Smarta lampan Nobi håller koll på de äldre

Från sajten:
image

Fallolyckor är idag en av de vanligaste olyckorna i våra hem och många gånger är det dessutom äldre människor som faller och skadar sig allvarligt. Hur kan smart teknik lösa detta?

Belgiska startup-företaget Nobi vill med sin smarta lampa Nobi förhindra att fallolyckor inte uppmärksammas. Deras produkt, Nobi är en smart lampa som innehåller en mängd olika sensorer som kan detektera fall och olika typer av rörelser och med hjälp av AI därefter agera utifrån detta. När någon fallit kommunicerar lampan med personen och om inget svar ges larmas första kontakten i listan och därefter räddningstjänsten.

Det går också att kommunicera med personen via den inbyggda högtalaren och mikrofonen för att fråga vad som hänt vid ett larm. För din integritet visas endast en schematisk bild upp av hur du ligger så inga bilder skickas via appen. Via appen går det också att ställa in så att dörren låses upp så att sjukvårdare kan ta sig in.

Normala rörelser, till exempel under natten triggar lampan att tända en svag belysning uppåt mot taket så att personen i sängen inte distraheras av för stark belysning. När man stiger upp ur sängen tänds lampan automatiskt så att rummet lyses upp.

Inbyggd brandvarnare och luftkvalitetsmätare

Utöver att kunna detektera fall hos människor finns det även en inbyggd brandvarnare i lamphållaren vilket är riktigt smart. Dessutom finns en luftkvalitetsmätare som ser till att visa hur det står till med luften inomhus och om det behöver vädras. Frisk luft är bra för alla men tyvärr glömmer vi ofta bort att släppa in denna när vi vistas inomhus under längre perioder.

Nobi Smart Lamp

Med en smart lampa som detekterar olyckor kan äldre människor leva längre i sina hem vilket har en positiv effekt på välmåendet. Nobi Smart Lamp kan dessutom kopplas ihop med exempelvis en smart våg eller blodtrycksmätare som då kan ge förslag på åtgärder som lämpar sig bra för personen. Ett tips kan vara att gå fler steg per dag för att påverka blodtrycket.

Det kommer att finnas en lösning för privathushåll samt en version för äldreboende där säkerheten kan öka markant med direkta varningar om någon faller. Utöver denna större modell ska det även finnas en plafondliknande modell vid namn Nobita. Nobi och Nobita ska lanseras i slutet av 2021 och vara abonnemangsbaserad.

Källa: Nobi