Smart home - vad ska man tänka på/allmänna tips

Vi står i begrepp att flytta om 2 månader och jag börjar planera för att skapa ett lite smartare hem och tänkte se vad Bubblan har för allmänna tips, både saker man ska tänka på och specifika produkter ni gillar.

Jag tänker att det finns följande områden som är bra att automatisera:

  • Värme - vi har redan en Ecobee termostat.
  • Ljuskällor - tänker mig att man behöver lite smarta glödlampor och smarta eluttag, räcker IKEA här?
  • Stänga ute ljus - lägenheten vi ska bo i är gammal men har mycket fönster och en hel del insyn så jag tänker att man vill ha mörkläggningsgardin i sovrummet och någon typ av mer klassiska persienner i övriga rum så man både kan dra upp och ner samt vinkla för att justera ljusinläppet. Tips på bra automatiska persienner?
  • Ljud - vi kör HomePod idag så perfekt att den större är tillbaka, enkelt.
  • Lås - vi har August-lås idag.

Tacksam för alla tips och kunskap.

1 gillning

Jag skulle hålla mig borta från Ikea men det är jag. Kanske kan vara aktuellt att montera in smarta switchar i väggarna så man kan använda fysiska knappar men bibehålla smartness?

Gällande ljusinsläppet så hade jag slagit ett slag för lamellgardiner. I mitt tycke riktigt snyggt och det finns ju smarta enheter för att styra dem också, t ex Aqara Roller Shade Driver E1. Sedan om ni ska ha mörkläggningsgardin så finns det ju Eve Motion och nog andra eftermonterbara motorer.

1 gillning

Tack!

Vad är nackdelarna med Ikea? Känns prisvärt för något så enkelt som lampor.

Smarta switchar är ett bra tips. Har funderat på det till nuvarande lägenhet tidigare men glömt bort det. Kanske den bästa lösningen för taklampor iallafall.

Inte ett stort fan av lamellgardiner utan gillar vanlig persienner, helst av trä men inte helt lätt att hitta smarta varianter. Mörkläggningsgardiner verkar dock lätt att hitta.

Felet med IKEA, när jag provade för några år sedan, var att lamporna flimrar när dom dimmras till rätt låg nivå och har ett högfrekvent ljud. Det fick mig att byta till HUE efter en vecka. Kanske är IKEA bättre nu, men tyckte mig se i någon tråd här för bara en vecka sedan om att det högrefkventa ljudet fortfarande är en grej.

Har haft ikea lampor i flera år och inte stött på något av det du nämner, har fungerat hur bra som helst här hemma, körde allt i google home förut men gått över till apple homekit.
Nu med deras nya gateway som har stöd för matter kan man slänga på vad som också.

1 gillning

Jag har några IKEA lampor (inte smarta) och hade problem med dimmer också, men det visade sig vara IKEAs egna glödlampor som spökade. Köpte bättre glödlampor och allt fungerade som det ska.

Bra att höra. Vi har en smart glödlampa som vi bara styr med en IKEA-knapp och den funkar kanon. Att den nya gateway:en är bra gör det ju ännu bättre.

Hue.

Akta dig för IKEA och Aqara. Skräp.

1 gillning

Jag kör lite IKEA-saker, deras knappar tycker jag funkar mycket bra.
Lampor har jag bara haft problem med när jag satte en i taket inne i bastun.

1 gillning

Så blandade åsikter om IKEA för ljus, kanske lika bra att gå för Hue om budgeten räcker till.

Persienner verkar svårare. Någon som har och kan ge omdöme?

1 gillning

Jag tyckte Trådfri gateway var katastrof. Men när Huehubben uppdaterades för Matter kopplade jag in mina Trådfri dit. Har aldrig behövt genomlida ”Svarar ej” efter det.

1 gillning

Jag kör mestadels Hue men också IKEA när det kommer till belysning. Har inte haft några större problem med IKEA men dom är ju inte i klass med Hue.
Dels detta med att dimmra. Går inte lika lågt.
Så jag kör Hue där jag vill ha färg och bättre ljus allmänt och sedan IKEA på typ spottar utomhus och liknande ställe.

