Sex miljoner stulna betalkort hittades på Dark Web

Från sajten:
image

NordVPN har släppt en rapport som visar att 8 000 svenska betalkort hittades på Dark Web. Totala antalet stulna kort som hittades var sex miljoner.

“Toppen av isberget” är vad experter säger om de sex miljoner stulna betalkort som hittades på Dark Web. Hela 63 procent av betalkorten såldes tillsammans med annan privat information. Trots olika åtgärder från banker och andra finansinstitut fortsätter kriminella att leta sig in i offrens plånböcker.

Totalt 8 064 (0,2 %) av de analyserade betalkorten tillhörde svenskar, vilket gör Sverige till det 36:e mest drabbade landet globalt. Forskarna uppskattade också att det genomsnittliga försäljningspriset för ett svenskt bankkort på dark web är 71,38 kronor (globalt genomsnitt – 72 kronor). Så här säger Adrianus Warmenhoven, rådgivare inom cybersäkerhet på NordVPN:

“Tidigare har experter kopplat betalkortsbedrägerier till brute force-attacker – när en brottsling försöker gissa ett betalkortsnummer och CVV för att använda sitt offers kort. Men de flesta av de kort som vi hittade under vår undersökning såldes tillsammans med offrens e-postadresser och hemadresser, vilka omöjligen kan avslöjas genom brute force. Vi kan därför dra slutsatsen att de har stulits med hjälp av mer sofistikerade metoder, såsom nätfiske och skadlig kod.”

Genom att sälja den databas som analyserats i undersökningen skulle cyberkriminella kunna tjäna mer än 190 miljoner kronor totalt – långt mer än uppgifterna ursprungligen köpts för. Totalt 4 000 betalkort till salu innehöll information som sina svenska ägares hemadress, 2 700 innehöll telefonnummer, 2 800 innehöll e-postadresser och cirka 100 betalkort såldes tillsammans med ägarens födelsedatum.

Dataintrång som avslöjar användarnas kortuppgifter samt deras adresser och andra personuppgifter kan i värsta fall leda till identitetsstöld. När angriparen väl har fått tag på offrets namn, hemadress och e- postadress kan han eller hon till och med missbruka lagliga metoder (till exempel genom att använda GDPR:s rätt att få tillgång till mer personlig information) för att ytterligare finslipa identitetsstölden eller begå andra skadliga aktiviteter.

Hur du skyddar dig mot bedrägerier med betalkort

  • Använd ogenomträngliga lösenord: Använd olika lösenord för varje konto och lagra dina lösenord i en krypterad lösenordshanterare. Se till att dina lösenord består av minst 20 bokstäver, siffror och symboler.
  • Ladda ned din banks app: Använd appen för att spåra dina pengar och var särskilt uppmärksam på eventuella ovanliga betalningar. Många appar meddelar dig om varje transaktion i realtid – se till att hålla koll på denna information.
  • Reagera på dataintrång: Ändra ditt användarnamn och lösenord omedelbart om ett företag informerar dig om att dina uppgifter har komprometterats i ett dataintrång. Om du har använt samma lösenord någon annanstans, ändra det även där.
  • Använd program mot skadlig kod: Anti-malware-mjukvara ser till att du inte laddar ned skadliga filer och skyddar dig från virus som stjäl information.

Källa: Pressmeddelande

Galleri