Smart hem

Hej. Undrar lite hur många här mer än jag som försöker jobba in det smarta hemmet som en investering i sin fastighet, snarare än enbart en hobby? Alltså omfattande och permanenta installationer. Någon som byggt hus ihop med smarta hem-implementering från grunden?

Kan ju bli en samlingstråd för idéer av automatiseringsområden om inte annat :slight_smile: - L

Är inte det mera kortvariga grejer? Om något år är det gammalt typ!

Ja, så e de ju med teknik klart. Men att tända ljuset eller sätta på musik i taket blir ju inte gammalt :slight_smile: bara att metoden förändras

1 gillning

Hur kan en lampa som ska lysa 50.000 timmar va gammal om 1 år… :man_shrugging:t2:

Jag önskar jag kunde göra de mer till en Hobby… men har en sambo som inte är lika impad av mina köp… Automatiseringar gillar hon… men allt annat e bortkastat enligt henne… :rofl:

Verkar som många förordar KNX vid nybygge men verkar vara en gammal lösning, ett stäng system, licenskostnad för att programmera men väldigt stabilt.

Jag skulle skaffa en NUC och köra Home Assistant och istället för smarta lampor till stor del skaffa smarta strömbrytare som går att styra och schemalägga via HA. Finns mycket spännande man kan göra med Zigbee och Z-Wave

1 gillning

Plejd för elen verkar ju vara det som gäller. Stabilt men lite tråkigt :slight_smile:

Ja väldigt stabilt och varenda elektriker verkar lite småkär i det :slight_smile: Ska gå hyfsat att integrera i tex HA också dock utan officiellt stöd. Lite kluven till att de kör Bluetooth dock…

Ja om man fokuserar just på belysningsdelen så är ju fördelen med knx, som med många andra styrsystem är ju att när det väl är färdigt så är det bara trycka på länk ihop med google assistant t. Ex. så har du styr på touchskärm på vägg, app i telefon, vanlig hedlig strömbrytare på vägg (sambon och gäster gillar) som 2vägs syncar, samt röststyrning I kombination med reabiliteten av knx. Men lämpar ju sig för lite större hus för att bli ekonomiskt försvarbart vad jag förstått det som.

Om man har ett nyrenoverat dusch- toalett- rum med en-lysdiod historia i taket och två spottar över handfatet, också nått special som alltså inte går att ersätta med någon smart belysning och det finns en dubbelströmbrytara innanför dörren och man vill att taklampan sänds då man går in i rummet, hur gör man det enklast och billigast?

Hyresvärden tillåter inte att jag mekar med själva lysena.

En sån här.

https://www.conrad.se/p/renkforce-4016139070186-infaelld-pir-roerelsedetektor-160-relae-vit-ip20-1425528

Bra ide, men är i ett våtutrymme vilket denna inte är godkänd för och ska ju vara som två knappar en för taket som jag vill ha med automatik och en för handfatet (två lampor där) med manuell kontroll… 99 av 100 gånger räcker det med taklampan, det för handfatet slår jag i stort bara på när jag ska ladda rakapparaten / trimmern då det jädra uttaget slås av och på tillsammans med lamporna :-/.

En smart puck bakom enda brytaren och sedan en Aqara motion sensor till den kanske?

1 gillning

Husköp och använda larmdeckare som närvarodeckare. Smart puck bakom brytare. En valfri processor som pratar med larm och puck. Homey, EA-3, EA-1 mfl. Dra med multiroomljud och styr av tv. Det används av samma processor

Kanske det ja, vad för en smart puck som passar in bakom brytaren?
Ja, är lite korkad när det gäller såna här saker :slight_smile:

Husköp??? Haha… jo det vore nått för en som snart vänder näsan i vädret :wink:
Smart Puck fatta jag men sen???

Hehe lev ut dina våtaste teknikdrömmar I ditt egenköpta hus :slight_smile:Här har du en kort demo vad man kan göra när allt är kopplat till en processor. Förklarar gärna vid frågor. Det är ett ton av logik bakom det som visas, men det är detaljer.

1 gillning

Wow, jädrigt snyggt och häftigt, men, en över… överkurs för mig i en hyreslägenhet på 70m2 på 4:e våningen :slight_smile: