Samsung S90C imponerar på nästan alla punkter

Från sajten:
image

Det var över 10 år sedan som Samsung sålde OLED-TV:s och 2022 var det dags igen att hoppa på tåget och idag tar vi en närmare titt på deras nya modell S90C.

Plast och smarta lösningar

Skärmen känns välbygd och lyxig och det är inte mycket till svarta ramar att tala om runt den färgstarka skärmen. Däremot är foten till tv’n allt annat än lyxig men när den väl är monterad och är på plats så är det inget vi direkt stör oss på. Sen har vi ju det faktumet att här i Sverige är vi väldigt duktiga på att faktiskt få upp tv’n på väggen och då kan den plastiga foten åka in i förrådet istället. Om det inte är aktuellt att smälla upp den på väggen så har foten en bra lösning för kabeldragning bakom ena benet på foten så inga sladdar är synliga när vi parkerar oss i soffan.

Plast är det genomgående temat på foten

Fjärrkontrollen ligger fint i handen och är genomgående i plast men istället för att fippla med batterier så har den solceller som laddar upp batteriet vilket är en smart lösning. Hade vi fått önska oss något när det kommer till fjärrkontrollen så hade det varit bakgrundsbelysta knappar så vi kan navigera oss rätt i ett mörkt rum.

En bildkvalité som imponerar

Det viktigaste med en TV är ju ändå bildkvalitén och på den punkten imponerar Samsung. Svärtan är precis vad vi förväntar oss av en OLED och de svarta partierna är verkligen svarta. En sak som kan vara irriterande med många tv-apparater är att många modeller kommer utrustade med ett dåligt antireflexfilter. Det kan förstöra en hel film om man ser både sig själv och lampor i tv’n men med S90C är detta inte ett problem. De har lyckats väldigt bra på den punkten och lyckas eliminera det mesta av reflektionerna i bilden. Även betraktningsvinkeln är riktigt bra och vi ser nästan ingen försämring alls om du sitter långt till vänster eller höger och tittar på tv.

Vi har inte varit bortskämda med soligt väder denna sommar men ibland tittar solen fram och då kan det vara läge att dra igång ljusstyrkan på tv’n. OLED har tampats i många år med att ha ganska ljussvaga paneler men det har blivit bättre på senare tid och S90C är inget undantag. Vi utförde testet i ett vardagsrum med mycket ljusinsläpp och den upplevs inte inte alls ljussvag. Tidigare har OLED nästan varit för ljussvagt för ett vanligt vardagsrum.
Men det är vid uppspelning av HDR-material som denna TV verkligen lever upp till sin fulla potential. Vi har testat HDR10 och HDR10+ mot varandra via Amazon Prime Video och vi ser ärligt talat ingen skillnad mellan formaten. I skrivande stund supporterar endast Apple TV+ och Amazon Prime Video HDR10+ men vi hoppas att fler hoppar på tåget.

Tv’n har likt andra OLED:s, Auto Brightness Limiting (ABL). Vilket är ett skydd för att minska risken för inbränning, det används om en större del av skärmen blir för ljus, då dimmar TV:n automatiskt ned ljusstyrkan.
ABL går inte att stänga av men ASBL som dimmar ned ljusstyrkan vid statiska scener går att stänga av med hjälp av en Samsung orginalkontroll. Tänk på att din garanti slutar att gälla om du väljer att stänga av ASBL så det kan vara värt att låta bli.

Tizen har gjorts om från grunden

Tizen har fått sig ett rejält ansiktslyft och gått från att ha en rad med appar i botten av skärmen till att mer se ut som många andra system idag som till exempel Google TV. Det bjuds på ett stilrent och snabbt gränssnitt och vi får även en bra överblick över vad vi ska se härnäst och vad som är nytt på olika streamingtjänster. Precis som i tidigare versioner av Tizen finns det inslag av reklam i gränssnittet som inte går att ta bort i inställningarna tråkigt nog. På det stora så är det en stor förbättring jämfört med hur Tizen såg ut förut men det är lite för många steg för att ta sig in i inställningarna till tv’n.

Alla klassiska appar finns tillgängliga och mycket därtill

När det kommer till inställningarna av denna tv så kommer du väldigt långt med att avaktivera energisparinställningarna och aktivera Filmmaker Mode. Filmmaker mode är en bildinställning som ska ändra bildinställningar för att komma så nära filmskaparens visuella vision som möjligt.
Något som är lite irriterande när du håller på att leka med inställningarna är att det ganska många steg för att komma åt dem. En bättre lösning hade varit om man kunde hålla in kugghjulet på fjärrkontrollen och direkt hamna i inställningarna för att slippa alla onödiga steg.

Satsa på en annan lösning för ljudet

Det är inte många tv-apparater som imponerar när det kommer till ljudet och S90C har ett helt okej ljud om planen är att slötitta på lite linjär-tv. Vill du hellre se en Michael Bay-rulle med explosioner och smattrande vapen så lämnar ljudet mycket att önska. Som med de flesta tv-apparaterna så är ljudet lite burkigt och platt. Är planen att se mycket film på den så är en ljudlimpa värt att investera i. När det kommer till anslutningsmöjligheter så är S90C utrustad med fyra HDMI 2.1, två USB-portar, ethernet, optisk ljudutgång, Common Interface (TV-kort), antenn och satellit.

Recension: Samsung S90C

Fördelar

 • Väldigt ljusstark för att vara OLED
 • Perfekt kontrast
 • Låg input lag
 • Bra reflektionsfilter

Nackdelar

 • Ingen support för Dolby Vision
 • Inget DTS-stöd
 • Ingen One Connect-box

Detaljer

 • Tillverkare: Samsung
 • Modell: S90C
 • Paneltyp OLED
 • Skärmstorlek: 55 tum
 • Upplösning: 3,840 x 2,160
 • HDR: HDR10, HDR10+
 • Ljusstyrka: 888.9 nits
 • Refresh Rate: 144 Hz
 • VRR: Ja
 • Input Lag: 1.8 ms (Game Mode)
 • AMD FreeSync: Ja
 • Nvidia G-Sync: Nej
 • Pris: 24 990

Sammanfattning

S90C är en mycket kompetent tv som kommer att konkurrera med OLED-apparater i samma prisklass. Är du en filmnörd, serienörd eller spelnörd så är det här en utmärkt tv som du inte kommer bli besviken på. Ljusstyrkan, konstrasten och reflektionsfiltret gör tv'n mångsidig. Och som grädde på moset paketeras allt i en minimalistisk design med tunna kanter. Gillar du att spela har S90C låg input lag och 144 Hz uppdateringsfrekvens. Risk för inbränning finns för OLED-paneler men vid vanligt användande borde inte risken vara särskilt hög. Med det sagt så är det svårt att inte rekommendera S90C då den faktiskt är riktigt bra på det mesta.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar