Så här fixar du till golvvärmen i Apple HomeKit

Från sajten:
image

Golvvärme är en stor sak på våra breddgrader för vem vill frysa om fötterna när det är vinter? Å andra sidan så har smart golvvärmestyrning lyst med sin frånvaro för dig som byggt ditt smarta hem kring Apple HomeKit.

Nu finns dock en lösning och den kommer, inte helt oväntat från kinesiska företaget Meross som under senare år gett oss flertalet smarta produkter till riktigt bra priser. Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200 är namnet och jag köpte ett exemplar på Amazon.se för cirka 670 riksdaler vilket får anses vara prisvärt. Anledningen till att jag valde att köpa produkten var för att testa den i mitt smarta hem men också för att se vad smart styrning av golvvärme kan tillföra hushållet. Sedan tidigare har jag styrt den elektriska golvvärmen med DEVIreg Touch från Danfoss vilka faktiskt gjort sitt jobb under åren, om än med lite kalibreringar då och då samt manuell handpåläggning inför säsongen. Dock har jag hela tiden velat ha in en smartare styrning och när företag som Mysa och tado° presenterat produkter för HomeKit har jag kollat närmare på dessa bara för att bli besviken av olika anledningar…

När så Meross presenterade sin produkt slog jag till och fick hem en precis innan julen men först efter ledigheten fick jag tummarna loss för att installera och testa. Vad tycker jag då om denna? Läs vidare och se varför jag kommer att rekommendera den för ditt HomeKit-hem.

Förpackning & innehåll

Stilen på förpackningen känns igen från övriga sortimentet från Meross. Det är vitt, stilrent och tydligt vad som stöds i form av plattformar för det smarta hemmet. I detta fall ser vi att produkten fungerar med Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa och SmartThings.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Baktill finner vi lite specifikationer kring produkten vilka också listas längre ner i recensionen. Inga konstigheter alls, det är en termostat avsedd för elektrisk golvvärme så har du vattenburen sådan är detta inte produkten du söker.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

I förpackningen finner vi själva termostaten, en sensorkabel som är valfri att använda, skruvar för att fästa termostaten i uttaget samt lite dokumentation och, smart nog märkningsetiketter inför installationen.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

På termostatens baksida ser vi tydligt var respektive kabel ska anslutas vilka, i mitt fall överensstämmande exakt med den jag hade installerad sedan tidigare, en DEVIreg Touch.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Från sidan ser vi att det finns ventilationshål längs sidorna för sensorer och att den är jämnt rak runt om så inga fasade kanter eller liknande. Vid första anblick kändes den lite klumpigare än den jag hade sedan tidigare men då formgivningen skilde sig åt så är det nog bara en vanesak.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Termostaten delas i två delar, där den ena monteras fast i väggen och den yttre, med touchpanelen snäpps fast efteråt. Tydligt markerat vilken sida som ska vara uppåt så kom ihåg detta vid montering.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Tilläggas bör att det är vit plast rakt av så inga detaljer i annat material på MTS200. Å andra sidan så fungerar vit plast med de flesta inredningar i våra hem.

Installation av Meross MTS200

Jag måste berömma Meross här för en otroligt pedagogisk genomgång av hur deras termostat installeras. Via Meross-appen vägleds du tydligt genom alla steg som behövs för att installera enheten. Det är tydligt och svårt att missa några steg. Givetvis väljer du den smarta termostaten bland deras ökande utbud av produkter. Bra tips är att kolla upp så du har täckning av ditt wifi-nätverk där du tänkt installera termostaten.

Följ de olika stegen och ta hjälp av en elektriker om du är osäker på hur installationen görs. Jag tog hjälp av en kompis som är elektriker eftersom det trots allt är elektricitet inblandat i installationen.

Alltid bra att ta en bild av hur ledningarna ser ut om man skulle behöva återgå till den äldre installationen.

Som sagt, det hela är tydligt och illustrationerna visar vägen genom hela installationen.

I mitt fall var slutdestinationen Apple HomeKit och detta sköter sig nästan helt självt i appen när du nått så långt.

Nu bör du känna igen dig om du är en HomeKit-användare, du ser vad som läggs till och sedan väljer du var och ger enheten ett namn.

Här ser du också att såväl termostaten som golvtemperaturen kommer att exponeras i HomeKit. När installationen är klar i HomeKit tar Meross-appen över igen.

Ny firmware laddas ner och sedan ser du vad som kan göras i Meross-appen. Som brukligt finns det oftast lite fler möjligheter i den egna appen än vad vi får i Hem-appen.

Jag kommer inte att gå in på alla olika inställningar som är möjliga att göra utan nöjer mig med att visa upp en översikt vilket borde ge en bra bild av vad termostaten fixar. Inställningar för hur du vill värmen ska justeras i golvet går givetvis att fixa direkt i Meross-appen om du inte vill fixa detta i Hem-appen. Kanske mer användbart om du väljer att styra via Google Home och Amazon Alexa, vars appar är lite mer begränsade när det gäller inställningsmöjligheter för en del produkter.

Så här såg det ut när vi lossade på den tidigare golvvärmetermostaten, DEVIreg Touch. Fyra kablar samt två för sensorn som löper ner mot golvet. Märkningsetiketterna användes av oss innan vi tog bort den gamla termostaten, allt för att det skulle vara enklare att montera den nya.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

När kablarna var på plats igen skruvades bottenplattan fast i väggen. Tänk på att följa instruktionerna och inte minst ha koll på vilken sida som ska vara uppåt. Måtten som gäller för Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200 är enligt standarden 86×86 mm så de passar in bra med andra typer av kontakter och anslutningar i hemmet. Värt att notera är att jag inte har kvar den äldre ramen av typen Exxact då det skulle bygga ut alldeles för mycket från väggen och inte tillföra något heller.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

När bottenplattan är på plats trycks själva displayenheten på plats och direkt efter tänds denna och en mängd information blir synlig på den vita skärmen. Som framgår på bilden så ser vi att det finns symboler för Wi-Fi, temperatur, av/på, läge samt justering upp och ned. Allt är tydligt och snyggt gjort och jag tycker inte att termostaten skäms för sig – tvärtom så smälter den in fint åtminstone i mitt kök där den första av flera monterats.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Det ska sägas att den sticker ut lite på väggen, inte mycket och jag tror primärt att det är en vanesak som går över. Men, värt att nämna ändå.

Användning i vardagen

Jag har nu använt Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200 i ett par veckor och är faktiskt helnöjd. Den gör vad den ska och det utan att skämmas för sig. Det är en snygg produkt, lätt att hantera och att den får in golvvärmen i HomeKit är riktigt trevligt ska erkännas. Det är enkelt att schemalägga när värmen ska vara igång och med dagens elpriser så väljer vi att stänga värmen på dagen och sätta på denna framåt kvällen. Du kan justera värmen med en exakthet på 0,5 °C vilket får anses vara helt okej. Precis som med många andra produkter från Meross så kräver denna ingen hubb för att användas i ditt smarta hem – det gillar vi också!

Termostaten har tre förinställda lägen som kan användas; Eco, Heating och Cool. Dessa lägen kan du ställa in egna värden på som passar dina egna preferenser. Som lite extra bonus finns även en funktion som gör det möjligt att manuellt ändra temperaturen om du vill gå utanför ett satt schema – smart. Den kan dessutom detektera om något fönster eller dörr skulle vara öppen och stänger då ner så att vi inte eldar för kråkorna.

Meross Smart Wi-Fi Thermostat MTS200

Den gör sig bra på väggen och det är alltid tydligt att se vad som visas på skärmen. Siffrorna lyser upp när du rör vid och dimmas sedan ned efter en liten stund. Det är snyggt, elegant och jag undrar ärligt varför ingen tagit tillfället i akt att fixa detta tidigare. Produkten kommer ju att sälja sig själv för dig med elektrisk golvvärme och ett smart hem. Inte minst tack vare priset men också för att den fungerar med Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa och SmartThings. En riktig fullpoängare enligt mig!

5 gillningar

Kul! Har 2 st på väg :raised_hands:t2::blush:

Låter lyxigt att nyttja elektrisk golvvärme med dagens elpris :slight_smile:

Jo, så då vill man ju smygsänka med fjärrstyrningen utan att göra andra familjemedlemmar arga/medvetna

Kan man se rumstempen i displayen eller är det “börvärdet” så att säga?

Finns de som hävdar att man med golvvärme kan sänka temperaturen något utan att för den skull uppleva det som kyligt.

Kul att höra åsikter från folk som har golvvärme ifall detta stämmer :smiley:

Vi har golvvärme i hallen samt badrummet men eldriven, vi har aldrig använt den :slight_smile:

Går det att se energiförbrukningen för golvvärmen?