Smarta hem ger ökade positiva miljöeffekter

Från sajten:
image

Smarta hem är inte bara ett hem utrustat med smarta produkter – det finns även en nytta med dessa. Exempelvis är energibesparingar en som nyligen uppmärksammats.

Medgrundaren och produktchefen från tyska företaget Tado, Christian Deilmann, deltog nyligen under ett event för smarta hem där detta diskuterades. Eventet, där även Amazon och Google samt Philips deltog, arrangerades av Tado och fokuserade på den europeiska marknaden. Här framkom att genom att styra uppvärmning och kylning med smarta molntjänster kan villaägare inte bara spara pengar, utan även minska sin påverkan på miljön.

En del fokus på mötet kretsade kring interoperabiliteten för produkter i det smarta hemmet. Den kommande IoT-standarden Matter kommer att göra det enklare att få olika produkter att samverka vilket ska underlättar vår hemautomatisering.

Stora besparingar

Enligt Christian står uppvärmning och luftkonditionering för 30 procent av energiförbrukningen i Europa. Med andra ord så finns det potential för förbättringar, både vad gäller kostnadsbesparingar och minskad miljöpåverkan. Allt detta kan optimeras genom smart och effektiv hårdvara för värme och kylning men också via mjukvaran som används för att styra enheterna. Via molntjänster finns smarta algoritmer att tillgå vilket ger besparingar. Bilden nedan visar en nordisk villa där man ser värmeutsläpp via infraröd fotografering

tado hus

Kunder som använder produkter och lösningar från Tado har i genomsnitt en energibesparing på 22 % vilket innebär minskade kostnader på mellan 2 000 och 4 000 kronor om året. Christian informerade om att medelkostnaden för uppvärmning av en tysk villa är € 240 i januari månad och om inomhustemperaturen sänks med 1° sänks kostnaden till € 215. Tado har arbetat hårt med sina algoritmer och via dessa går det att få ner kostnaden till € 160. Givetvis går det inte att applicera detta rakt av på våra förhållanden här i Sverige men troligtvis rör det sig ändå om ökade möjligheter till besparingar.

En samling åtgärder

Rent konkret handlar det om att systemet tar hänsyn till om ett hus är tomt och då slutar värma upp det. Baserat på användarbeteende kan uppvärmningen dra igång en stund innan någon anländer hem och allt sköts med en kombination av schemaläggning och fjärrstyrning. Kompletterar man med sensorer kan öppna fönster detekteras och om dessa stängs minskar behovet av uppvärmning. Lägg till tjänster som geofencing och du har fler möjligheter att påverka din energiförbrukning i hemmet.

Avslutningsvis fick vi veta att Tados kunder bidragit till 466 000 ton minskade utsläpp av koldioxid mellan 2013-2020. Detta motsvarar en miljon flygresor mellan München och New York vilket får anses vara en imponerande siffra – bra jobbat!

Källa: Tado

Intressant. Men tar lite av siffrorna med en nypa salt eftersom det kommer från Tado själva.

1 gillning