Sonos Sub Mini - det var en lång väntan

Från sajten:


Sonos Beam tog världen med storm när den lanserades och det var en prisvärd ljudlimpa med bra ljud. Men ville man öka på det där ljudet med lite mer bas så blev det snabbt en dyr historia – men nu kanske det är slut på det.

En klassisk Sonos-installation

Sonos Sub Mini är lika enkel att installera som att koka snabbmakaroner. Vi petar in strömkabeln, öppnar Sonos-appen och som ren magi så dyker en fråga upp om vi vill installera den nya enheten. Vi lägger vår mobil på toppen av Sub Mini och sedan läser den av NFC-taggen och parar sig och hämtar automatiskt WiFi-uppgifter och allt annat som behövs. Sen är det dags att uppdatera enheten och när det är gjort så är vi igång och kan välja vilken enhet vi vill para Sub Mini med. Här kan vi välja på allt från Beam, Ray, Arc, Sonos One och så vidare. När det är klart så kan du gå in inställningarna och justera hur mycket Sub Mini ska brumma på – supersmidigt.

En design som smälter in i de flesta hem

Sonos Sub Mini är både lättare, mindre och billigare än sin storebror Sonos Sub och man kan nästan inte tro att de är syskon. Den fyrkantiga formen som Sonos Sub har är som bortblåst och istället möts vi av en kritvit, cylinderformad bas med ett avlångt hål i mitten som är klätt i svart. På undersidan av Sub Mini hittar vi uttaget för ström samt en ethernet-port och på baksidan har vi den klassiska connect-knappen som de flesta Sonos-produkterna idag har. När det kommer till utseendet på Sub Mini så faller den oss helt i smaken. Den smälter in bättre i hemmet än storebror och att det är en bas tänker nog väldigt få på som inte är insatta.

Målgrupp – då skall du köpa Sonos Sub Mini

Först lanserades Sonos Beam och sedan kom en uppdaterad version av den där de hade uppdaterat insidan och sedan tagit bort tyget på utsidan och ersatt det med galler. Därefter kom Sonos Ray som är deras billigaste alternativ som enbart kopplas in via optisk kabel. Till dessa soundbars är det enkelt att komma billigt undan med två bakre högtalare om man antingen lyckas knipa två Sonos One/Play:1 på Blocket eller om man köper SYMFONISK från IKEA. Men att lägga till en baslåda för att få det där fylliga ljudet har varit en riktig utmaning – i alla fall om man vill komma billigt undan. Så det är inte konstigt att Sonos kunder på diverse forum och sociala medier har skrikit sig hesa efter en prisvärd baslåda som passar till Sonos Beam och Ray. Nu är Sonos Sub Mini här och på pappret tickar den nog alla boxar – och det är du som har en Sonos Beam eller Ray som ska spana in denna.

Där gör den skillnad

Utöver prislappen så är ju faktiskt det viktigaste hur mycket skillnad en Sonos Sub Mini gör när den kopplas ihop med Sonos Beam eller Ray. Under vårt test har Sub Mini fått flytta runt i hemmet och den har fått testa livet som sovrumsbas ihop med vår Sonos Beam, den har myst med ungarnas rum ihop med en Ray och sedan fick den flytta ut i vardagsrummet och spela i stora ligan med Sonos Arc. För att krångla till det lite extra så testade vi även att flytta ut Beam i vardagsrummet och koppla ihop den med Sub Mini för att få reda på hur den presterar i ett lite större rum.

Det vi kom fram till var att Sonos Sub Mini gör ett bra jobb i samtliga rum men den skiner lite extra i ett lite mindre rum. Sub Mini är lite som grädde på moset och med hjälp av basen så blir ljudet betydligt fylligare och både filmer och serier väcks till liv på ett helt annat sätt. Är man en bas-junkie som vill att det ska mullra på ordentligt så kan man dra på max på reglaget i Sonos-appen och då brummar det faktiskt på väldigt bra. Vi tyckte det lät perfekt när vi körde på +2 i Sonos-appen. När Sub Mini fick stå i sovrummen så var fylligheten i ljudet fantastiskt och att ligga och titta på film i sov- eller barnrummet har aldrig varit så trevligt som nu. När den fick åka ut i vardagsrummet så var ljudet fortfarande betydligt bättre än att bara köra Beam men eftersom det är ett större rum så blir inte det fylliga ljudet lika påtagligt, men vi vill poängtera att det fortfarande låter väldigt bra.

Det är insidan som räknas

På insidan av denna skapelse som väger in på 6,35 kilo har vi dubbla bashögtalare på sex tum som är vända inåt mot varandra som tillsammans med avancerade algoritmer, genererar dynamiska low-end-frekvenser som ska få bort brus, skrammel och andra hemska ljud. Det finns även två digitala klass-D-förstärkare som kan gå ned till 25 Hz precis som Sonos Sub kan. Värt att nämna är att till skillnad från Sonos Sub så kan inte Sub Mini gå ned på dessa frekvenser vid lika höga volymer. Prislappen ligger på 5 500 kronor och jämfört med storebror, Sonos Sub som ligger på 8 500 kronor så får det ju faktiskt anses vara mindre dyrt i alla fall. Den går att köpa i både ett svart och vitt utförande och den släpps den 6 oktober.

