Dagens robotdammsugare blir alltmer avancerade när det gäller att hålla rent i hemmen. Vi har testat toppmodellen från Ecovacs som både dammsuger och moppar golven.
Utbudet av robotdammsugare har troligtvis aldrig varit så stort som det är just nu. Det finns mängder av olika varianter att välja på och i ganska varierande prisklasser dessutom. Att det finns mycket att välja på är bra beroende på förutsättningarna i hemmet och hur mycket man är villig att betala. Oavsett vilket man väljer så är det enkelt att vänja sig vid en robotdammsugare i hemmet.
Kinesiska företaget Ecovacs har låtit oss testa deras Deebot T20 Omni som med sin laddstationen ser till att både fylla på rent vatten, tömma smutsigt vatten och dammbehållaren vilket innebär att städningen i hemmet blir betydligt enklare.
Det här är robotdammsugaren Ecovacs Deebot T20 Omni
Ecovacs Deebot T20 Omni är en tungviktare i ordets rätta bemärkelse, åtminstone nerpackad i sin kartong och bärhjälp kan behövas för den som är klent byggd.
I kartongen finns robotdammsugaren Deebot T20 Omni, borstar, moppborstar, rengöringsverktyg, strömkabel samt dokumentation för att förstå och komma igång med enheten.
Laddstationen som ser till att robotdammsugaren har tillgång till rent vatten för moppning samt tömmer dammbehållaren och förvarar smutsigt vatten är en av de större för den här typen av lösningar. Å andra sidan stilren så den gör inte mycket väsen av sig …förutom storleken så fundera över var den ska placeras i hemmet.
Locket till robotdammsugaren sitter fast med en magnet vilket gör det väldigt enkelt att lyfta av vid behov. Behovet lär dock inte vara så högt eftersom dammbehållaren (överst i bild) töms automatiskt när den dockar till stationen.
Ecovacs Deebot T20 Omni är en förhållandevis ordinär robotdammsugare när vi talar om designen. Den silvriga ovansidan ger dock ett lite lyxigare intryck än vad en vanlig vit ovansida hade gjort.
Framtill på robotdammsugaren finns de sensorer som ser till att upptäcka eventuella föremål eller annat som kan tänkas ligga i vägen på golven eller vara kvarglömda vid dammsugningen. Det är alltså ingen kamera som finns i det mörkare området vilket är fallet på vissa robotdammsugare. TrueDetect använder teknik som tar hjälp av ljus och algoritmer för att avbilda objekt i 3D och därmed kunna undvika dessa i realtid.
Undersidan av Deebot T20 Omni visar två borstar för att vispa in smutsen, en lite smalare gummiborste som i kombination av sugstyrkan på 6 000 Pa ser till att få in smutsen i dammbehållaren samt två roterande moppborstar. De avlånga mörka delarna runt om är sensorer som ser till att hålla robotdammsugaren på plats så den inte kör nerför trappor eller dylikt.
Det är ganska rejäla moppborstar som roterar för att få loss smuts och annat som inte ligger löst på golven. Moppningssystemet Ozmo Turbo 2.0 roterar upp till 180 gånger per minut. Plus för att de är enkla att ta av också vid behov.
I laddstationen sitter en dammsugarpåse dit all smuts från robotdammsugarens dammbehållare sugs in. På så vis blir robotdammsugaren betydligt mer självgående än en vanlig utan dockningsstation. Det tog dock lite tid innan jag klurade ut hur denna öppnades (via undersidan) så snyggt integrerat men inte självklart.
En smart detalj är att det på baksidan av laddningsstationen går att vira upp kabel som inte används, inte en självklarhet hos alla tillverkare idag. Detta ger en snyggare installation i hemmet.
Lyfter man på locket upptill så syns de två stora behållarna för rent vatten samt det smutsiga vattnet som ju bör tömmas med viss regelbundenhet eftersom detta tenderar till att lukta som blöta frottesockar efter ett tag… Bärhandtagen känns rejäla och underlättar hanteringen.
Ecovacs ska ha stort plus för att de skickar med ett rejält rengöringsverktyg för att kunna hålla rent såväl robotdammsugaren som laddningsstationen. Långt från alla tänker till på denna detalj så en extra klapp på axeln för detta. Den går dessutom att förlänga vilket är ytterligare bonus.
