Så påverkas elräkningen av julbelysningen hemma

Från sajten:
image

Julen närmar sig och denna brukar vara mysig och inbjudande med sin vackra belysning. Men, hur mycket kostar det att ha tänt i dessa tider?

E.ON har tittat närmare på vad det kostar att ha julbelysningen tänd i dessa tider när elpriserna återigen är rekordhöga. Trots de högre priserna så behöver det inte kosta så mycket om du väljer rätt typ av ljuskälla. Om man väljer att byta ut gamla glödlampor mot LED så blir vinningen stor, både när det gäller livslängd som en lägre energiförbrukning.

Tar vi exemplet en klassisk adventsstjärna i fönstret så drar denna ca 15 watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampa på 4 W kostar den 1,26 kr/vecka om den är tänd 15 tim/dygn. Det är med andra ord inte julbelysningen som är den stora energitjuven i hemmet (såvida man inte heter Clark Griswold) utan det är fortsatt uppvärmningen, hemmaladdning av elbilar och att värma upp varmvatten.

Så mycket el kostar julbelysningen:

  • Adventsljusstake: En 7-armad adventsljusstake med glödlampor som står tänd 15 timmar om dygnet drar ca 21 watt och kostar 6,65 kr/vecka. Med LED-lampor istället totalt 2,8 W och 91 öre/vecka.
  • Adventsstjärna: En röd adventsstjärna i fönstret drar ca 15 watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampa på 4 W kostar den 1,26 kr/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.
  • Ljusslinga till granen: En slinga med 16 vanliga glödlampor som står tänd åtta timmar per dygn kostar 8 kronor i veckan. En likadan slinga fast med led-lampor kostar 56 öre per vecka.
  • Ljusslinga för utomhusbruk: En 12 meter lång ljusslinga med 80 LED-lampor drar 2 watt och kostar 63 öre/vecka, 19,53 kr/mån om den är tänd 15 timmar per dygn
  • Julbelysning för hus: Den genomsnittliga julbelysningen, 5 adventsljusstakar, 5 adventsstjärnor, julgransbelysning och en utomhusljusslinga drar ca 230 watt med traditionella glödlampor och 39,2 watt med LED-lampor. Att ha julbelysningen i exemplet tänd från första advent till tjugondag Knut är 410 kr för glödlampor och 75 kr för LED-lampor.

Alla beräkningarna ovan utgår från ett elpris på 3 kr/kwh vilket är värt att ha i åtanke då priset är högre just nu.

Hur gör du med julbelysningen i år?

Källa: EON

3 gillningar

Har fyra 7-armade ljusstakar och en stjärna. Alla ljusstakarna har fått LED-lampor (0,3 W mot 3 W glödisar).
Stjärnan har fått en LED-lampa på 1,2 W (motsvarar ljuset från en 15 W glödis).
:slightly_smiling_face::innocent:

1 gillning

Allt är LED här hemma, uppvärmningen kan jag tyvärr inte byta ut mot LED.