För att komma igång med ett smart hem så måste vi alla börja någonstans. En vild gissning är att för de flesta användare så började det med smart belysning.
Smart belysning är kanske det enklaste sättet att komma igång med det smarta hemmet. Dels för att produktkategorin funnits ett tag på marknaden och är väl etablerad men också för att tröskeln är relativt låg och inte kräver så mycket av användaren. Smarta ljuskällor erbjuds idag av en mängd olika tillverkare där kanske Philips Hue, Ikea, Nanoleaf, Yeelight och Osram är bland de mer kända. Men, det finns ofantligt många fler tillverkare därute som Xiaomi, Aqara, Govee och Tuya vilket också innebär att det finns olika sätt och plattformar för att ta sig an smart belysning.
Men, i vissa fall så har man kanske investerat i hemmets belysning i form av inbyggda spotlights, designade tak- och väggarmaturer som inte lämpar sig speciellt väl för att applicera lättinstallerade och lite mer traditionellt utformade ljuskällor i. Tacksamt nog så finns det lösningar för detta där en av de mer välkända faktiskt kommer från ett svenskt företag, Plejd. Vi har testat Plejd i det smarta hemmet ett tag nu och gillar det skarpt!
Vad är egentligen det där Plejd som alla pratar om?
Plejd är ett svenskt företag som funnits med ett tag nu, faktiskt ända sedan 2009. De tillhandahåller idag en mängd olika produkter så att vi kan styra belysningen i vårt hem och företagets portfölj utvecklas hela tiden vilket ger användarna fler möjligheter. De började tidigt att inrikta sig mot elektrikerna när det gällde att nå ut på marknaden och med facit i hand så var detta ett smart drag där många installatörer föreslår just Plejd när det börjar talas om smart belysningsstyrning. Det var dock inte alla som uppskattade Plejd då de initialt styrde allt via en app och med hjälp av Bluetooth vilket innebar att styrningen bara fungerade när man befann sig hemma och inom räckvidd.
Som tur är så utvecklas mer eller mindre alla områden inom segmentet smarta hem löpande och idag ser det annorlunda ut för Plejd. De lanserade en egen gateway vilket innebar att styrning av belysningen blev möjlig även när man befann sig på annan plats. Dessutom fick de till integrationsmöjligheter mot de större plattformarna som Apple Home, Google Home och Alexa vilket är till glädje för användare som byggt sina smarta hem kring dessa. Plejd skickade över lite produkter till oss för att testa vilket vi nu gjort ett tag. Bland produkterna vi fick tillsänt oss fanns en gateway, olika reläbrytare, universaldimmers, vridadaptrar, trådlösa kontroller och smarta pluggar.
En annan produkt som tillkom lite senare i sortimentet var deras trådlösa rörelsevakt som vi också testat med vår installation i hemmet. Denna utmärker sig lite med sin långsmala form då den inte ser ut som många andra rörelsesensorer på marknaden.
De flesta av produkterna från Plejd behöver installeras av en elektriker eller någon med nödvändig kunskap eftersom de kräver en framdragen nolla till platsen där de ska sitta. För detta så tog vi hjälp av en kompis som arbetar som elektriker så att allt skulle bli korrekt installerat i hemmet.
Plejd Gateway GWY-01 är på inget sätt ett tvång för att kunna använda produkterna från Plejd men vill man få lite fler möjligheter så kan det vara värt att titta närmare på denna. Inte minst för att det via denna går att få in produkterna i Apple Home som är den primära plattformen för att styra allt det smarta i undertecknads hem. Denna ansluts till din router, precis som i fallet med i princip de flesta andra gateways på marknaden.
Strömförsörjning sker via USB-C och på baksidan finns också plats för nätverkskabeln. Den vita plasten är vi vana vid från de flesta andra gateways på marknaden så inget märkvärdigt här. En trevlig detalj (som kanske inte alla tänker på) är att logotypen är utformad så att den ser likadan ut oavsett om man placerar GWY-01 upp eller ner på väggen.