Värt att tillägga är att moppdukarna rengörs med varmt vatten för att få bort all smuts varpå de torkas med varmluft så att de inte ska börja lukta. Detta kan bara applåderas!
Installation av Ecovacs Deebot T20 Omni
Att installera Ecovacs Deebot T20 Omni är en ganska enkel process även om problem uppstod vid två tillfällen vilket var relaterat till nätverket (både 2,4 och 5 GHz) var aktiva. Efter att ha ändrat detta gick det enkelt att få in robotdammsugaren i appen.
Som alltid så gäller det att ha lite tålamod genom de olika stegen och säkerställa att instruktionerna i appen följs. Plus för att det är tydliga instruktioner så det är egentligen svårt att inte lyckas med installationen.
Appen i sig är en ganska enkel sak och stöd finns för röststyrning, både från Amazon Alexa, Google Home och Siri (suck, vi som väntar på robotdammsugare som en kategori i Apple Home får nog hålla ut tills Matter fixar det). Dessutom finns Ecovacs egna inbyggda röstassistent vilket kan vara praktiskt för de som inte har en smart högtalare i sitt hem.
Det första som bör göras efter genomförd installation är att låta robotdammsugaren ta sig runt hemmet och mappa upp hur det ser ut. Detta är en hyfsat snabb process där väggar, dörröppningar och rum kartläggs för att sedan användas under dammsugning.
Ungefär fyra minuter tog det att mappa upp undertecknads hem vilket då genererar en karta som kan användas. Stöd finns för fler kartor om man känner för det. Som ni ser i appen så är det lite sisådär med avstavningar men förhoppningsvis något som fixas till framöver. Det går att ställa in hur rengöringen ska skötas eftersom det kan finnas olika preferenser i hemmet.
Inställningsmöjligheter när det gäller städningen går också att fixa till. Det finns tre olika lägen; Standard, Djup och Snabb samt möjlighet att få lite extra rengjort i hörnen. Textjusteringarna är av skiftande typ men det finns gott om inställningar när det gäller hur det ska städas i hemmet. Värt att utforska eftersom det kan göra mycket för slutresultatet. Vill man, så går det också att pimpa upp kartan utifrån hur det ser ut i hemmet.
Systemet kan visa upp kartan i både 2D och 3D-miljöer men det kräver lite extra av användaren vilket vi återkommer till. Efter en första testkörning så går det att se på kartan var robotdammsugaren kört fram innan den återvände till laddningsstationen för att rengöra moppdukarna. Det finns också olika inställningar när det gäller hur dessa ska rengöras vilket återigen är bra, speciellt om man har ett lite smutsigare hem eller djur.
Alternativet “Smart rengöring” är det enklaste sättet att komma igång för att sedan se hur robotdammsugaren beter sig och vilket resultat som uppnås. Det mesta går sedan att justera för ökad effekt och bättre resultat om detta behövs. Appen håller också reda på hur det ser ut med de delar som lär drabbas av slitage samt länge det ska vara tills det är dags för byte. Däremot är det inte helt klart vad “I Bra” innebär i detta fall men det låter positivt…
Om vi återgår till kartorna så går det att anpassa dessa utifrån hur det faktisk ser ut i hemmet. Själva mappningen ser egentligen bara till att utforska de områden där det ska dammsugas. Vill man ha ut mer av dammsugningen så går det att placera ut möbeltyper och ange vilken typ av golv som finns. Genom att göra detta går det att be robotdammsugaren att dammsuga under exempelvis köksbordet eller sängen istället för att ta hela rummet eller bostadsytan samtidigt. Det kan vara bra om man vet att det blir extra smutsigt inom ett visst område så det är alltid en bra idé att ange namn på olika rum så att “hallen” enkelt kan städas oftare under de mer blöta perioderna på året.
I appen går det att slå ihop rum, dela rum, sätta ut virtuella gränser vilket ser till att städningen kan bli så effektiv som möjligt eller även för att undvika barnens lekhörna där Lego-bitarna kanske ligger utspridda. En virtuell gräns kan också användas för att robotdammsugaren inte ska moppa ett visst område under städningen.
