Sonos Move - högtalaren som får hela skogen att dansa

Från sajten:
https://teknikveckan.com/recensioner/sonos-move-hogtalaren-som-far-hela-skogen-att-dansa/


image

Det många Sonos-användare knappt vågat hoppats på har skett – en högtalare som tar oss längre än vad vårat WiFi räcker.

En Sonos One på steroider

Sonos Move har mer eller mindre samma designspråk som Sonos övriga högtalare med den klassiska grillen, formen, logotypen och touchknappar på toppen. Men i botten av högtalaren ser vi något som vi inte är lika vana vid – gummi. Vi noterar även väldigt snabbt att Sonos Move är en rejäl pjäs och det är snarare Sonos One som ser ut som en nyfödd medlem i familjen när vi ställer dem bredvid varandra. På baksidan av Move hittar vi tre knappar där vi kan stänga av och sätta på högtalaren, byta mellan WiFi och Bluetooth samt en synk-knapp. I botten av högtalaren där själva batteriet sitter har vi även en USB-C-kontakt så vi kan ladda upp batteriet med hjälp av en powerbank. Batterierna skall klara ungefär 900 laddningar eller tre år innan batteriet börjar tappa det. Det går emellertid att byta och kommer även släppas att köpa löst framöver.

Med i kartongen får vi en docka som Move placeras i när vi är hemma så den står stabilt och fint och samtidigt även får laddning. Vi får även med en liten förvaringspåse till Move som man kan placera den i när den ska på utflykt utanför hemmet. När det kommer till funktioner så har Sonos Move allt vi kan förvänta oss av en modern Sonos-produkt så som AirPlay 2 och stöd för Google Assistant och Alexa för de länder som stödjer det vilket Sverige inte är.

Sonos Move

Vi har aldrig förut kalibrerat en högtalare i skogen

Alla som idag äger en högtalare från Sonos vet hur underhållande det ser ut när någon ska kalibrera sina högtalare med Trueplay. Vi går runt och sveper i luften med våra telefon och på så sätt kalibreras högtalaren efter rummet den är placerad i.

Med Sonos Move är ju tanken att högtalaren ska flyttas runt ofta och då inte det förfarandet. Därför har Sonos nu gett oss Automatic Trueplay som sköter all kalibrering helt automatiskt. Så fort Move flyttas och sedan placeras ned på en ny plats så kommer den automatiskt att anpassa ljudet efter rummet eller miljön som högtalaren befinner sig i. Vi har testat detta i hemmet, på stora vidöppna ängar, i skogen, vid lägerelden och kalibreringen tar ca 10 till 20 sekunder och när den är klar så hörs verkligen skillnaden.

Sonos Move har en batteritid på upp till 10 timmar lite beroende på hur högt du spelar och den är IP56-klassificerad. Det betyder att den klarar av låga- och höga temperaturer, snö, regn, damm och eventuella sandstormar som kan komma svepandes på playan. Sonos har även sett till att Move klarar en hel del stötar om högtalaren skulle åka ned i marken när festen är igång eller om trädgrenarna som får vara högtalarstativ under kvällen ger vika.

Sonos Move

De bästa högtalarstativen hittar vi numera i skogen

Så var det ju det här med ljudet

Oavsett hur coolt det är med Automatic Trueplay och att vi äntligen kan ta med högtalaren ut i det fria så är ju ändå det viktigaste hur den låter. Något blindtest behövdes inte göras, det blev uppenbart direkt vad den nya Sonos-enheten ger oss och det är ett fylligare, högre och bredare ljud än Sonos One. Har vi Move relativt nära oss så känns det i hela kroppen av basen. Om vi skulle försöka jämföra ljudet med någon annan av Sonos högtalare så skulle vi nog säga att den är snäppet vassare än den numera nedlagda Play:3. Move låter bra oavsett om vi har den i hemmet eller på en filt på en äng. Bakom gallret så hittar vi två digitala klass-D-förstärkare, en nedåtriktad diskant, en midwoofer och fjärrfältsmikrofoner för brusreducering och röstassistenter.

Sonos Move

Värd sitt höga pris

Många har reagerat på prislappen som i Sverige hamnade på 4 499 kronor. Vi gjorde det visserligen själva och tänkte att nu har de tagit sig vatten över sitt IP-klassavsaknade huvudet. Men efter att ha testat högtalaren och dess funktioner både inne och ute så säger vi bara en sak – allt är förlåtet!

Att kunna använda samma högtalare inne som ute är gemytligt, när vi kommer hem från äventyret ställer den i dockan och trycker på WiFi-knappen på baksidan och så är saken audiell biff.

Om du inte har några högtalare från Sonos hemma idag är det inte lika självklart, då bör du fungera först och främst vilket ekosystem du vill hänge dig åt, men har du däremot Sonos i hemmet så är det bara att slå till om du vet med dig att du kommer använda högtalaren utomhus, eller om du vill kunna ta med dig bra ljud till sommarstugan som saknar internetuppkoppling.

Det egentligen enda negativa vi har att säga om Move är gummimaterialet runt batteriet i botten är en magnet för skräp och är rätt svår att få ren. Det går inte heller att använda mikrofonerna i högtalaren för att prata om det ringer och röstassistenterna kräver även en WiFi-uppkoppling. Utöver detta är Move en högtalare som vi utan problem kan rekommendera till alla er som är ute efter en högtalare som låter bra oavsett vilken miljö ni än befinner er i.

Sonos Move

Detaljer:

  • Pris: Ca 4 500 kronor
  • Ljud: Två digitala klass-D-förstärkare, Fjärrfältsmikrofoner för röstuppfattning och brusreducering ,en nedåtriktad diskant, en inbyggd midwoofer
  • IP-klass: IP56
  • Röststyrning: Amazon Alexa (Inte officiellt släppt i Sverige), Google Assistant (Ej Voice Match)
  • Touchkontroller
  • AirPlay 2
  • Bluetooth 4.2 samt WiFi
  • Batteritid: Upp till 10 timmar, utbytbart batteri
  • USB-C, batteriet går att ladda upp med powerbank

 

Reklam: Köp din Sonos Move hos HiFi-klubben

3 gillningar

Grymt jobbat!

1 gillning

Sonos eller jag :joy:

Men tack :heart::heart:

1 gillning

Du så klart! :kissing_heart::heart:

Lite skillnad på denna video och Sonos Beam. Teknikveckans YouTube kanal är riktigt bra nu!:+1:t3:

2 gillningar

Haha ja Beam var bakfull, ångestladdad och nervös i ett! Tack :heart:

Ta ett par järn nästa gång, då ska du få se på succé :joy::joy::joy::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:

Det var ju succé redan nu.

1 gillning

Så klart de va!

:heart: MARKUS :heart:

Givet köp

2 gillningar

Jaaa kööööp! Magisk!

1 gillning

Mycket trevlig recension, det blir nog en sådan här😊

2 gillningar

Kul att du gillade den!

Verkar ju rätt bra, och rätt vettigt pris också.

1 gillning

Ja den är riktigt trevlig!

2 gillningar

…det var andra tider det.

Tack för en kanonrecension. Sitter i valet och kvalet på att införskaffa en move eller 2 stycken play One att ha hemma. Skulle ni säga att 2 styck play One överträffar ljudet i en move?

Troligen ja. Jag kan prova i helgen :slight_smile:

1 gillning

Två stycken Play One låter betydligt bättre!

Framförallt blir basen en helt annan klass.