Spar energi med personlig Philips Hue-belysning

Från sajten:
image

Genom att titta lite närmare på din Philips Hue belysning hemma kan det finnas besparingar att hämta. Ställ in scener, dimma eller använd olika färger och se vad som händer.

Signify har tittat närmare på den smarta belysningen från Philips Hue och vilka besparingar som kan göras när det gäller energi. För er som inte känner till det så är Signify det bolag som äger varumärkena Philips Hue och WiZ, båda verksamma inom smart belysning.

En tips som nu kommuniceras ut från företaget så finns det tre sätt att spara energi vid användning av Philips Hue. Genom att använda scener, dimma eller ställa in färger så kan energiförbrukning minska. Belysningen står för cirka 9 procent av genomsnittligt hems elförbrukning och hamnar på fjärde plats efter uppvärmning/kylning av hemmet, vattenuppvärmning samt hushållsapparater. Redan vid en övergång från traditionell belysning till LED kan besparing på upp till 85 procent göras.

Använd scener i Philips Hue-appen

Genom att skapa en scen i appen för din belysning kan mysiga miljöer skapas i ett rum eller i en zon. En dämpad belysning som ändå ger en viss stämning visar sig också ha en positiv effekt på förbrukningen.

När de tittat närmare på de fem mest populära scenerna (Savanna sunset, Tropical twilight, Arctic aurora, Spring blossom och Soho) visar det sig att energiförbrukningen för en ljuskälla kan minskas med mer än 70 procent.

De mest energieffektiva scenerna är Galaxy, Blood moon och Beginnings.

Dimma dina Philips Hue-lampor

Vidare visar det sig att när belysningen dimmas sparas också energi. När en ljuskälla dimmas till 70 procent av maximal ljusstyrka används också 51 procent mindre energi. Fortsätt dimma ner till 50 procent så är besparingen så mycket som 75 procent.

Smart utplacerad belysning i hemmet som dimmas kan alltså lysa upp på ett trevligt sätt även om den dimmas. Fördelen är att man inte behöver sitta i totalt mörker bara för att man vill spara ström.

Välj färgat ljus istället för vitt

Är du inne på att spara mer energi med dina Philips Hue-lampor så är det värt att titta mer på vilka färger som används. Vitt ljus förbrukar mer energi än färgat så försök hitta någon färg som fungerar bra i ditt hem. Den mest energieffektiva färgen är blått ljus och genom att välja denna istället för vitt ljus kan förbrukningen minskas med upp till 79 procent.

För andra färger gäller följande; efter blått ljus följer rött (förbrukar 72 procent mindre energi jämfört med vitt), följt av grönt och magenta (förbrukar 68 procent respektive 61 procent mindre energi). Genom att ställa in ljuskällan på cyan eller gult minskar du dess energiförbrukning med 59 procent respektive 54 procent.

Är detta något du praktiserar hemma redan?

Källa: Pressmeddelande

1 gillning

Undrar om det verkligen stämmer att 9% av förbrukning kommer från belysning. Det måste ju vara om man inte kör led