Bonusvideo – se vår recension av Sonos Ray

RECENSION: SONOS SUB MINI

FÖRDELAR

 • Riktigt snygg och stilren design
 • Ett perfekt komplement till Sonos Ray eller Beam
 • Fylligt ljud som även kan brumma på ordentligt

NACKDELAR

 • Hade varit trevligt om de hade fått ned priset lite mer för att nå den stora massan

DETALJER

 • Bashögtalare: Dubbla 6″ bashögtalare som är vända inåt för att ge en vibrationsdämpande effekt.
 • Konstruktion: Det inkapslade höljet eliminerar förvrängningar och stärker basresponsen.
 • Frekvenssvar: Ned till 25 Hz
 • EQ: Ljudinställningarna justeras automatiskt för att skapa balans mellan Sub Mini och parkopplade Sonosprodukter. Använd Sonosappen för att justera bas, diskant och loudness.
 • Trueplay: Den här programvaran analyserar rummets akustik och finjusterar sedan Sonossystemet. Kräver iOS-enhet som stöds.
 • Anslutningsknapp: Tryck en gång för att lägga till Sub Mini i systemet under installationen.
 • Wi-Fi: Koppla till Wi-Fi-nätverk med valfri 802.11a/b/g/n 2,4 eller 5 GHz router med sändningskapacitet.
 • Ethernet: 10/100-port för kabelanslutning direkt till routern
 • Spänning: 100–240 V 50/60 Hz intern strömförsörjning
 • Arbetstemperatur: 0 till 40 °C
 • Finish: Matt
 • Mått: Höjd (305 mm) Diameter (230mm)
 • Vikt: 6,35kg
 • Färg: Svart, Vit
 • Rekommenderat pris: 5 499 kr (Se dagsaktuellt priset på Prisjakt)

SAMMANFATTNING

Väntan har varit väldigt lång och så här i efterhand så får vi nog ändå säga att det var värt det. Sonos Sub Mini lyfter Beam och Ray till en annan nivå och ljudet får en helt annan fyllighet och actionscener blir man som uppslukad av nu. Den har en design som faller oss i smaken, den är stilren, kritvit och diskret i sin enkelhet. Sub Mini skulle vi säga passar som bäst i det mindre tv-rummet, sovrummet, barnrummet eller om du helt enkelt har ett litet vardagsrum. Den fungerar bra även i större vardagsrum men då får man vara medveten om att lite av den där fylligheten äts upp av all luft i rummet och ett bättre alternativ är i så fall att sikta in sig på Sonos Sub. Men på det stora hela så är Sonos Sub Mini det vi har väntat på och om vi får klaga på något så är det nog prislappen, en tusenlapp mindre hade nog lockat ännu fler att slå till på en.

BETYG: 4.5 / 5

5 gillningar

Perfekt blomlåda!

8 gillningar

Frågan är då, byta ut Beam (första) mot en Arc eller lägga till en Sub Mini?
(Bakhögtalare finns) :slight_smile:

Bra genomgång som alltid och det här är produkten som jag väntat på men förmodligen inte kommer att köpa.

Lite trött på inlåsningen med Sonos och tycker det är lite trist att Beamen inte har surround. Subben är som du säger kanske 1500 för dyr också. Planerar att köpa nedanstående som lovordats i tester och där får jag hela paketet för samma pris som subben. Men kanske missar någon usp med Sonos här? Är inte inköpt på Sonos mer än Beamen (och har inga aktier som vissa andra :wink: ).

Den är sjukt tunn. Såg den på IFA. Omöjligt att provlyssna på dock.

Surround kan du ju lösa med Beam med hjälp av ettor eller SYMFONISK. Den du länkar är riktigt läcker och löjligt tunn. Som Esse skriver så kunde vi tyvärr inte lyssna på den för det var ljud överallt. Men riktigt läcker!

Sjukt sugen på denna till min Beam gen1 och symfonisk lampor gen1. Men priset gör det lite väl dyrt i nuläget. Det man är lite nervös för är väl att de ska bli svåra att få tag i när man väl vill slå till när man fått lite mer kött på benen av fler som fått hem sina och provat.
En fundering som jag haft ett tag är om man beställer en högtalare/paket via Sonos med trade up och bestämmer sig för att göra en retur. Försvinner trade upen i tomma intet då?

Jag tycker inte det finns något "mini" över den här subben, då ska tilläggas att jag är van vid en cerwin vega bas.

2 gillningar

Du fick rätt färg också. :+1:t3:

3 gillningar

Har precis köpt en Beam till grabbens rum som jag tänkte komplettera med antigen två SL som bakhögtalare eller en Sub mini, vilket skulle ge mest tror ni?

Beror på vad ni är ute efter, ett fylligare ljud eller surround?

Tror nog mest att grabben vill att det ska bomba på när han spelar PS5 :joy: Så då förmodar jag att det lutar åt en Sub mini?

Korrekt!

1 gillning

Tack så mycket, då får det bli en Sub till honom :+1:

1 gillning

Tack för en bra recenssion. :+1: Kan bara hålla med om priset dock. 1000, eller för all del 2000 mindre så hade jag övervägt den. Som det är nu så kan jag bara konstatera att Sonis lirar i en annan prisklass mig.

1 gillning

Kom igen nu Ove, bara hosta upp! Ta ett extra pass på ICA :rofl:

Ove?? :smile:

Mmm, när man är villaägare i dessa tider och student på halvtid… :smile: Det lär behöva bli många extra pass i så fall! :weary:

Då är det kört ändå! Lika bra att kunna njuta av lite härligt ljud medans inkassokraven haglar in!

1 gillning

party dancing GIF by TV4

Fasiken har du inte sätt solsidan?

1 gillning

Näpp. :slightly_smiling_face: Jag tänkte först på filmen En man som heter Ove.