Så här vill vi svenskarna ha sin tv

Från sajten:
image

Samsung Nordic har undersökt hur vi vill ha vår tv. Av alla tillfrågade nordbor presenterar vi hur svenskarna ser på det här med just tv’n.

Tv’n har idag ofta en väldigt central plats i våra hem och vi tenderar att spendera många timmar framför denna. Inte minst i takt med att streamingtjänsterna blir fler och fler och faktiskt erbjuder mycket som är sevärt. Men hur väljer vi vilken tv vi vill ha och vad mer anser vi vara viktigt?

Samsung Nordic har gjort en undersökning i åldrarna 18-75 år under oktober månad 2021 bland 1000 svenskar för att se vilka preferenser som finns när det gäller att välja tv till våra hem. Samma undersökning gjordes även i Danmark, Finland och i Norge. Det är inte helt solklart var tv’n ska placeras och så här ser ett urval av svaren ut:

 • Nordborna i undersökningen är överens om att vardagsrummet är det självklara valet, tätt följt av sovrummet.
 • Var femte svensk respondent vill dessutom placera sin TV i köket, vilket är högst bland samtliga nordbor.
 • När det kommer till att bestämma hur TV:n ska monteras uppger de allra flesta nordbor att den ska väggmonteras.

Det som prioriteras vid ett tv-köp är fortfarande bildkvaliteten. Närmare var fjärde svensk tycker dessutom att ljudkvaliteten är viktig, detta i kombination med en slimmad och stilren tv.

Vi byter tv vart 6-9 år vilket är ett längre intervall än vad grannarna i Finland gör som byter var 3-5 år.

Så hanterar du TV-kablarna

Ett vanligt “problem” i många hem är hur sladdtrasslet bakom tv’n ska hanteras. Det blir ju lite tokigt om man lägger en massa pengar på en stilren tv och sedan låter det se ut som ett ormbo runt om. Hela sex av tio svenskar vill att tv-kablarna ska vara gömda och inte synliga alls.

Som tur är bjuder Samsung i Sverige på fem tips om hur vi undviker sladdkaoset:

 1. Kabelsamlare
  En kabelsamlare är enkel att installera och döljer effektivt kablarna. Kabelsamlarna finns i olika utformningar och kan matcha väggar för en ren och stilfull miljö hemma. En kabelsamlare gör även hemmet tryggare för både barn och husdjur.
 2. Kabelkanal som skugglist
  Här används en sladd som dras längs en vägg upp till taket, och på så sätt upplevs mer diskret. Kanalen ska föras upp i ett hörn och vidare längst kanalerna i taket.
 3. Kabelkanaler på socklarna
  Genom att montera en smyglist på utsidan eller ovansidan av sockellisten går det att diskret trolla bort sladdarna. Den upplevs som mer diskret om den dras runt alla sockellister för att skapa en enhetlig känsla.
 4. Gömda bakom sockellisterna
  Det finns olika sätt att dra sladdarna under listen. Det går att på olika sätt sätta in kanaler i beslagen så varje kabel har sin egen kanal. Här drar man först kablarna och klickar sedan fast sockeln.
 5. I väggen
  Går du i renoveringstankar? Det går nämligen att gömma kablar och sladdar bakom gipsskivor samt infrästa i väggen. Det går att göra spår i väggen, fylla den med tomrör och sladdarna och sedan fylla igen med bruk för en slät och fin yta. Kom ihåg att diametern på rören skall klara att passa kablarnas kontakter.

Hur ofta byter du tv och vad är ditt bästa tips på att gömma kablarna bakom tv’n därhemma?

Källa: Pressmeddelande Samsung