Secuyou Smart Lock Matter gör altandörren betydligt smartare

Från sajten:


Smarta handtag och lås finns det gott om på marknaden idag. Något som inte är riktigt lika vanligt är dessa smarta handtag till altandörrar.

Det danska företaget Secuyou har specialiserat sig på just dessa dörrar. Nyligen släppte dem dessutom ett handtag som har stöd för Matter och hoppar in i HomeKit eller annan smarta hem-app lätt som en plätt.

Vi har fått ett yttre handtag och ett inre som är det smarta av dem två, tillsammans med en förlängningssprint. Båda handtagen är identiska men det ena saknar elektroniken.

Montering

Installationen brukar kunna skrämma när det kommer till dessa fasta installationer. Speciellt när det behöver vara säkert och korrekt. Här blir det dock otroligt enkelt. Vi monterar av vårt nuvarande handtag i vårt fall behöver vi inte använda oss av något mer än en vanlig skruvmejsel. Sitter det säkerhetsskruv eller annat kan vi behöva ta till borrmaskinen.

Sen skall vi montera handtagen på varsin sida med sprinten där emellan. Här finns det ingen kolv eller mekanik som i ytterdörrens lås, här sitter all mekanik i dörren. Handtaget låser helt enkelt bara mekaniken. Tjockleken på dörrar kan såklart variera så vi får en förlängningssprint som vi passar in, i vårt fall var det precis en snusdosas tjocklek som skulle bort för att passa djupet på dörren. Vi kunde också använda samma monteringshål som tidigare, men fick borra upp dessa för att passa in de lite grövre monteringsskruvarna.

På insidan använder vi helt vanliga skruv, men på utsidan har vi säkerhetsskruv som bara går att skruva åt med skruvmejsel, inte skruva ut. Vi får också med annan typ av säkerhetsskruv som går genom hela dörren och då bara skruva åt på insidan. Men vad vi ska och kan använda oss av skiljer såklart från dörr till dörr.

Installation

Väl monterat så ploppar vi lätt bort det svarta plasthöljet på handtaget och placerar två AAA-batterier där. Vi hittar också en QR-kod som vi skannar direkt i HomeKit. Sen dyker låser upp i hem-appen och vi kan enkelt låsa och låsa upp med ett fingertryck. Hemappen vet direkt vad det är och allt är namnsatt och vi behöver bara välja ett rum för enheten.

För att vi ska kunna installera handtaget så behöver vi en hemmahub som stödjer Thread, det kan vara till exempel en HomePod eller Apple TV.

Secuyou har har tidigare använt sig av io-homecontrol och blåtand för sin handtag, men nu är det alltså Matter och Thread som gäller. Vi kan bara säga att vi älskar Matter/thread – smarta hem har aldrig varit enklare – fler behöver hoppa på tåget nu.

HomeKit

Vi kan inte använda Secuyou-appen till Matter-versionen, så här är det hem-appen vi får förlita oss på. Här finns det inte speciellt många inställningar att göra. Vi kan ställa in ett autolås om vi vill att låset automatiskt skall låsa sig efter en viss tid, vi har såklart de vanliga rumsinställningarna och vi kan använda oss av låset i automationer. Vi kan till exempel se till så att utebelysningen tänds när vi låser upp dörren. Eller kanske låset sig automatiskt när vi lämnar hemmet, här blir möjligheterna oändliga och låser blir verkligen en del av vårt smarta hem.

Användning

Vi kan såklart också låsa och låsa upp direkt på handtaget, här sitter knappen väldigt dold. Den sitter längst ned på det svarta partiet precis över vid de två små led-lamporna. Här skulle vi önska det fanns en utmärkning för var vi skall trycka. En enkel cirkel för att markera var knappen sitter. Led-lamporna lyser grönt när vi låser upp och rött när vi låser. Men bara vid ändring, här hade vi också önskat att det kunde indikera hela tiden – men såklart skulle det gå åt mer batteri och vi skulle få byta oftare. Men det hade gett en extra trygghet och tydlighet.

När vi ska gå genom dörren och låser upp manuellt så skulle vi inte behöva låsa upp, låsa och låsa upp igen för att ta oss ut när vi trodde dörren var låst.

Vad tycker vi?

Handtaget fungerar precis som önskat. Vi låser och låser upp enkelt med ett fingeravtryck på handtagets bas, vi kan styra det och få översikt i hem-appen. Det låser ordentligt och är riktigt stabilt och rejält designat. Riktigt snyggt designat dessutom och ger en modern look och ett riktigt lyft från vårt tidigare 80-tals-handtag. Vi kan även välja att få vårt handtag i svart om vi vill det. Givetvis finns det också vänster/högervänt både för ut och insida för att passa alla dörrar.

Vad kostar kalaset?

Ett handtag med Matter kostar 2490 kronor, det räcker till många balkongdörrar och annat som inte har ett yttre handtag. Men vill vi ha ett yttre handtag får vi lägga till 750 kronor och för att vara säkra på att sprinten räcker till behöver vi köpa en förlängsningssprint för 150 kronor. Men fortfarande ett helt okej pris. Smarta lås kan dra iväg i pris ordentligt om vi jämför med andra etablerade varumärken.

Beställer ni under midsommarhelgen så erbjuder Secuyou våra läsare 10%. Använd koden TEKVEK230624 i kassan (giltig t.o.m 23 juni).

