Rullgardinen kan hjälpa dig minska energiräkningen

Från sajten:
image

Köldknäpparna överträffar varandra i dagsläget och varje gång ökar uppvärmningskostnaderna. En möjlighet att minska dessa kan vara att aktivt använda rullgardiner.

Svenska Solskyddsförbundet är, som namnet låter en organisation som samlar företag som arbetar med solskydd på svenska marknaden. De har på senare tid börjat fokusera mer på att föra fram olika fördelar med just solskydd i form av olika kortfilmer.

Med de stigande uppvärmnings- och elkostnaderna så får vi numera dagligen höra om olika åtgärder som hushållen kan ta del av för att sänka dessa. Det är allt från att täta fönster och dörrar till att sänka inomhustemperaturen, duscha kortare, byta till LED-belysning, stänga av golvvärmen och bylta på sig mer kläder.

Utöver dessa tips så går det även att använda solskydd för att hjälpa till med att minska dessa kostnader. Genom att öppna upp dessa dagtid släpps värmen från solen in och när det mörknar så ska solskydden stängas för att minska värmeförlusterna inifrån hemmet. I filmklippet nedan har de besökt ett hem där just aktiv användning av solskydd hjälpt till att minska kostnaderna för uppvärmning.

Givetvis är det så att detta inte är den gyllene lösningen för alla. Det finns fortsatt många faktorer som spelar in men har du solskydd hemma så skadar det kanske inte att börja använda dessa mer aktivt och själv se om det blir någon skillnad.

Återigen, det finns mycket som kan påverka resultatet, allt från isolering till fönstertyp och var radiatorer och annat är placerat, liksom vilken typ av solskydd som används. Tjockare rullgardiner är givetvis mer effektiva än tunnare, precis som med gardiner och olika typer av persienner där dubbelplisségardinen får anses vara ett bättre val tack vare sin isolerande konstruktion med luft mellan.

Är detta något du testat hemma och fungerar det för dig?

Källa: Svenska Solskyddsförbundet

Går lika bra med aliminiumfolie eller tidningspapper.

Har dragit för allt på nedre våningen och delvis uppe (kamin uppe).
Gör helt klart märkbar skillnad nu när det varit 5-15 minusgrader.

3 gillningar

Dock tråkigare att ta ner och sätta upp varje kväll om du har många fönster :slight_smile:

Jag tror folien får sitta upp året runt :wink: