Spara steg, pengar och på miljön med smarta termostater

Från sajten:
Spara steg, pengar och på miljön med smarta termostater | Teknikveckan


image

En gång i tiden var det fult att vara lat, sedan blev det någonstans mellan neutralt och försiktigt positiv och vi började använda ordet bekväm. Nu bygger vi smarta hem för fullt och bekvämlighet är en dygd. Röra oss får vi göra på gymmet.

Tyska Tado har varit igång ett tag med att göra olika lösningar och för några månader sedan införde man också HomeKit-stöd och fick därmed ett komplett stöd för de tre stora ekosystemen.

Då det finns en hel del olika sätt att värma upp våra hem så finns det också olika kontrollösningar.

Tado Esse

Oklart om Tado klarar skicka IR-signaler genom Esse till luftvärmepumpen som är vid trappen.

Luftvärmepumpar

Tado erbjuder en för luftpumpar med stöd för fjärrkontroll. Där kommunicerar enheten med hjälp av IR och måste därför vara inom synhåll för luftpumpen. Här kan styra värmen och kylan tämligen precist via touchknappar på Tado-enheten och via appen samt rösten. Vi kan schemalägga och lägga flöden enligt de inviduella behoven vi har.

Tado räcker finger för att visa att det är touch, antar vi.

Smart AC Control V3+ kostar runt 900 kronor.

Centralenheter

För dig som har en egen centralenhet för att styra värmen så som exempelvis en fjärrvärmepanna kan vi ersätta den pannans termostat och få ungefär samma funktioner som enheten för luftvärmepumpen. Givet att den inte kan generera kyla. Utöver appen, rösten, scheman och scener så finns det möjlighet att köpa till en kontrollenhet som gör att vi kan styra värmen från ett annat rum eller våning.

Tado Fjärrvärme Panna Esse

Så här ser Peter Esse ut när han ringer Tado och får tråkiga besked.

En varningens finger dock – att ändra värmen direkt på pannan kan i vissa fall inte vara optimalt och det kan kosta en hel del med snabba effekthöjningar. Det finns också värmepannor som Tado ännu inte stödjer. De i Sverige så vanliga Alfa Laval-pannor är ett sådant exempel.

De är dock mycket hjälpsamma på supporten och genom att skicka in foton på din panna så kan du få svar och/eller installationshjälp.

Denna lösning heter Smart Thermostat – Starter Kit (v3+): kostar runt 2000 kronor med en sekundär kontrollenhet för cirka 1000 kronor.

Tado app

Appen visar tydligt hur det ser ut inomhus på luftfronten.

Elementen

Men då finns möjlighet att sätta en radiatortermostat på varje enskilt vattenburet element. Dessa digitala termostater är riktigt trevliga. Dels sätter vi grader i stället för att variera på en 5 eller 10-gradig skala. Då känner den av värmen i rummet och anpassar hur mycket värme elementen skall utsöndra. Fördelen med denna lösningen är att vi kan ha olika temperaturer i olika rum. Nackdelen är att det blir rätt kostsamt i stora hus. De kostar för närvarande 800 kronor styck och då följer det med en rad olika adaptrar för alla möjliga och omöjliga elementkopplingar.

Tado elemenadaptrar

Med scenarier och schemaläggning är meningen att vi skall spara in dessa pengar på värmekostnaden då värmen i huset snabbt kan stängas av när vi går hemifrån och delvis i andra delar av huset när vi sover. Lagom till vi kommer hem igen eller skall gå ner i köket och sätta på morgonkaffet värms rummen och huset upp igen.

Tänk dock på att fukt kan bildas i källaren om du lattjar allt för mycket med av och på där nere. Just luftfuktighet är emellertid något de också känner av.

Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+ kostar runt 1200 kronor och sedan cirka 800 kronor per termostat.

Apple Watch Tado

Styr Tado-enheterna med Google Assistant via tex Google Home, Alexa eller Apple HomeKit inlusive Siri.

Så styr vi dem i praktiken

Den här recensionen utgår mer eller mindre från ett teoretiskt scenario – vi har endast testat lösningen nu under sommaren och då är hela vår fjärrvärmepanna mer eller mindre avstängd så elementen får ingen värme.

Men lösningen så här långt är så lätthanterlig att vi faktiskt ser mot kallare årstider för att kunna trimma in dem. Framförallt ser vi fram emot hur det är att inte behöva gå och höja och sänka elementen hela tiden beroende på om det är 0 grader eller minus 15 grader. (Ja se skåningar… red anm)

Så med radiatorlösningen handlar det nästan uteslutande om automatisering, vi ser få gånger vi faktiskt behöver använda rösten. Men till luftvärmepumpen där det är mer direkt värme och kyla är det inte fy skam att kunna lägga i soffan och be den höja eller sänka värmen en smula.

Det skall också bli spännande att se hur mycket energi vi kan spara och med det pengar och miljö. Återrapportering om runt ett år.

För lägenhetsinnehavare

För dig som bor i lägenhet och värmen sköts centralt i huset, samtidigt som du måste ha alla element på max för att överhuvudtaget slippa ligga och huttra under täcket på nätterna, finns det dessvärre ingen lösning som vi känner till.

Så också när vi går igenom alla tre produkterna från Tado att styra värmen i vårt hem.

Läs mer hos Tado.com.

Annons: Köp Tado hos Webhallen.

Väldigt snygg och informativ video - bra där!

Tack!

Tack Peter för en intressant video.

Jag bor i villa med pelletspanna + shuntautomatik ( ThermOmatic) med en termostat i ett(1) rum som styr. Finns det något smart-system som är kompatibelt med shuntautomatik?

En fråga, vi har fjärrvärme (styrningen i hemmet) behöver man byta den plus elementens vrede? Eller räcker det med byta vredet på elementen? Skulle uppskatta snabbt svar då vi måste byta vreden ändå pga de är as gamla och började läcka igår

Det räcker med att byta termostaterna på elementet :slight_smile:

Om radiatorventilen börjat läcka vatten räcker det ju inte att bara byta ut termostat-vredet, oavsett om vredet är smart eller inte. Krävs lite rörmokeri-arbete för att byta ventiler. Men du kan ju se till att ventilerna är kompatibla med de smarta vreden, men de verkade ju komma med en bra laddning adaptrar.

Ah har bokat tid för byte av ventil, sen beg de tyvärr inge smarta termostater, så kanske kör på en smart styrning via fjärrvärmen istället. Vad rekommenderas där? :slight_smile:

Är det Tado termostater som gäller vid fjärrvärme och om man överväger Tibber ? Ellee Danfoss?

Om man ska byta termostater kan man göra själv enkelt ? Eller är de risk för vattekaos?

Funderade på detta

Du byter termostater själv enkelt.

Du vinner egentligen ingenting på det när du har fjärrvärme. Fjärrvärmepannor har egna sensorer inne och ute och du bör ställa in temperaturen via den direkt.

Eventuellt kan du ansluta pannan till https://www.tado.com/se-en/smart-thermostat men det är inte säkert. Den stödjer typ 98% av alla fjärrvärmepannor men de där 2 sista procenten är överraskande många svenska inkl Alfalaval.

Se:

Okej, den du länkade skulle den göra nån nytta?

Med den kan du höja och sänka värmen centralt från mobilen om du för stunden tycker att det är lite kyligt, eller för varmt :slight_smile:

Ok, och Inge svårt att koppla in? Ska de vara nån enhet på utsidan med den också? Ellee allt inne?

Haha kolla på min video så ser du att det har sina utmaningar. Det viktigaste är att du kollar om din fjärrvärmepanna och dagens termostat som är kopplad till den fungerar och det gör du enklast genom att kontakta Tado direkt.

Okej. Jag kollade den video när du gjorde den :stuck_out_tongue: men var ett tag sen.
Valde nyligen rörligt elavtal via kommunen, men de hindrar inte att eventuellt gå över till Tibber nu?

Nope. Men jag vill stryka under att du inte kommer att spara några pengar på det hela. Fjärrvärme är enormt billigt och det inte inte heller riktigt byggt för att ständigt förändras på det sättet.

Okej.
Men kan jag få ut något kul av Tibber utan köpa något extra saker då? Såg videon du gjorde med elementet, såg den stödjer hue , stödjer den TRÅDFRI med?

Inte trådfri dessvärre.

Har du inte elbil, energikrävande uppvärmning så har du egentligen inget att spara - men däremot är appen i sig själv nice, och dessutom köper du bara miljöel vilket är klokt, och så kan du se din förbrukning vad de kostar per timme och sist men inte minst jämföra med andra.

När du får en ny elmätare med HAN-port kommer du kunna koppla in roliga enheter itll den så som Tibber Pulse för att se vad dina olika enheter förbrukar individuellt och totalt. Det kan dock dröja några år innan det kommer.

1 gillning

Sedan så vill jag lägga till att Tados elementtermostater är rätt trevliga att använda, snygga och så visar de ju temperaturen i rummen så det är inte fel att köpa dem, bara det att man inte kan förävnta sig att du sparar in dem.

1 gillning

Okej. Skulle vilja få mer smart hem bara och mer info om allt :stuck_out_tongue: men om de knappt ger någon extra så är de väll onödigt

Folk säger lite olika angående fjärrvärme, att de är helt meningslöst att koppla in nått direkt till den utan man måste typ ha termostater på elementen typ.