Snapchat i samarbete med Louvren kring Egypten

Från sajten:
image

Nu blir det mer lärorikt att besöka Louvren i Paris, detta i samarbete med Snapchat. Ny funktion kring egyptiska antikviteter ger tillgång till pedagogiska AR-upplevelser.

Snapchat har tillsammans med museet Louvren i Paris tagit fram möjligheten att uppleva innovativ och pedagogisk augmented reality på avdelningen för egyptiska antikviteter. Med de nya upplevelserna ska det gå att se mer av former, material, färger och dekorationer på de verk som ingår i samarbetet. Det blir då möjligt att uppleva hur det har sett ut en gång i tiden vilket kan vara intressant då det numera ofta bara är sten kvar.

Med tredimensionella rekonstruktioner av saknade element samt virtuell restaurering av originalpigment så får antikviteterna liv igen. Denna interaktiva AR-upplevelse är gratis och ger besökarna möjlighet att uppleva konstverken på ett nytt sätt. För besökare är det hela enkelt, bara skanna av QR-koden som är placerad vid konstverket så blir det åtkomligt via Snapchat-appen. Under ett års tid kommer följande AR-upplevelser att vara tillgängliga:

  • Naos of Amasis: De blekta rosa granitbasrelieferna på alla fyra sidorna av Naos dyker upp igen för besökare att upptäcka och besökarna att begrunda. Statyn av guden Osiris, som mottog rituella uppoffringar och daglig tillbedjan bakom trädörrarna till Naos, ett litet kapell uppsatt i templets hemligaste del, återfår därmed sin ursprungliga plats och funktion.
  • Förfädernas kammare: Ancestral Chamber återvänder till full färg med ljusa, lysande pigment som hyllar kungadynastierna som föregick farao Thutmose III på Egyptens tron.
  • Dendera Zodiac: Takreliefen på valvet, inspirerad av babyloniska, egyptiska och grekisk-romerska system, avslöjas i 3D med en förklaring av dess unikt subtila och komplexa syfte.
  • I museets Cour Carrée avslöjas Jean-François Champollions vision genom AR: För 201 år sedan, i september 1822, använde Jean-François Champollion den berömda Rosettastenen för att hitta nyckeln till att dechiffrera egyptiska hieroglyfer. År 1830, som ett erkännande av Champollions tjänst till det antika Egypten, meddelade Egyptens vicekung, Mehemet Ali, att han erbjöd Karl X och Frankrike de två obelisker som hade rests framför Luxors tempel Amun. Obeliskerna var ursprungligen planerade att placeras framför Perrault Colonnade, på den östra fasaden av Louvren, innan Jean-François Champollion föreställde sig att placera en obelisk på museets fyrkantiga innergård. Den enda obelisken som skulle transporteras till Frankrike restes slutligen på Place de la Concorde den 25 oktober 1836. Som en hyllning till Champollions ursprungliga vision är den 222 ton tunga granitobelisken de la Concorde nu praktiskt taget installerad på sin ursprungliga sockel i mitten av Louvrens fyrkantiga innergård, tack vare AR och Snaps Custom Landmarker-teknik.
  • Ansiktslins tillgänglig för alla överallt: AR Studio och Musée du Louvre ville erbjuda en upplevelse som var tillgänglig för Snapchatters runt om i världen. Tack vare en ansiktslins kan Snapchatters sätta sig i en forntida egyptisk man eller kvinna, bära begravningsmasker rekonstruerade i 3D och trogna dem som visas i Louvren.

Källa: Pressmeddelande

Galleri