Här markerades ett område där en stor matta ligger under matplatsen så att denna undviks vid städning. Som sagt, lägg gärna lite tid på att märka upp rummen vid dess rätta namn för att kunna få till en mer skräddarsydd och anpassad städning.
Efter en slutförd dammsugning går det att se på kartan exakt hur robotdammsugaren tagit sig fram i hemmet. Här ses tydligt att området med den stora mattan undvikits vid städningen. Vi återvänder till röstassistenten som förbättrats avsevärt sedan tidigare generationer. Nu uppfattar den betydligt bättre vad som ska göras och det finns en hel del olika kommandon att använda sig av. Tänk på att Yiko inte förstår svenska så det är engelska som gäller.
Appen är överlag bra och lättanvänd men kan förbättras genom att avstavningar, språkliga tokigheter och annat rättas till. Detta bör förhoppningsvis det svenska teamet kunnat hjälpa till med så att helhetsintrycket blir lite bättre.
Användning av Ecovacs Deebot T20 Omni i vardagen
Den dagliga smutsen dimper ner på våra golv oavsett om vi vill eller inte och kräver därför den ofantligt tråkiga sysslan av att dammsuga. Men, det går givetvis att komma runt detta med hjälp av en robotdammsugare så nu har Deebot T20 Omni gått runt bottenvåningen flera gånger i veckan den senaste tiden. Här hemma finns förvisso inga husdjur (vilket antagligen skulle gjort att den kört dagligen om vi haft några hårande varelser här) men en björk som släpper frökapslar som tycks lägga sig överallt på golven är anledning nog att låta robotdammsugaren ta hand om detta för ett varmare välkomnande hem om dagarna.
Att schemalägga dammsugningen så att denna äger rum när ingen är hemma är givetvis ett måste men för dokumentation och recension har undertecknad även kört robotdammsugaren flera gånger med personlig närvaro. Svårt att lösa det med bilder annars…
En sak som är viktig att ha i åtanke vid användning av en mer avancerad robotdammsugare med automatisk tömning, rengöring och påfyllning av vatten är att det tar lite längre tid att städa. En vanlig robotdammsugare kör ofta allt i ett svep medan de mer avancerade modellerna avbryter städningen för att återgå till laddningsstationen.
Anledningen till detta är att de återvänder för att tvätta rent moppborstarna samt fylla på och tömma vatten. Något att tänka på om det är så att man bara är ute efter snabb dammsugning i hemmet. Å andra sidan är det inget som stör om man väljer att dammsugningen ska ske mitt på dagen. Efter genomförd städning så hörs ett svagt blåsande ljud vilket är torkningen av mopparna så inget att reagera på om man skulle vara hemma (vilket jag gjorde första gången).
Ecovacs Deetbot T20 Omni tar sig runt ben till möblerna utan problem och utan att stöta in i dessa vilket ger en tystare dammsugning. Den flyttar heller inte runt på prydnadsföremål som står på golvet vilket är bra, vem vill liksom komma hem och börja ställa allt på plats igen?
Att undvika hinder fungerar också bra, ett test med en lampa i en påse på golvet undveks med precision utan att nudda vid påsen. Smidigt eftersom man då slipper olyckor av det mer otrevliga slaget…
Även mattor detekteras varpå moppborstarna åker upp och då inte moppar mattan. Jämför detta med äldre robotdammsugare med moppfunktion (eller rättare sagt våttorkning) som gladeligen körde över allt i hemmet och fuktade detta.
Här ser man hur moppborstarna lyfts upp och alltså inte roterar eller rengör när robotdammsugaren kör på en matta. En av mattorna lades inte in som en no-go-zon bara för att testa hur den beter sig. Den större mattan vid matplatsen lades in som en no-go-zon vilket också respekterades och där Deebot T20 Omni då körde längs med och moppade.
Lite halvtaskig bild men här syns sensorn som håller koll på eventuella föremål via TrueDetect-systemet. Inte någon gång under testets gång upplevdes att något kördes på under dammsugningen.
Deetbot T20 Omni ska ha stort beröm för att den klarar av att navigera och ta sig runt de flesta mer eller mindre omöjliga miljöer. I köket är stolsbenen många men den tar sig runt utan att slå i dessa och navigerar med precision.