Det går också att fästa den på väggen med det inbyggda väggfästet som medföljer vilket kan vara smart för de som vill ha lite mer ordning och reda bland sina bryggor. Den är relativt liten och mäter 70 x 70 x 20 millimeter så det går lätt att gömma undan den om man känner för det.
De små inbyggnadsmottagarna känns enkelt igen med sin turkosblå ovansida och vita undersida. Vi har testat två olika varianter, en för av/på-styrning (CTR-01) samt en för att dimma belysning (DIM-01) vilket innebär att man bör vara observant på vad man ska styra i hemmet innan dessa köps in.
Plejd har också smarta pluggar i sitt sortiment och dessa finns i två olika färger, en vit samt en svart. Dessa är av den enklare typen med bara av/på-funktion så ingen energimätning eller andra finesser på dessa. Däremot så bör de uppmärksammas på grund av något annat vilket vi återkommer till.
Rörelsevakten är som sagt var, avlång i sin formgivning med en vinklad baksida vilket innebär att den kan fästas i hörnet av ett rum. Detta gör att den smälter in lite mer jämfört med många andra rörelsesensorer på marknaden.
Denna rörelsevakt, WMS-01 drivs av ett AA-litiumbatteri vilket ska ge en batteritid på upp till 10 år. Detekteringsräckvidden är upp till 7 meter vilket fungerar för de flesta rum i våra svenska hem. Sensorn är av typen PIR (Passive Infrared Sensor) vilket innebär att den reagerar på termiska rörelser som exempelvis kroppsvärme från människor och djur.
Den kan monteras med hjälp av den medföljande dubbelhäftande tejpen eller genom att skruvas fast då det finns två hål för detta. Detektionsvinkeln när den är monterad är 90 grader så placera den smartast möjligt i rummet för optimal effekt.
När ska man då använda sig av produkter från Plejd är en högst befogad fråga. Då de flesta produkterna är konstruerade för inbyggnad bakom befintliga strömbrytare så är det när man vill behålla dessa och ändå ha smart belysning i hemmet. Eller när man har en hel drös med takspottar som skulle kosta en smärre förmögenhet om man skulle byta till smarta motsvarigheter. Då är inbyggnadsmottagarna från Plejd perfekta eftersom de kan göra befintlig belysning smart vilket innebär att de strömbrytare som redan sitter på väggen kan fortsätta att användas liksom eventuella armaturer som införskaffats tidigare.
Installera och kom igång med smart belysning från Plejd
För de produkter från Plejd som ska monteras direkt mot befintliga elledningar i hemmet så behöver dessa installeras av en elektriker. Här hemma fanns det dessutom ingen nolla framdragen så detta fick göras av elektrikern när prylarna skulle monteras på avsedda platser. Inbyggnadsmottagarna, microreceivers eller puckar som de också kallas installeras och placeras i apparatdosan i väggen, oftast bakom den befintliga strömbrytaren som sedan täcker enheten.
Första produkten att installeras var en universaldimmer, DIM-01 i köket eftersom det inte riktigt fungerade med en Philips Hue där. Eller jo, det fungerade men familjen ville hellre ha en hederlig vriddimmer på väggen istället för en Hue Wall Switch Module och en Hue Smart Button som de inte riktigt ville vänja sig vid.
I badrummet fanns det sedan tidigare dimbara inbyggda spotlights i taket som styrdes med en vriddimmer från Schneider Exxact vilket väl fungerat bra. Men i ett smart hem så får det mesta gärna gå att styras från mobilen eller med hjälp av sensorer så även här installerades en universaldimmer, DIM-01 för styrning av spotlightsen. Det är ofta ont om plats i apparatdosorna och mängden kablage som ska samsas med Plejd-puckarna här kräver både tålamod och lite fingerfärdighet.
När vi ändå var i gång med att smarta upp badrummet så placerade vi en vanlig reläbrytare (av/på) som skulle kunna tända och släcka belysning i badrumsskåpet. Dock så valde elektrikern att installera denna i en apparatdosa utanför badrummet eftersom det var ont om plats vid kontakterna inne i badrummet. Med denna så blev helt plötsligt all belysning i badrummet smart vilket innebär att den kan styras från mobilen eller kompatibel smart hem-plattform. Äntligen eftersom detta är något undertecknad saknat i ett par års tid.
Utöver de fysiska installationerna som görs av elektrikern så ska dessa givetvis också in i appen. Plejd-appen är en relativt stilrent designad app som mestadels fokuserar på just styrningen och inställningar av de installerade produkterna. Vi nämnde att Plejd är ett populärt val ute hos elektrikerna och även i appen blir detta tydligt. Efter att ett konto skapats så kan man välja om man är användare eller elektriker när det gäller att installera produkterna. System kan förprogrammeras och sedan importeras vilket spar tid för elektrikerna.
I ett tomt system så är det dags att lägga till produkterna vilket sker på samma sätt som hos de flesta tillverkare. Lägg till en enhet, välj var den är placerad och följ sedan anvisningarna i appen. Det hela är okomplicerat vilket givetvis är skönt för användarna.
Efter hand som produkter läggs till i Plejd-appen så framträder också de olika funktioner som kommer med systemet. Dessa omfattar bland annat scenarion, tidsfunktioner, semesterläge samt möjlighet att konfigurera installerade produkter och att hantera hemmet i form av användare och rum. Det är alltid en bra rekommendation att skapa rum som motsvarar det fysiska hemmet och lägga in de produkter som installeras i dessa rum.
De produkter som installeras på egen hand, det vill säga de som inte kräver installation av elektriker, görs enkelt. Men, för de andra produkterna så krävs det en behörighet vilket tydligt framgår i appen. Här installeras universaldimmern DIM-01 och denna placeras sedan i ett utvalt rum där också ljuskällan konfigureras.
Efterhand som fler produkter läggs till ökar också möjligheterna till styrning av den tidigare “osmarta” belysningen i hemmet. Här har vi fått in produkterna (DIM-01 samt CTR-01) i appen som installerades för badrummet.
I badrummet väljer vi också att installera den trådlösa rörelsevakten (denna kräver ingen elektriker) för att kunna tända och släcka belysningen automatiskt när det är mörkt ute. Efter att denna lagts till appen väljs också vilken av de två belysningarna i badrummet som ska aktiveras – i detta fall väljer vi spotlightsen i taket. Ställ in olika parametrar som hur mycket ljusstyrka som ska tändas, när denna ska släckas efter att ingen rörelse detekterats samt om det är olika tidpunkter på dagen som den inte ska göra något.
Att tända 100 procent när det är mörkt ute kanske inte alltid uppskattas, speciellt inte om det är precis innan läggdags så justera till en nivå som är okej (diskutera gärna med familjen). För belysning under natten så kan det räcka med 10 procent och detta är föredömligt enkelt att ställa in i appen.
Det går också att ställa in att inget ska hända och även här kan man välja vilken ljusstyrka som ska användas när belysningen tänds manuellt. Rörelsevakten har även en inbyggd sensor för att mäta dagsljuset för att på så sätt automatiskt kunna tända belysningen om det inte finns tillräckligt med dagsljus i det valda utrymmet. Smart, både för barnfamiljen eller för hem med äldre där man vill öka säkerheten något genom att ta bort momenten med att tända.
En av fördelarna med att använda sig av en gateway från Plejd är att det med hjälp av denna går att integrera systemet mot andra plattformar. Här väljer vi att lägga till Plejd Gateway i Apple Home vilket sker på samma sätt som med andra produkter. Skanna QR-koden och följ anvisningarna i appen. Här ser vi också att den anslutna smarta pluggen från Plejd dyker upp i Apple Home.
Så hur fungerar det då med Plejd i vardagen?
Smart belysning med Plejd visar sig fungera riktigt bra. Det är en stabil lösning som gör vad den ska och sedan allt installerades här hemma så har vi inte råkat ut för några driftproblem, omstarter eller andra konstigheter vilket inte alltid är självklart när det gäller smart belysning. Visst, en extra hubb har fått sin plats bland alla andra men då fördelarna är så många fler med denna så är detta förlåtet.
Att äntligen fått in belysningen i badrummet i Apple Home är (för undertecknad) guld värt och ökar komforten i hemmet vilket alltid är trevligt. Visst hade man kunnat fixa till detta tidigare men det är dessvärre långt från alla inbyggnadsmottagare som stöder Apple Home (även om fler och fler dyker upp på marknaden). Stöd för Google Home och Amazon Alexa finns hos de flesta så för de som använder de plattformarna så är det lite mer fritt fram.
Något som undertecknad uppskattar är att vriddimrarna från Plejd är skönare att hantera jämfört med de vi hade från Schneider. Det krävs lite mindre tryck för att tända och släcka och de känns även lite mer responsiva vilket är positivt.
Rörelsevakten är även denna funktionell och gör vad den ska. Med sin relativt diskreta formgivning så smälter den också in lättare i inredningen vilket är tacksamt, inte minst av frun. Det som är lite synd är att denna inte exponeras i Apple Home på samma sätt som de smarta pluggarna. Här lever den sitt egna liv i Plejd-appen så lite missade möjligheter här då jag hellre hade haft denna på fler platser i hemmet istället för motsvarigheter från Philips Hue och Aqara.
Det vi också uppskattar med Plejd är deras trådlösa vriddimrar som kan monteras i princip var som helst och därmed ge tillgång till att styra valfri belysning. I detta fall så drivs enheten av batteri och skruvas enkelt fast på väggen där behovet finns för extra styrning.
Deras produkter håller standardmått vilket innebär att de går att använda med täckplattor från exmpelvis Schneider vilket innebär att det inte krävs någon större förändring av utseendet i heminteriören. Detta kan jämföras med en del andra trådlösa styrningar som ofta håller sina egna mått eller inte går att kombinera på samma sätt.
Vi valde också att göra belysningen i hallen på nedre våningen smart med hjälp av universaldimmern, DIM-01 och i detta fall så blev våra spottar från Ikea plötsligt smarta. Visst, vi hade kunnat sätta in Trådfri GU10 här också men det skulle krävas totalt elva stycken för detta samtidigt som en förändring i familjens vana från att ha en fysisk vriddimmer att hantera belysningen på hade behövts förändras. I en del fall är det faktiskt läge att föredra en inbyggnadsmottagare…
Den trådlösa vriddimmern som vi nämnde tidigare fungerar som ett komplement till den som är fast ansluten i hallen. Nu har vi möjlighet att styra från två platser i hallen med två till utseendet snarlika vriddimrar vilket ökar bekvämligheten.
En sak som vi ofta irriterar oss på i de smarta hemmet är att det ofta är helt omöjligt att placera två pluggar intill varandra i våra svenska uttag. Detta har Plejd tänkt på och detta är fullt möjligt utan att behöva använda sig av ett skohorn för att fixa det – tack för det!
De smarta pluggarna från Plejd har även en fysisk knapp för att sätta på eller stänga av ansluten enhet. Som synes här så sitter de två pluggarna bredvid varandra utan svårigheter, något som inte alltid är så lätt om vi inte bortser från ett litet fåtal pluggar på marknaden som inte alltid är så lätta att hitta.
I övrigt så finns det en del möjligheter i appen om man inte väljer att integrera produkterna mot en annan plattform. Det går att skapa scenario vilket kan tända eller släcka flera ljuskällor antingen på morgonen eller på kvällen. Ett genomtänkt scenario kan förenkla vardagen på många sätt men framför allt ta bort repetitiva uppgifter som oftast är tråkiga.
Självklart går det också att schemalägga anslutna enheter att tändas eller släckas, antingen med hjälp av astrour eller på tid. Detta är ytterligare ett sätt att förenkla vardagen på om man ändå tänder och släcker samma lampor vid samma tidpunkt varje dag.
Det märks att Plejd varit med ett tag och att de huvudsakligen är fokuserade på belysning. I appen finns en mängd möjligheter att styra belysningen på utöver att bara tända och släcka. Semesterläget är smart och kan simulera närvaro i hemmet genom att tända och släcka olika ljuskällor på olika tider. Detta kan ha en avskräckande effekt på potentiella inbrottstjuvar eftersom det ser ut som att någon är hemma.
För varje enhet går det också att få en överblick över det tekniska, det som vi vanliga odödliga normalt sett inte bryr oss så mycket om. Rummen går att flytta runt så att det passar det egna behovet. När det gäller integrationerna så har vi nämnt såväl Google Home som Apple Home men det finns även möjligheter med både Amazon Alexa och Homey. När det gäller fjärrstyrning så kan andra i familjen också ta del av detta.
Bjud in andra användare i appen och låt dem vara delaktiga i styrningen om det behövs. Det är också pedagogiskt enkelt att fixa till uppdateringar i appen. Det framgår tydligt vad som behövs göras och en händelseförlopp visar vad som sker och när allt är klart. Föredömligt och tydligt till skillnad från en stapel som flyttar sig lite då och då.
Sedan vi fick installerat produkterna från Plejd så har det varit lite av en fröjd att kunna inkludera mer belysning i vårt smarta hem. Att det är möjligt att behålla befintliga armaturer och väggkontakter är ett stort plus där vi inte behöver skapa egenpatenterade lösningar eller byta ut mot trådlösa kontroller som inte riktigt passar in. Driftsäkerheten och en bra och pedagogisk app är ytterligare ett starkt plus och med handen på hjärtat så fungerar allt precis så bra som det ska göra – åtminstone i kombination med deras gateway som gör att vi kunnat integrera med Apple Home. Dessutom är det trevligt med produkter som är tillverkade i Sverige!
Recension: Plejd Gateway + RTR-01-SW + CTR-01 + DIM-01 + Smart Plug + WRT-01-SW + Trådlös rörelsevakt
Fördelar
- Stabilt och driftsäkert
- Bibehåll befintliga armaturer och brytare
- Skönare återkoppling med vriddimrarna
- Integrationsmöjligheterna
- Stilren design på tillbehören
- Två smarta pluggar bredvid varandra
- Trådlösa alternativ finns som komplement
- Tillverkade i Sverige
- Bluetooth Mesh
Nackdelar
- Varför inte exponera allt i integrationerna?
- Blir ju en hubb till...
- Kan sticka iväg i pris då det krävs en elektriker
Detaljer
Specifikationer Plejd
Då flera produkter ingått i testet så hänvisar vi till hemsidan för respektive produkt.
- Gateway GWY-01, rekommenderat pris 720 kronor – klicka här för mer information
- Trådlös rörelsevakt WMS-01, rekommenderat pris 419 kronor – klicka här för mer information
- Smart Plug On/Off SPR-01, rekommenderat pris 240 kronor – klicka här för mer information
- Controller CTR-01, rekommenderat pris 453 kronor – klicka här för mer information
- Dosdimmer DIM-01, rekommenderat pris 449 kronor – klicka här för mer information
- Trådlös vrid WRT-o1, rekommenderat pris 315 kronor – klicka här för mer information
- RTR-01, rekommenderat pris 149 kronor – klicka här för mer information
Mer information om produkter från Plejd finns på deras hemsida.
Sammanfattning
Plejd visar sig vara ett stabilt val för de som vill ha lite mer smart belysning i sitt hem. Produkterna Plejd har innebär att det går att behålla befintliga armaturer och väggbrytare men ändå få dessa att bli en del av det smarta hemmet. Via deras gateway går det också att integrera med andra plattformar för det smarta hemmet vilket rekommenderas eftersom deras egna produktutbud fokuserar på belysning. Appen är föredömligt enkel att använda och det finns en hel del inställningsmöjligheter för anslutna produkter vilket är positivt. Att de sedan också löst problemet med dubbla smarta pluggar i samma vägguttag är värt en extra stjärna. Driftsäkerheten har varit på topp och inga konstigheter har märkts av under tiden vi testat.
Betyg: 4.5 / 5
