Så skyddar du din data i ditt smarta hem

Från sajten:
image

Precis som med allt annat här i livet så behöver även det smarta hemmet skyddas. Idag är det Dataskyddsdagen och då är det kanske på sin plats att se över säkerheten?

Dataskyddsdagen inträffar den 28 januari varje år och tanken är att uppmärksamma säkerheten för dig som användare och dina prylar som finns i hemmet. Att öka medvetenheten kring att skydda den personliga informationen tål att upprepas då våra hem utrustas med allt fler elektroniska enheter och många av dessa kopplas dessutom upp mot nätet. Detta innebär givetvis en risk då produkten kan hackas men med de rätta åtgärderna så kan du som användare åtminstone försvåra för eventuella intrång.

Cyber Security

I samband med detta vill franska företaget Netatmo få oss att se över vad vi kan göra för att skydda vår data i hemmet. Fullt förståeligt då det enligt undersökningen “Svenskarna och Internet 2022” finns smarta prylar i tre av fyra hem.

1. Skapa starka lösenord

Lösenordet är det mest uppenbara låset för att skydda din data. Skapa starka lösenord som innehåller bokstäver, siffror, symboler samt både stora och små bokstäver. Ett bra exempel är att istället för att skriva “gurkplockare” i tron att det inte finns någon som tar det som ett lösenord så kan du istället skriva “6UrKqL0(k@R3” vilket ju är samma men ändå inte.

Dela heller inte med dig av dina lösenord, och skapa unika lösenord för alla dina ansluta tjänster. I de fall det är möjligt bör du även använda dig av tvåfaktorsautentisering. Om du någon gång får en varning, bör du omedelbart byta lösenord och logga ut samtliga inloggade enheter från berörd tjänst.

2. Var sparsam med data

Enligt GDPR är företag skyldiga att alltid informera användaren om syftet med insamlade uppgifter och att låta användaren på ett reversibelt sätt ge samtycke till detaljerna i uppgifterna. Tveka inte att utnyttja denna rättighet genom att ta en ordentlig titt på syftet med uppgifterna som lämnas vid registrering hos en ny tjänst. Du kan även välja tjänster som samlar in minimalt med data.

Många företag använder sig idag av ”privacy by design” vilket innebär att mängden data som samlas in hålls till ett minimum redan vid utformningen av produkterna, och att endast den informationen som krävs för att produkten ska fungera samlas in. Kom även ihåg att företag du redan är registrerad hos är skyldiga att lämna ut de uppgifter de har om dig till dig vid förfrågan.

3. Håll dina enheter uppdaterade

Se till att dina enheter alltid är uppdaterade för optimal säkerhet. Några tillverkare av smarta hem-produkter uppdaterar kostnadsfritt regelbundet och automatiskt för att användarna ska ha tillgång till den säkraste tekniken utan att behöva göra eller betala något, medan de flesta erbjuder automatiska uppdateringar mot en prenumerationsavgift.

Ta reda på vad som gäller för leverantörerna av de produkter du äger eller planerar att köpa. Om detta inte sker automatiskt bör du regelbundet hålla koll efter uppdateringar via webbplatsen och kontrollera statusen för program på din smartphone.

4. Läs på om tekniken

Även om produkter för smarta hemmet syftar till att förenkla vardagen även för den som inte är teknikintresserad är det värt att ägna viss tid åt att läsa på. Ta reda på hur data används och lagras när du ansluter enheter i ditt hem.

Var särskilt uppmärksam på säkerheten för videodata från inomhus- eller utomhuskameror och använd företag som garanterar sekretessen genom att lagra video lokalt på krypterade SD-kort, och krypterar kommunikationen mellan enheter och servrar.

5. Registrera inte allt liv i huset

Om du använder säkerhetskameror i ditt hem bör du välja bort sådana som registrerar varje rörelse hos alla de ser. Välj kameror som utformats för att endast börja spela in enligt användarens önskemål. Välj kameror med ansiktsigenkänning som kan skilja mellan familjemedlemmar och inkräktare, med vilka du kan aktivera inspelningen när kameran ser ett okänt ansikte och inaktivera den för dina nära och kära, så håller du ditt hem säkert utan att känna dig övervakad.

Alternativt titta på kameror med någon form av fysiska integritetsskydd som blockerar såväl kamerans mikrofon och kameralins vilket innebär att inget spelas in när någon är hemma.

Netatmo Smart Security Sensor

Vilket är ditt bästa säkerhetstips för det smarta hemmet? Separata nätverk? Byta lösenord var 30:e dag? Klä in hemmet med aluminiumfolie eller använda egensnickrade lösningar? Dela med dig i Bubblan och inspirera fler till ökad säkerhet!

Källa: Netatmo

1 gillning

Punkt nr 1 borde vara att skaffa en lösenordshanterare. 6UrKqL0(k@R3 är inte särskilt starkt.

2 gillningar

De till att routern är uppdaterad. Har du fått den av din leverantör brukar de fixa det, annars kan du behöva göra det själv.
Är routern såpass gammal att det inte kommit någon uppdatering på ett år, släng den och köp en ny.

1 gillning