Här ser vi hur nära den rör sig stolsbenen utan att slå i dessa vilket får anses vara ett gott betyg. Minns att det en gång testades en robotdammsugare här hemma som mer eller mindre försökte knuffa runt allt samtidigt som den först förstod att något var i vägen efter att ha kört in i detta.
Smuts då, hur tar den sig an detta? Faktiskt bra och då det testades med jordgubbssylt så kör den på som vanligt och vispar in en del samtidigt som en del smetas ut. Det mesta som smetas ut tas om hand om när den vänder och resultatet är godkänt men inte helt optimalt. Anledningen till att det inte kan anses vara optimalt är att rengöringen ibland har problem att komma åt smuts i fogarna mellan kakelplattorna på golvet i vårt kök. Inget som är unikt med Ecovacs utan även något jag upplevt med andra tillverkare. Troligtvis något som kan påverkas av att fogarna inte är helt jämna och mindre gropigheter kan hålla kvar smutsen lite hårdare.
Kaksmulor tas även detta om hand på ett effektivt sätt. Något att tänka på är att det ibland inte blir helt optimalt eftersom det beror på olika anledningar. Är golvet helt slätt så kan det vara så att borstarna som har till uppgift att vispa in allt under roboten ibland skickar iväg smulor och annan smuts utanför det område där den far fram. Har roboten då redan kört på ett område där smulorna nu hamnar så ligger de kvar tills nästa gång. Den detekterar alltså inte alla smulor som finns på golvet. Nu är det inte mängder av smulor som missas men bara så att man inte slänger ut robotdammsugaren genom fönstret och kallar den oduglig…
Röststyrning av Ecovacs Deebot T20 Omni
Är det så att man inte väljer att schemalägga städningen så går det också att röststyra Deebot T20 Omni. Ecovacs har en egen inbyggd röstassistent vid namn Yiko som numera snällt svarar vid kommando om att städa. Tidigare version av Yiko var lite instabila men nu har det fungerat desto bättre. Egen röststyrning kan vara praktiskt för de som inte har någon smart högtalare i hemmet. Finns det redan smarta högtalare så fixar både Google och Alexa samt Siri städningen med ett enkelt röstkommando.
Recension: EcoVacs Deebot T20 Omni
Fördelar
- Duktig på att undvika hinder
- Navigerar med fin precision
- Detekterar mattor och slutar då moppa
- Inbyggd röststyrning
- Ger ett gott städresultat
Nackdelar
- Priset
- Småbuggar och språkfel i appen
Detaljer
Tekniska specifikationer Ecovacs Deebot T20 Omni:
- Navigering: dToF (TrueMapping 2.0)
- Rengöringsläge: Auto, Område, Anpassad
- Dammbehållare: 300 (ml)
- Hinderdetektering: TrueDetect 3D 3.0
- Moppningssystem: OZMO Turbo 2.0
- Röststyrning: Ja, Yoko
- Mått, robot: 362 x 103 millimeter
- Ljudinivå: 69 dBA
- Batteri: 5 200 mAh
- Körtid: 170 minuter
- Laddningstid: 6,5 timmar
Rekommenderat pris för Ecovacs Deebot T20 Omni är 12 999 kronor. Mer information om robotdammsugaren finns att läsa här.
Sammanfattning
Ecovacs Deebot T20 Omni är en ytterst kompetent robotdammsugare som levererar ett bra resultat. Robotdammsugaren både dammsuger och moppar med överlag gott resultat vilket innebär att hemmet genast ser och upplevs som renare. Att den har en laddningsstation modell större gör att du som användare inte behöver tänka så mycket på det vardagliga. Den tömmer sig själv och fyller på rent vatten och tömmer smutsigt vatten, som användare gäller det egentligen bara att tömma ut det smutsiga vattnet då och då samt fylla på rent. Men, vid normal användning så klarar den att städa ganska länge innan en översyn behövs. Den har en stark sugkraft som även gör sitt på mattor och att mopparna lyfts upp när den kör upp på en matta är positivt. Att Yiko dessutom svarar bättre på önskemål är ytterligare ett plus. Nu är det bara att luta sig tillbaka i soffan och låta dammsugningen sköta sig själv.
Betyg: 4.5 / 5

Galleri

















