Så uppgraderar du din Playstation 5 med mer lagringsutrymme

Från sajten:
image

Med de nya konsolerna som lanserades i slutet av förra året fick vi en rejäl uppgradering av spelupplevelsen i form av högre upplösning, mer detaljrikedom och ny spelmekanik.

Call of Duty PS5

Fullt installerat tar Call of Duty: Vanguard 90 GB på Playstation 5

Det betyder emellertid att spelen blir allt större och större och ett spel som exempelvis nya Call of Duty: Vanguard tar hela 90 GB installerat och klart. Samtidigt kommer Playstation 5 med en lagringsenhet på endast 825 GB. Av det går det endast att använda 667 GB till att lagra spel. Det säger sig själv att det kan bli lite trångt efter ett tag.

Så mycket utrymme tar de största PS5-spelen

 • Call of Duty Black Ops Cold War Cross gen bundle / Ultimate edition – 284 GB
 • Spider-Man Miles Morales Ultimate Edition – 171 GB
 • Hitman 3 – 105 GB
 • Destiny 2 – 101 GB
 • The Last of Us 2 – 93 GB
 • NBA 2K22 – 93 GB
 • Ghost of Tsushima Director’s Cut – 91.07 GB
 • Call of Duty: Vanguard – 90 GB
 • Mortal Kombat 11 – 84.21 GB
 • Rainbow Six Siege Ultimate Edition / Operator Edition – 68 GB
 • Cyberpunk 2077 – 64 GB
 • FIFA 21 – 56 GB
 • Spider-Man Miles Morales – 54 GB
 • Demon’s Souls – 54 GB
 • Dirt 5 – 53 GB
PS5 frigör utrymme

När du har slut på lagring har du valet att antingen frigöra utrymme genom att radera spel eller så stoppar du i mer lagring.

Men i stället för att avinstallera favoritspelen går det numera att uppgradera lagringsutrymmet. Detta genom att stoppa in en extra M.2-baserad SSD i din Playstation 5.

För att det skall fungera måste det emellertid vara en snabb rackare. Minst ​en överföringshastighet på 5500 MB/s. Det betyder att vi måste använda en lagringsenhet med M.2-anslutning och PCIe Gen 4×4 NVMe-pro Eller på mindre tekniskt spörsmål — det här utvecklar mycket värme.

Samsung 980 Pro

Samsung SSD 980 Pro med kylfläns på 1 TB.

I PC-världen har M.2-kortplatsen en kylfläns som distribuerar värmen. Det saknas på Playstation 5. Därför måste du köpa till en kylflens till en existerande NVMe-enhet eller köpa en variant med inbyggd kylfläns.

PS5 - läshastighet

Playstation 5 kräver att överföringshastigheten ligger på minst 5500 MB/s vilket alltså inte är ett problem för vår Samsung SSD 980 Pro.

Köp rätt SSD

M.2 är kontakten som används för att ansluta en M.2-baserad SSD-lagringsenhet. Dessa finns i sin tur i två varianter. En snabb och en långsam. NVMe är den snabba varianten där vår Samsung SSD 980 Pro kan överföra filer upp till en hastighet på 5555 MB/s till och från vår Playstation 5. SATA-varianterna har i sin tur en överföringshastighet på 600 MB/s. MB/s står för megabyte per sekund.

Playstation 5

1. Börja med stänga av din PS5 och koppla ur sladdarna och skruva loss stället.

PS5

2. Lägg din PS5 på en plan yta med PS-loggan nedåt och baksidan mot dig Håll främre vänstra kant med vänster hand. Ta tag om högre nedre, kant och ge ett tryck uppåt och samtidigt åt vänster för att avlägsna sidopanelen. Det krävs lite kraft, men inte för mycket.

PS5 lossa skruv

3. När sidopanelen är avlägsen ser du en vit lucka med en skruv på.

Skruva bort SSD-lucka PS5

4. Skruva bort den med hjälp av en stjärnskruvmejsel i storleken PH 1.

Lossa SSD-distans på PS5

5. Ta bort luckan och avlägsna den inre skruven.

Placera SSD i PS5

6. Mät ut hur lång din SSD-enhet är och flytta den lilla transparenta cylinderformade distansen till rätt hål. Vår Samsung 980 Pro är 80 mm lång och använder därmed hålet märkt 80.

Skruva fast SSD i PS5

7. Sätt dit SSD-enheten och skruva den på plats med samma skruv som distansen satt fast med.

Formatera SSD PS5

8. Sätt tillbaka sidopanelen och koppla in ström och HDMI-kabel. Så fort PS5:an startar kommer du ombeds att formatera den nya M.2 NVMe-enheten.

PS5 organisera lagring

9. När det är klart kan du flytta dina PS5 och PS4-spel mellan konsolens egna lagring eller M.2-enheten.

Det här är en manöver som vem som helst kan göra och kräver ingen teknisk förkunskap. Viktiga är att din M.2 NVMe SSD-enhet uppfyller kraven på överföringshastighet.

Garantin påverkas inte

Playstation 5 är byggd för att vem som helst skall kunna sätta in en SSD-enhet i den. Men tänk på att du fortfarande har ett stort ansvar när du öppnar din enhet. Sprickor på höljet på grund eller andra skador på grund av att du är oförsiktig täcks inte av garantin.

7 gillningar

Mycket bra guide! Synd att lagringen är så sanslöst dyr. En annan får rensa disken på spel man spelat när det blir fullt.

Tur man i stort sett endast spelar BF1 samt lite Fallguys på grabbens PS5 :smiley:

Snyggt! :clap:t2: Grym guide!

Det fungerar även med diskar med lägre än 5500mb/s. Och påverkar laddtiderna näst intill inget alls.
Mer info här hos The Verge.

2 gillningar

Tack för en bra guide!

1 gillning

Japp men samtidigt avslutar de med

“Would I run out and buy the slowest PCIe Gen4 SSD I can buy for my PS5? I’m not so sure, because Sony picked its recommended SSD spec for a reason — even if today’s games and today’s PS5 aren’t taking full advantage, developers may need that additional headroom in the future. They’ve been promised 5,500MB/s to deliver instant game worlds, and I’d hate to find out I bought the wrong drive years down the road.”

Är den verkligen dyr, eller är det du som inte älskar din PS5:a tillräckligt mycket?

Haha det är nog snarare att det inte finns mer spel att fylla disken med. Spelar alla trötta remasters en gång sen tas de bort. Men ja, lite dyrt tycker jag nog ändå att det är.

1TB verkar lite dumsnålt!

Utökar ju bara med ≈400 GB, 2TB måste väl ändå vara det vettiga alternativet om man ska få någon vettig valuta på insatsen? Vilket kostar satfläsk,… ungefär som en komplett PS5.

Betydligt billigare skyffla över hyllvärmarna på extern USB-disk, 5TB≈1kkr

Du ersätter inte utrymmet - du utökar det :slight_smile:

Tänkte inte på de…

Corsair har annars en NVE 2TB som uppfyller specen för lite drygt tre fetingar. Billigare än Sumsang, om nu inte flänsen är för mastig.

1 gillning

Coolt!