2 gillningar

Har både ikea och hue, visst är hue bättre men för en villa kan det snabbt bli väldigt mycket pengar (jag har 34 GU 10 lampor t ex). Kan med fördel kombineras genom att sätta hue där man är mer kräsen och ikea där man bara vill ha ljus :slight_smile:

Annars är väl största tipset att se över kompatibilitet med grejerna, hue och ikea t ex går ju att styra tillsammans genom homekit/google/alexa/HA.

3 gillningar

Min rekommendation är att se till att brytarna på väggen fortfarande fungerar, tex när du har gäster. Så puckar bakom eluttagen om du får för föreningen.

1 gillning

Ja, det där hade jag glömt men håller med om att det är en viktig del. Min svärföräldrar äger huset så vi kan göra lite vad vi vill.

Några tips på bra modeller? Huset är i USA så 110 volt, men det borde inte vara ett problem utan möjligen till och med göra det enklare.

Bra initiativ och intressanta funderingar!

Står själv i begrepp att flytta från hyreslägenheten till nyproducerad BR. Har precis doppat tårna i Hue men i övrigt har vi idag ett 100% osmart hem.

Till att börja med har jag tänkt smarta till:

• Dekorationslampor typ fönster- och bordslampor
• Badrumsbelysningen (delvis iaf)
• Utebelysningen på balkongerna
Tänkte köra 100% Hue eftersom det verkar vara det mest pålitliga och jag hatar teknik som strular :smile:

• Dörrlåset. Här har jag spanat på Yale Linus som verkar ha alla funktioner jag önskar

• Videodörrklocka. Här önskas en som funkar med Homekit secure video, alltså är utbudet starkt begränsat än så länge. Vill även att det ska gå SNABBT från att besökaren trycker på knappen tills bilden syns i telefonen/tv:n/paddan, men det kanske är att begära för mycket

• Sensorer på balkongdörrar, kyl och frys. Aqara har ju detta och massor av annat kul i sitt ekosystem. MEN, Aqara verkar strula en del och dessutom är jag lite av en foliehatt när det gäller att ta in kinesiska produkter i hemmet :man_detective:

• Robotdammsugare. Denna skulle jag vilja ”halvautomatisera” i den meningen att det ska finnas 3-4 olika städscenarier som enkelt kan aktiveras av vem som helst i familjen (via smart knapp?). Typ ”dammsug bara hall och kök” och ”dammsug hela lägenheten”. Kinaskepsismen gör sig gällande även här :grimacing:

1 gillning

Bästa vi har är att lamporna tänds på natten när det är dags för en gubbpiss och då på behagligt ljus för att sedan släcka några minuter efter man är klar.
På dagtid när ljus inte behövs så är det släckt.
Är det på kvällen när fruga

Du lägger givetvis alla IoT produter på eget VLAN som inte har internet access. Vi har 30+ aqara / xiaomi enheter hemma och inga problem överhuvudtaget.

Vet inte hur det är i HomeKit/Google Home men detta är lätt att göra i Home Assistant. (Förutom allt annat man behöver göra innan man är helt igång...) T.ex. kan jag trycka långt på "tända lamporna i köket" knappen så kör robotdammsugaren bara köket.

Så du menar att jag kan lägga in mitt trådfri uttag i huebryggan nu och kan avinstallera Ikeas app?

Korrekt! Jag vet inte om Matter-stödet är öppet för alla (ska komma Q1) utan jag gick in genom en beta-länk. Funkar hur bra och stabilt som helst.

1 gillning

Exakt så! Även bra grej att ha om barnen drullar upp på natten mörkrädda

Bra tips men du förlorade mig vid ”eget VLAN”, har ingen aning om vad det innebär men det kanske inte är så svårt att få till

Smart! Just sådana grejer skulle jag vilja få till också

Japp! @Marcus_Attefors kör liknande!

Beror på din router och nätverk. Vi finns flera här som kan hjälpa dig välja rätt saker om du behöver nytt. Ubiquiti/UniFi är omtyckt bland flera.

Då är HomeAssistant vägen att gå tycker jag. OM du orkar pilla och fixa med det. När allt rullar så är det sjukt bra. @zinned är grym på Homekit annars!

2 gillningar