Precis som människor samlar på frimärken så finns det ett gäng därute som går igång på det smarta hemmet. Nackdelen är att mängden prylar lätt blir många…
Att ha ett intresse för det smarta hemmet innebär många gånger att man dras in i ett beroende som tenderar att växa hela tiden. Man börjar med ett gång smarta lampor för att sedan lägga till en smart högtalare och lite sensorer och lite fler lampor och givetvis ett par smarta pluggar också. Kanske även en luftrenare och en smart fläkt och varför inte en luftfuktare och en ljusslinga när man ändå är igång. Kanske en sensor till och på den vägen är det innan man upptäcker att antalet uppkopplade prylar i hemmet är på tok för många. Ofta blir man sittande med en sensor bredvid en annan sensor bara för att kunna hålla koll på lite mer värden. Som tur är så har en del av tillverkarna börjat förstå problematiken och erbjuder nu kombinationssensorer som mäter flera saker på en och samma gång.
Kinesiska företaget Meross som blivit lite av en uppstickare på området smarta hem har lanserat en sensor som mäter temperatur- och luftfuktighet och som drivs av solsken OCH ett inbyggt batteri vilket ju kan lösa ett och annat. Vi har testat denna nu och gillar vad den erbjuder men är inte helt nöjda trots allt och varför framkommer i vår recension här.
Detta är Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit
Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit är namnet på en av de nyare produkterna från företaget som sett till att ta fram produkter som fungerar med de större plattformarna. Många gånger också utan krav på någon gateway eller hubb för att det ska fungera då produkterna ofta ansluter till ditt wifi-nätverk. Denna, precis som företagets andra sensorer, avviker dock i och med att den kräver en hubb för att kunna ansluta. Om du redan har deras lilla hubb så behövs dock inte en till utan då används den befintliga för att ansluta. Denna fungerar med Apple Home, Samsung SmartThings, Google Home samt Amazon Alexa så mycket mer behövs egentligen inte.
I förpackningen hittar vi själva sensorn, en hubb med tillhörande kabel samt strömadapter, dubbelhäftande tejp samt lite dokumentation. Även ett återställningsverktyg medföljer som dock höll sig borta vid fotograferingstillfället…
Själva sensor från Meross har en blank yta upptill med en liten inbyggd solpanel som ser till att ladda det inbyggda batteriet. Tack vare denna lilla solpanel innebär detta att man som användare aldrig behöver byta batteri på sensorn vilket ger en problemfri drift. Storleksmässigt påminner den om en del andra temperatur- och luftfuktighetsmätare från andra kinesiska tillverkare fast något mindre i storlek.
Baksidan visar en mängd information om produkten som certifieringar och modellnummer samt en tydlig pil om hur den ska monteras. Observera att denna sensor inte har någon lucka för batteri eftersom det inbyggda batteriet laddas av solens strålar.
Huruvida man väljer att använda en temperatur- och luftfuktighetssensor med eller utan display beror väl på var man vill placera denna. Ska sensorn visa värdena synligt för alla i hemmet så är ju en display att föredra men om den ska ligga på en fönsterbänk för att samla in värden samt låta solen ladda batteriet så är denna sensor ett alternativ. Så lite som 150 lux räcker för att driva sensorn utan att kräva kraft från det inbyggda batteriet vilket ska jämföras med normalt kontorsljus som ligger på 300-500 lux. Sensorn i denna enhet är för övrigt en fjärde generationens kvalitetssensor tillverkad i Schweiz och som utlovar en hög precision.
Den tillhörande hubben används för i princip alla sensorer från Meross. Sensorerna från Meross kommunicerar på 433 MHz medan hubben ansluts till wifi-nätverket så att användaren kommer åt sina mätvärden även när denne inte är hemma. Att lägga till en hubb till i hemmet är givetvis diskuterbart men på plussidan så är denna inte mycket större än en tändsticksask vilket gör den enkel att gömma undan.
Även undersidan på denna har information om modellnummer samt lite teknisk specifikation och certifieringar. Anslutning mellan strömadapter och hubb sker med en USB-A till mikro USB-kabel vilket känns lite ålderstiget när allt fler går över till USB-C.
Installation av Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit
Precis som många andra tillverkare av produkter för det smarta hemmet så har Meross försökt göra detta så enkelt som möjligt med tydliga instruktioner om de olika stegen som krävs. Välj vilken typ av produkt som ska installeras, i detta fall är det “Smart Sensor and Alarm” och därefter väljs produkten som är MS100F. Finns det ingen hubb installerad uppmanas man som användare att installera denna först men då vi recenserat en del andra sensorer från Meross så finns redan en hubb i hemmet varför vi hoppar över detta steg.
Säkerställ att den gröna lampan blinkar på hubben och aktivera sedan parningsläget på sensorn. Inga konstigheter alls och därefter ges tips om en rekommenderad placering av sensorn för att dra nytta av den lilla solpanelen.
Sensorn visar upp såväl temperatur som luftfuktighet i appen på ett tydligt sätt samt om denna tenderar att öka eller falla. Det går också att få fram statistik per dag, per vecka eller månadsvis vilket kan vara bra att se om man vill undersöka dessa värden i ett speciellt rum över tid. Upp till 2 års historik kan sparas och exporteras via Meross-appen.
