Seriekoppla 230v

Kan inget om el bara tänkt lite på lösningar till ett problem jag har och någon kunnig får gärna slå mig på fingrarna. Min tanke är att man kör en sån här:
https://www.webhallen.com/se/product/329103-Sunricher-Kinetic-Switch-2-Dim
I serie med en smartlampa (som klarar 220/110).
Så det blir always on, skulle det gå?
Inte tänkt på hertzen dock

Alltid så otydligt på de där om de är gjorda för att göra dumma lampor smarta genom Hue-appen eller om de är gjorda för att styra Hue-lampor genom att koppla loss knappen från att bryta strömmen.

Det är bara en fjärrkontroll, men dem drivs på 220v.
Tanken är om man seriekopplar 220v (ingen styrning i det skedet), fungerar det?

230 volt hoppas jag du har hemma annars bör du uppgradera huset :slight_smile:

Hur menar du med seriekoppling? Om vi lyfter frågan lite högre upp, vad är det du vill åstadkomma? Tänk på att du pratar med en person som inte heller har stenkoll på sakernas tillstånd när det kommer till el. Dvs tänk att du pratar med ett barn :smile:

1 gillning

ja precis, 230 volt :slight_smile: Allt med säkerhet i elväg finns, jordfelsbrytare osv.

Jag vill slippa dra nolla mellan min lampknapp och lampan, men ändå få ut en smart koppling (zigbee) och en dum (230 volt i serie). Finns ju många andra lösningar, men denna hade varit ultimat. Min tankegång var att många produkter fungerar för både 230 volt och 110 volt. Från det tänker jag om man kopplar något i serie så delas det i 2 (inte som parallel då det bibehåller samma volt men delar på amperen om jag minns rätt), som en klassik julstake. 230/2 ≠ 110, vet jag men det är ju nära :wink:

Jag förstår, oavsett nolla eller ej så krävs elektriker för denna operation och en sådan bör vara betydligt mer kvalificerad att svara än vi andra här :slight_smile:

Min elektriker hälsar dock att när det kommer till seriekopplande så är det just julstakar som gäller, övriga enheter gör man inte så med :slight_smile:

1 gillning

Då får jag hitta en annan lösning, Tack och bock :+1::star:

Har du något emot elekrtiker? :smiley:

Nja, inte egentligen. Men en gravid sambo hemma och alla Corona-restriktioner så släpps ingen in här hemma :stuck_out_tongue_winking_eye:

Förstår. Men du vet det gamla djungelordspråket. “I samband med födsel ger ett helt hus större trygghet än ett nerbrunnet hus” !

3 gillningar

Först vill jag påpeka att jag inte är någon elektriker.
Men nollan finns ju där eftersom du har en mottagare som hela tiden lyssnar efter en signal om att tända eller släcka lamporna. Tar du bort nollan så kommer inte mottagaren/brytaren att fungera. Dessutom är den konstruerad för 230V, den kommer inte fungera med en lägre spänning. (Om du skulle försöka seriekoppla)
Varför är det så svårt att dra ned en nolla till brytaren? Det finns garanterat en nolla inom armlängds avstånd eftersom brytaren styr en lampa som kräver just denna nolla. Har du ett vägguttag under strömbrytaren kan nollan redan vara byglad i brytaren, då är det bara att koppla in.

Men som sagt. Gör ingenting på egen hand, det finns utbildat folk av en anledning.
Jag förutsätter här om att vi pratar om en infälld installation.

Det här med neutralledaren (Nollan) kommer från någon form av myt som skapats på nätet att man skulle få byta puckar själv utan att vara certifierad elektriker vilket i sin tur handlar om ett undantag i lagstiftningen.

  • Byta befintlig strömbrytare för högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa

Men vad många missar är nästa del av informationen “För att få utföra dessa arbeten måste du ha kunskap om hur du gör. Arbetet ska även kunna kontrolleras på ett korrekt sätt. Är du minsta osäker, överlåt arbetet till ett elinstallationsföretag.”

Och med tanke på att att ingen lagstiftare har tänkt på puckor bakom en strömbrytare när undantaget gjordes så kan man onekligen säga att det kan finnas en i alla fall mindre osäkerhet.

Rätt! “Better safe than sorry” gäller här. Nödvändig kännedom är det som gäller. D.v.s. att förstå principen.

Tänker på tanten som skulle byta “propp” själv. Den gamla proppen hade bränt fast lätt i botten och följde inte med i propphuven. Tanten pillade ut den trasiga proppen och tryckte i den nya på samma sätt! Skillnaden är ju att den nya är hel och bakstycket är därmed strömförande om man då håller i något med jordpotential. Tanten höll sig i något ledande och fick sig en lätt “kyss”.

Man måste alltså känna till att man stoppar den nya säkringen i propphuven och därefter skruvar in propphuven i centralen. Med dvärgbrytare slipper man det här problemet.

Nu är det bara de gamla lampsocklarna kvar…

En viktig aspekt i detta och som inte någon elsäkerhetsstandard kan styra över är att man alltid måste följa tillverkarens instruktioner och aldrig göra något som inte produkten är avsedd för. D.v.s. finns det ingen instruktion från tillverkaren att du får/kan koppla deras produkt på ett vis som du vill så får du ALDRIG göra det oavsett vilken kännedom/kunskap du har.

Helt rätt. Produkten ska vara godkänd i för användning i Sverige (EU) och tillverkarens anvisning skall följas. Det ska ingå i konceptet “nödvändig kännedom”.