Recension: Secuyou Smart Lock Matter

Fördelar

 • Snyggt
 • Enkel installation
 • Matter är fantastiskt!

Nackdelar

 • Tydligare indikator vore trevligt
 • Märkning för den manuella knappen vore smidigt

Detaljer

Fungerar tillsammans med

 • Apple HomeKit
 • Google Home
 • Samsung SmartThings
 • Alexa
 • Homey Pro 2023

Krav

 • En hemmahub med Thread Border Router
 • Altandörr med 7 mm/8 mm-sprint

Paketet innehåller

 • Lås/handtag
 • Skruvar
 • 1 stk. sprint 7×7 mm och adaptrar 8×8 mm (längd 43 mm)
 • 2 stk. AAA batterier
 • Secuyou klistermärke

Sammanfattning

Ett snyggt, väl fungerande lås som gör att vi tryggt kan låsa och öppna samt ha överblick över vår altandörr i HomeKit. Att vi får söka lite efter rätt plats att trycka för att låsa, eller att vi gör det i onödan eftersom låset inte indikerar status hela tiden förlåter vi. Vi gillar det skarpt och det blir ett lyft för vår altandörr helt klart. Så det är ett riktigt trevligt lås som vi varmt rekommenderar.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar

Ser smutt ut. Tyvärr funkar det inte för mig då vi har säkerhetsspanjolett på altandörren (man drar handtaget uppåt för att spärra sprintarna, sedan låser man)

Ja, det är nice! :slight_smile: Okej, men sitter det inte i handtaget då?

Konstigt att ingen gör smarta lås för moderna altandörrar, vi har liknande funktion som på ytterdörren, men även som @bjorsi att man drar upp handtaget för att köra ut sprintarna som låser dörren uppe och nere. :slight_smile:

1 gillning

Hej Bjorsi, jo det fungerer også på din dør. Efter du har draget handtaget up, falder det ned i rett position og her låses handtaget. Se her Här passar ditt nya Smart Lock – Secuyou SE

4 gillningar

Tack för svar, detta blev genast intressant :slight_smile:

Klart intressant. Jag har ett gammalt secuyou med bluetooth som blir lite knepigt men… HomeKit låter som ett givet köp.

1 gillning

Om ni blev sugna på att slå till så fick vi en rabattkod från Secuyou som ni är välkomna att använda. Den ger 10% och gäller fram till söndag! :money_with_wings:

TEKVEK230624

4 gillningar

Snyggt.
Jag behöver inte köpa på mig fler projekt för tillfället. Har ett nimly touch pro som legat i lådan hemma sedan black friday + massa annat att göra :sweat_smile:.

Beställt! Jag har väntat länge på ett altandörrslås som skulle uppfylla mina krav :slight_smile:

3 gillningar

Kul! Hoppas du skall bli nöjd nu då! :slight_smile:

Fattar jag rätt att man utifrån endast kan öppna med mobilen?

Ja, precis. Om det är låst vill säga :slight_smile: Men knapp för att låsa/låsa upp finns bara på insidan.

2 gillningar

Det tror jag.

Låset som sådant var ok. Det var Bluetoothdelen och appen var det som jag hade problem med

1 gillning

För mig faller detta bort då vi har kattvakter, gäster av olika åldrar mm som måste kunna låsa upp enkelt utan mobil men jag tycker faktiskt att en knapp på insidan är för lamt. Rekommenderas att man har fönster/altanlås med godkänt lås av försäkringsbolaget eller SFF.

Jag håller mig till Assa/yale smart code handle.

Fönsterlås - Säkrare med säkra lås på fönster - Bra tips | dinbyggare.se.

Jag har haft ett sådant och var inte alls nöjd med det.

Det smarta altså? Jag har det gamla osmarta med enbart kod, det har fungerat felfritt i 10år.

Är låset ovan certifierat/godkänt? Annars är det ett tveksamt lås enligt mig.

Howdy @Leo

Jag försökte installera mitt lås igår men får hela tiden "Okänd felkod: 36" från Hemappen.

Är det något fel som ni känner igen?

Jag kör beta men ska prova med att installera via en annan telefon senare. När jag började så hade jag också problem med min internetförbindelse pga att Telia verkade ha driftstörningar.

Hej @BlackSmp
Er det Matter låsen du prøver at installerer. Se guide her https://cdn.shopify.com/s/files/1/0550/2160/0813/files/MATTER_user_manual_2.pdf?v=1710231230
Du kan ikke anvende Secuyou Smart Lock app til Matter låsen

Hej @C64
Secuyou believes that requirements are good security for end customers, but current conditions are not ideal due to shortcomings in relation to claim specifications and it is uncertain for whom the requirements apply, as only some insurance companies require that locks meet requirements.
The most ideal and real thing (for all parties) would be if requirements were applicable to all (confirmed by law) and that requirements were made for the door as a whole, as the door (glass and hinge) is at least as important for burglary security.
And the installation of the lock itself is just as important as the lock unit itself, so installation should be carried out by an accredited installer or the consumer documents the correctness of the installation.
From the above perspective, Secuyou finds it difficult to defend a higher price above the end customer, which a certification would entail. Therefore, Secuyou has chosen not to certify the product, but instead chose to design the lock to meet the requirements of Swedish Standard 3620.