I appen finns även tillgång till ett gäng andra inställningar för sensorn. Det går att ställa in varningar som i realtid meddelar om temperaturen eller luftfuktigheten sjunker eller överstiger vissa värden vilket då kan hanteras omgående. Via appen är det också möjligt att kalibrera sensorn om man skulle misstänka att värdena inte är helt exakta. Om man enbart kör ett gäng produkter från Meross går det givetvis också att skapa automationer direkt i appen men troligtvis är det så att flertalet användare väljer att skapa dessa via någon av de kompatibla plattformarna. Exempel på automationer kan vara en smart plug, kopplad till en fläkt som aktiveras om temperaturen stiger för mycket eller en lampa som tänds om det blir för hög luftfuktighet i hemmet.
I Hem-appen för Apple Home exponeras såväl temperatur som luftfuktighet och kan då inkluderas i olika automatiseringar. Här ser man också att enheten är länkad till Meross Smart Wi-Fi Hub som totalt har 5 tillbehör anslutna (maximalt antal per hubb är 16 stycken sensorer).
Appen från Meross är ganska grundläggande och ger en del nödvändiga inställningsmöjligheter. Som vanligt är tipset att alltid bekanta sig med appen och se vilka möjligheter som finns samt uppdatera firmware vid behov vilket i princip alltid sker via de egna apparna.
Användning av Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit i vardagen
Det finns sedan tidigare ett större antal sensorer i hemmet som mäter både temperatur och luftfuktighet. Dessa gör sitt jobb men skillnaden är att de är fast monterade på olika platser och kräver regelbundna batteribyte. En fördel med Meross Smart Temperature and Humidity Sensor är att denna enkelt kan flyttas runt mellan olika rum om man vill dubbelkolla eller mäta temperaturen på en annan plats än var de som är fast monterade sitter. Dottern har ofta synpunkter på att det är kallt i hennes rum varför denna sensor har fått flyttas runt och mäta temperaturen på olika platser i rummet.
Att den loggar historik i appen under en längre period är uppskattat men en annan positiv funktion med denna sensor är att den inte kräver regelbundna batteribyte. Ganska smart att bygga in en liten panel som ser till att ge kraft till enheten via ljuset som vi får naturligt i våra hem. Att den dessutom inte kräver mycket ljus för att fungera är också positivt!
Storleksmässigt nämnde vi att den inte är den minsta sensorn på marknaden som mäter såväl temperatur som luftfuktighet eller den billigaste heller för den delen. Jämfört med en liknande produkt som mäter samma värden och dessutom visar upp detta via en inbyggd display så är den bara snäppet mindre. Dock med fördelen att man som användare inte behöver tänka på några batteribyten.
Då sensorn exponeras i Apple Home som är den primära plattformen för att styra hemmet här hemma så har den använts på lite olika sätt. Dels för att givetvis mäta temperaturen men också som trigger för att köra ner en rullgardin om det blir för varmt och då samtidigt tända en taklampa i det rum där den varit placerad. Detta då enbart för att testa funktionaliteten eftersom en temperatursensor i ett fönster lätt exponeras för mer värme än om den är inne i rummet. Men, den gör sitt jobb och framöver kommer den nog att mer vara en ambulerande sensor för olika platser i hemmet.
Recension: Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit MS100FH
Fördelar
- Mångsidig sensor
- Solpanel för batteriet
- Stöd för flera ekosystem
- Slipp byta batteri
Nackdelar
- Kräver hubb
- Varför inte en lux-sensor också?
- Lite stor kanske
- Finns billigare sensorer
Detaljer
Tekniska specifikationer Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit MS100FH:
- Temperaturomfång: -10 ℃ – 50 ℃
- Temperaturnoggrannhet: 0.3 ℃
- Luftfuktighetsomfång: 0~95 %
- Luftfuktighetsnoggrannhet: 5 %
- Ström: Solpanel när ljusintensiteten når 350 Lux
- Batteri: CR2477
- Ström, sensor/hubb: 2.6-3.6 V / 5 V, 1 A
- Status-LED: Ja
- Mått, sensor/hubb: 56 x 56 x 18 /59 x 41 x 21 mm
- Vikt, sensor/hubb: 40 / 28 gr
- Anslutning hubb: 802.11 b/g/n 2.4 GHz Wi-Fi
- Anslutning sensor: 433 MHz
- Certifieringar: CE, RoHS, WEEE
Rekommenderat pris för Meross Smart Temperature and Humidity Sensor Kit är cirka 440 kronor och den kan köpas direkt från företagets hemsida. Mer information om produkten finns på hemsidan.
Sammanfattning
En sensor är på inget sätt nödvändig i ett smart hem men, en sensor i ett smart hem adderar mer funktionalitet och möjligheter till automatiseringar. Att kombinera olika sensorer i en och samma enhet spar inte bara plats utan ger också ett trevligare intrycket i det smarta hemmet. För många prylar i hemmet kräver en viss finess för att gömma undan så det inte ser plottrigt ut så bra tänkt här. Däremot så finns det liknande sensorer som är betydligt mindre och gör samma sak men där det krävs batteribyte med jämna mellanrum så ett inbyggt batteri med en liten tillhörande solpanel är inte helt fel. Att det krävs en hubb är väl ett slag i ansiktet på alla som försöker undvika fler hubbar men ibland får man bara gilla läget...
Betyg: 3.5 / 5
