Så mycket julmust kan du dricka utan risk för rattfylla

Från sajten:
image

En av julens stora frågor kan vara hur mycket julmust du kan dricka innan det räknas som rattfylla. Alkomätarföretaget AlcoSense Laboratories har räknat på det.

I ett viralt klipp på TikTok visar en alkomätare utslag efter att julmust druckits. Så, frågan alla ställer sig är hur mycket julmust som måste drickas för att det ska räknas som rattfylla. Ett av sätten att räkna ut detta på är genom att använda Widmarksformelen, framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark. Det är också denna formel som domstolar över hela världen förlitar sig på idag.

Enligt formeln kan en man dricka 4,6 liter julmust och en kvinna 3,0 liter. Efter dessa mängder blir alkoholmängden i blodet så hög att du tekniskt sett blir rattfull. Tänk på att formeln är baserad på att all julmust dricks vid ett specifikt tillfälle och inte utspritt under en hel kväll.

Alkomätare kan ge positivt utslag efter bara något enstaka glas julmust, men i dessa fall beror det på att man har blåst direkt efter att man druckit. Då kan det finnas små mängder alkohol i munhålan vilket alkomätaren reagerar på. Det betyder dock inte att du är rattfull, vilket en blåsning femton minuter senare med största sannolikhet kan bekräfta.

Så har vi räknat, den förenklade Widmarkformeln:

Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.
I formeln är ”r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män.

Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.

Källa: Pressmeddelande

Räcker att ta en mun starksprit och sen blåsa direkt så har du värre siffror än så.

Jo, men det är att fuska ju!