Sonos startar en ny era med Era

Från sajten:


Vi hoppade på ett flyg ned till Danmark och fick uppleva en ny era i Sonos produktportfölj och nu efter ett par veckors testande är vi redo att berätta vad vi tycker om Sonos Era 100 och Sonos Era 300.

Vi säger tack och hej till Sonos One

Play:1 blev Sonos One med lite modernare design och nu kommer den klassiska högtalaren gå i graven och istället ersätts den av Era 100. Den nya högtalaren följer Sonos mer moderna formspråk som vi bland annat hittar i Sonos Arc där vi har ett rundare utseende. Högtalaren har växt en aning och är nu högre än Sonos One. På ovansidan så har vi touchknappar precis som tidigare men de har gjort en smart lösning med volymen och där finns nu en urgröpt skåra som vi sveper åt vänster eller höger för att sänka och höja volymen. Era 100 har en modern och snygg design och precis som Sonos andra produkter så tycker vi att den smälter in fint i hemmet utan att sticka ut för mycket.

Era 100 till vänster och Sonos One till höger.

Era 100 är utrustad med en USB-C-port och i den kan vi koppla in en adapter. Det kommer finnas en rad olika adaptrar som går att köpa separat som bland annat gör att vi kan koppla högtalaren till en LP-spelare så vi kan skjuta ut ljudet från våra skivor i vårt Sonos-system. I en perfekt värld så hade det ju varit fantastiskt om vi hade kunnat använda USB-C-porten till att koppla in en powerbank och driva vår Era 100 via den om vi vill smyga ut på altanen i sommarvärmen men det går inte. Det går dock att koppla in en laddare i USB-C-porten och ladda telefonen vilket kan vara smidigt om du använder Era 100 som bakre högtalare vid soffan och vill kunna ladda din telefon.

Nu går det att ladda sin telefon direkt från högtalaren.

Inte bara ett uppdaterat yttre

Det är inte bara utsidan som har fått sig en uppdatering utan på insidan har det hänt en hel del. Era 100 har två vinklade diskanthögtalare som klarar av att skicka ut frekvenser åt både höger och vänster vilket ger en stereoupplevelse trots att musiken bara spelas från en högtalare. Den kommer utrustad med tre digitala klass-D-förstärkare, en mid-woofer och fjärrfältsmikrofoner för röststyrning. Något annat som är nytt är att Era 100 har stöd för automatisk TruePlay. Det betyder att om du har en Android-telefon så slipper du nu låna kompisens iPhone för att kalibrera högtalaren.

Sonos själva har sagt att den automatiska kalibreringen inte är lika bra som TruePlay via en iPhone men den ska inte vara långt ifrån. När du har placerat din högtalare där du vill ha den så kan du direkt i appen dra igång en kalibrering så du får så pass bra ljud som möjligt.

Ett ljud som är bättre än i Sonos One

Era 100 är helt klart en förbättring när vi jämför med Sonos One, det är en klarare ljudbild med mer bas än tidigare och ett välbalanserat ljud som inte tappar mycket detaljer om vi drar på ordentligt. Era 100 går, precis som Sonos One att koppla ihop med en till Era 100 för att skapa ett ordentligt stereoljud men tyvärr har vi inte testat detta då vi bara har ett recensionsexemplar. Men med tanke på att ljudet har fått sig en uppgradering så lär det låta riktigt bra. Era 100 kostar 3 399 kronor och lanseras den 28 mars. Värt att nämna är att Sonos SL fortfarande kommer finnas kvar om du är ute efter ett billigare alternativ som till exempel bakre högtalare ihop med en Beam eller Arc.

Era 300 – en annorlunda design

Vi ska vara ärliga här och när vi fick se Era 300 för första gången så fick undertecknad frågan av Sonos vad jag tyckte om den akustiska designen och mitt svar var något i stil med – jag vet faktiskt inte. Det är en annorlunda design och någonstans under testets gång så växte den på mig men jag kan ännu inte säga om jag tycker om den eller om den bara ser märklig ut. På ovansidan av Era 300 har vi de klassiska kontrollerna där vi kan spela upp, pausa, hoppa över en låt, justera volymen och tysta röstassistenten. Precis som Era 100 så har Era 300 en urgröpt skåra för att enkelt justera volymen. På baksidan av enheten har vi som på Era 100 en USB-C-port där vi kan koppla in adapter för att antingen få linjeutgång eller koppla in högtalaren med nätverkskabel, även här kan vi ladda vår telefon via uttaget om så önskas.

Vad gömmer sig på insidan?

På insidan av Era 300 finns det sex digitala klass D-förstärkare, totalt fyra diskanter där en är framåtriktad, två är sidoriktade och en är uppåtriktad för att ge lite härligare effekt när vi tittar på Dolby Atmos-innehåll. Den har även två woofers och dessa är riktade åt höger och vänster för att kunna skapa stereoljud. Den är även utrustad med fjärrfältsmikrofoner för röststyrning och på baksidan av enheten kan vi manuellt bryta strömmen till mikrofonerna genom att dra i reglaget om du inte känner dig bekväm med att ha igång mikrofonerna. All denna teknik gör att Era 300 väger in på 4,47 kilo. Både Era 100 och Era 300 har Bluetooth vilket innebär att vi kan ansluta till högtalarna direkt via Bluetooth om vi vill spela upp något från en enhet som inte är ansluten till Sonos-systemet.

En vibrerande bröstkorg och gåshud

Vi har bara testat en Era 300 här hemma och kan därför inte koppla upp högtalaren till vår Sonos Arc och Sub för att skapa ett 7.1.4-surround hemma. Men vi var nere i Köpenhamn med Sonos och fick lyssna på en setup där de använde sig av två Era 300 och vi fick se en snutt av en av de mest actionpackade scenerna i den senaste Top Gun-filmen. Utan att överdriva så satt de flesta av oss med gåshud och en bröstkorg som vibrerade av trycket från alla högtalare och det lät kort och gott – otroligt jävla bra. Om du bara köper dig en Era 300 så kommer du inte att bli besviken. Den ger oss ett fylligt ljud med en stöddig bas och det är ett finkalibrerat ljud som lyckas få ut detaljer i låtar som många andra högtalare inte klarar av.

Precis som Era 100 har Era 300 automatisk Trueplay men det går även att kalibrera ljudet med hjälp av en iPhone. Det är svårt att jämföra Era 300 med någon annan högtalare i Sonos sortiment då den inte låter lika bra som Sonos Five men låter betydligt bättre än Era 100/Sonos One. Den närmaste jämförelsen vi kan hitta är faktiskt med Sonos Move men även där tycker vi att Era 300 låter lite bättre. Era 300 kostar 5 990 kronor och lanseras den 28 mars.

Less is more

Både Era 100 och Era 300 har stöd för Loss-less-ljud och vi har fått testa detta via en beta. Än så länge är det Apple Music som har stöd för loss-less och när vi spelar upp en låt i Apple Music kontra Spotify så är skillnaden faktiskt påtaglig. Undertecknad har alltid tyckt att loss-less inte gör så stor skillnad men jag får nog äta upp det och erkänna att det blir en skillnad i ljudkvalitén. Så att det nu finns stöd för detta är extra kul för alla som vill ha den bästa möjliga kvalitén.

Recension: Sonos Era 100, Era 300

Fördelar

 • Riktigt bra ljud
 • Snygg design på Era 100
 • Bluetooth och automatisk Trueplay är ett trevligt tillskott

Nackdelar

 • Vi är inte helt sålda på designen på Era 300
 • Prislappen på båda högtalarna är något hög
 • Hade varit kul om USB-C-porten öppnade fler möjligheter

Detaljer

 • Tillverkare: Sonos
 • Typ av produkt: Smart högtalare
 • Produkt som har testats: Era 100 och Era 300
 • Pris: Era 100 – 3 399 kronor, Era 300 – 5 990 kronor
 • Lansering: 28 mars

Sammanfattning

Era 100 är ersättaren av Sonos One och vi får inte bara en ny, modern design utan även ett bättre ljud än tidigare. Det är en högtalare som smälter in i hemmet och ger oss ett detaljrikt ljud oavsett om vi spelar på hög eller låg volym. Era 300 erbjuder även den ett riktigt bra ljud och den hamnar någonstans mellan två stereokopplade Sonos One och en Sonos Five ljudmässigt. Vi är tyvärr inte helt sålda på designen även om den har växt en aning på oss.

Den nya Era-serien är ett bra tillskott till Sonos-familjen och det är två högtalare med hög kvalité både i ljud och bygge. Det enda vi egentligen kan slå ned på är prislappen som är lite för hög.


Betyg: 4.5 / 5Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

5 gillningar

Gillade inte designen upptill, ser ut som ett lock till nån batterihållare :slight_smile:

På Era 100?

Den svarta…:grinning:

Fin recension @Marcus_Attefors :heart: Skulle vara intressant om du ville utveckla ditt resonemang om skillnaderna mellan Five och Era 300. Prismässigt ligger de ju väldigt lika och vi är nog flera som funderar på vilken man ska välja.

Självklart ska man själv provlyssna båda och skapa sig en egen uppfattning men det vore som sagt intressant att höra mer om detta från dig. Kanske här i tråden eller varför inte i podden.

Tack på förhand!

1 gillning

Imorgon i podden (om du ser live) kommer jag snacka mer om det :slight_smile:

Happy Bill Murray GIF

Det är sjuka priser, det måste man ge dem. Designen på 300 är ju dessutom... egen..:roll_eyes:.

Tror du att det finns risk att man slår av kontaktpinnen till mikrofonen på 100? Nu ska man ju inte släpa runt dessa i hemmet, men det gör en del av oss ändå. Jag släpar min HomePod ibland från ett rum till ett annat.

Andra och tredje bilden uppifrån räknat i artikeln... :wink:

Jag såg på en annan YouTube-kanal att de nya era-versionerna inte stödjer SonosNet. Det gör mig lite nervös faktiskt. Körde mina Play:1or på vanligt WiFi och det funkade inte särskillt bra men när jag gick över till SonosNet så har de funkat klockrent.

Det är ju värre än att de har slopat GA. Att de slopat GA kan jag förstå men att de inte har stöd för SonosNet känns lite konstigt :thinking:

Era 300 låter mer "klarare". Sonos Five har ju riktigt tung bas. Era 300 levererar också rejält på basen men lyfter även fram övrigt mer balanserat. Sonos Five är det som gäller när det skall vara ungdomsdisko i herrgården medans Era 300 passar bättre i den hyffsat stora lägenheten.

3 gillningar

Rent hypotetiskt!
Skulle du vara intresserad av att byta ut dina five mot 300?

En referens som man verkligen kan relatera till.:wink::joy:

Ja det hade jag lätt gjort.

Jag hade inte gjort det, tycker Five låter bättre för musik.

Intressant!

Har du någon Era-video på gång också? :movie_camera::loud_sound::popcorn:🩵

Funkar dessa ihop med befintligt sonos system som använder sonosnet?

Jajamensan!

Till @Marcus_Attefors Marcus som inte fatta mitt skämt om batterilock: