Routern för dig som uppskattar det stilrena hemmet

Från sajten:
image

Att ha åtkomst till internet hemma är mer eller mindre självklart i dagens moderna samhälle. Det är tyvärr dock inte alla lösningar som är av det snyggare slaget.

En router idag är mer eller mindre en självklarhet i våra hem för att få vårt internet att fungera. Utbudet av dessa varierar stort till allt från billiga varianter från leverantörerna till klumpigare och dyrare varianter med flertalet antenner som spretar både hit och dit. Sen har vi ju även mesh-lösningarna med sina enheter som placeras ut lite här och där i hemmet beroende på hur man bor. Vad man behöver beror till stor del på hur man använder internet i hemmet och vilka behov som finns, antingen för stunden eller för framtida sådana. Bor man själv, surfar lite på kvällarna och ser en och annan film då och då så behövs knappast värstingmodellerna. Har man tre tonåringar i hemmet som spelar, streamar större delen av den vakna tiden behövs kanske lite dyrare lösning. Givetvis handlar det även om vilken hastighet man har på sitt bredbandsabonnemang.

Men, för den som bor lite enklare utan alltför stora krav och inte vill skylta alltför mycket med sin router så finns det även lite mer slimmade varianter. Vi har testat en sådan från TP-Link, nämligen deras Archer Air R5 som till form och storlek påminner om en mindre surfplatta.

Det här är routern TP-Link Archer Air R5

TP-Link Archer Air R5 är en ganska anonym historia som påminner om en liten skärbräda med sin vita plast. Bortsett från en liten logotyp som är en lysande indikator för status och två små luckor i nederkanten så är det absolut inget som sticker ut. Vilket i sig är meningen med tanke på att det är en platt router som är tänkt att smälta in i hemmet. Stöd finns för 574 Mbps på 2,5 GHz samt 2 402 Mbps på 5 GHz. Stöd för nyare Wi-Fi 7 saknas dock och här är det Wi-Fi 6 som gäller. Den är också kompatibel med EasyMesh om man vill bygga ut sitt nätverk.

I förpackningen hittar vi utöver routern, en strömkabel, en platt nätverkskabel, ett väggfäste, skruvar, pluggar, dubbelhäftande tejp till väggfästet, ett litet vattenpass och ett återställningsverktyg samt dokumentation om produkten.

Det är som sagt var en ganska diskret router vilket säkert kan uppskattas av en del användare som helst gömmer undan sina tekniska prylar (tro mig, det finns faktiskt). Trots det slimmade formatet så räcker specifikationerna till för den genomsnittliga användaren som inte har alltför höga krav när det gäller hastighet och antal anslutna enheter. Skulle det behövas fler enheter så går det att köpa till fler och skapa ett mesh-nätverk (den finns också som 3-pack). Logotypen är för övrigt en knapp för WPS också vilket innebär en mer minimalistisk design.

Baktill finner vi ett urfräst parti för att hänga upp enheten på det medföljande väggfästet. Vill man inte använda sig av väggfästet så finns det dubbelhäftande tejp också vilket är betydligt enklare. Dock bör man tänka på att man i så fall först testar enheten på den tänkta monteringsplatsen så att man inte behöver flytta runt den vilket i så fall kan lämna lite märken på väggen.

Större delen av baksidan täcks av beigefärgad textil där det finns en diskret tryckt logotyp för TP-Link. Routern är utrustad med, vad TP-Link kallar för smarta antenner som använder algoritmer för att automatiskt detektera dina anslutna enheters position och då kan justera antennens riktning för en mer stabil signal.

I nederkanten på baksidan av TP-Link Archer Air R5 finns den obligatoriska specifikationen. Här ser vi också att de tänkt till och använder en USB-C-port för strömanslutningen vilket innebär att det finns lite fler möjligheter till installation än om en egen kontakt hade använts. Ethernet-portar för såväl LAN som WAN finns också samt ett litet hål i de fall man skulle behöva återställa enheten.

Tjockleken på TP-Link Archer Air R5 är endast 8 millimeter vilket innebär att när den hängs på väggen så är det inte mycket som sticker ut. Formatet är fakiskt detsamma som ett vanligt A5-ark vilket är en storlek som mer eller mindre alla kan relatera till enkelt.

Installation av routern TP-Link Archer Air R5

För att komma igång med TP-Linkm Archer Air R5 så är det appen Tether som ska användas. Det är med andra ord inte appen Deco (även denna från TP-Link) som ska användas. Att komma igång är enkelt. Skapa ett konto varpå +-tecknet väljs för att lägga till en produkt. När allt är färdigt bekräftas detta och det är bara att köra på. En viss skillnad mellan apparna Tether och Deco är att den förstnämnda inte är översatt till svenska.

I appen finns det flertalet inställningar som kan göras beroende på vilka behov man som användare har. En översikt visar aktuell status, antal anslutna klienter, gästnätverk och vilka frekvenser som är aktiverade. Inställningarna visar också aktuell information om enheten vilket oftast inte är något man behöver kolla.

Som vanligt är det viktigt att ställa in sitt egna (och säkrare) lösenord för ökad säkerhet så glöm inte bort detta. Det finns också tillgång till att göra mer avancerade inställningar om man känner för detta.

När man väl kommit igång och anslutit sina enheter i hemmet så ges en överblick över dessa i appen. TP-Link Archer Air R5 bjuder också på en mängd andra funktioner som gästnätverk, möjlighet att optimera nätverket samt köra en analys av detta. Har du installerat flera enheter så finns funktionen OneMesh att aktivera som erbjuder en sömlös förflyttning mellan enheterna när man rör sig i hemmet.

När antalet enheter börjat sticka iväg så är det på sin plats att kanske göra en analys av nätverket för att se att detta presterar optimalt. Det är alltid skönt när allt är grönt så glöm inte bort att kolla över detta då och då.

LED-belysningen på framsidan kan stängas av eller schemaläggas vilket kan vara bra om routern är placerad i sovrummet eller i närheten av teven så att man slipper det blå ljuset. Glöm heller inte bort att se till så att den senaste firmware är installerad – detta för ökad säkerhet men också i de fall nya funktioner läggs till. För den som vill så kan Tether Lab erbjuda nya funktioner.

Med TP-Link Archer Air R5 finns funktion HomeShield som fungerar som en extra säkerhet för användaren. Med HomeShield går det att ställa in föräldrakontroller, blockera innehåll, se till så att utvalda enheter prioriteras och inte minst så skannas nätverket i hemmet mot potentiella hot och säkerhetsbrister.

I inställningarna finns det också möjlighet att ansluta TP-Link Archer Air R5 till såväl Google Assistant som till Amazon Alexa.

Hur fungerar då TP-Link Archer Air R5 i vardagen?

Undertecknad har genom åren hunnit avverka ett antal olika routrar för att under de senaste åren använt mesh-lösningar för att kunna täcka upp alla skrymslen och vrår i hemmet samt i den tillhörande trädgården (man måste ju ha nätverk i hängmattan under sommarperioden). Just en router är ju inget som man direkt springer och byter stup i kvarten bara för att det är kul. Oftast är det när antalet anslutna enheter blir för många eller om Wi-Fi-standarden blivit lite för gammal för att hänga med i svängarna.

Att testa en router inför en recension blir lite av en utmaning, det är ju inte så att man självmant flyttar över alla redan anslutna enheter i hemmet enkom för ett test, speciellt i ett smart hem med många enheter. Däremot så är det betydligt enklare att testa genom att ändra nätverket för laptops, mobiler och surfplattor för att testa hur detta fungerar. Under testperioden så har det inte varit några som helst problem med detta. Enheterna ansluter och åtkomsten till internet finns där utan att det hängt upp sig, så länge man varit inomhus. Utomhus en bit från huset har det varit lite sisådär med uppkopplingen vilket i sig är fullt förståeligt.

TP-Link Archer Air R5 har gjort vad den ska och det som tydligen uppskattats mest här hemma har varit den slimmade designen vilken tydligen faller bättre i smaken än de större puckarna som finns utplacerade lite här och där. Fullt förståeligt faktiskt eftersom dessa inte är direkt vackra och gärna göms undan bakom andra prylar eller placeras högt upp på skåp och hyllor. Detta är med andra ord en lämplig router för den som inte vill att tekniken ska ta för mycket plats i hemmet.

Då undertecknad inte tillhör gaming-världen så har inte detta testats dock – så huruvida den presterar på topp när det gäller att hantera racersvängar, kulor och fantasivärldar utan fördröjningar blir lite upp till var och en att ta reda på. Men, för den allmänna surfen och streamingen i hemmet så finns det inget att anmärka på. Det är ingen värstingmodell men fullt kapabel att leverera en stabil uppkoppling för de flesta genomsnittliga användare som vill ut på nätet.

Recension: TP-Link Archer Air R5

Fördelar

  • Tunn design
  • Smälter in
  • Enkel upphängning
  • Går att utöka med fler
  • USB-C

Nackdelar

  • Synd att luckorna putar ut lite
  • Ej svensk app

Detaljer

Tekniska specifikationer TP-Link Archer Air R5

  • Standarder: Wi-Fi 6, IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz + IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4 GHz
  • Hastigheter: AX3000 5 GHz 2402 Mbps (802.11ax, HE160) + 2.4 GHz 574 Mbps (802.11ax)
  • Gästnätverk: 1× 5 GHz + 1× 2.4 GHz
  • VPN-server: PPTP ServerN, OpenVPN ServerN
  • WiFi-kryptering: WPA/WPA2, WPA3, WPA/WPA2-PSK
  • Ethernet-portar: 1× Gigabit WAN Port + 1× Gigabit LAN Port
  • Protokoll: IPv4, IPv6
  • WAN-typer: Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPPoE + Dynamic IP, PPPoE + Static IP, L2TP + Dynamic IP, L2TP + Static IP, PPTP + Dynamic IP, PPTP + Static IP
  • NAT forwarding: Port Fowarding, Port Triggering, DMZ, UPnP
  • DHCP: DHCP Server, Address Reservation, DHCP Client List
  • DDNS: TP-Link, NO-IP, DynDNS
  • Certifieringar: FCC, CE, RoHS
  • Arbetstemperatur: 0 ℃ – 40 ℃
  • Mått: 210 × 140 × 10,8 millimeter

Rekommenderat pris för TP-Link Archer Air R5 är 1 090 kronor och mer information finns på hemsidan.

Sammanfattning

TP-Link Archer Air R5 är en stilrent designad router som helst inte ska märkas alltför mycket i hemmet. Detta gör den bra med sitt tunna format och enkla upphängning som gör den lätt att gömma undan bakom en gardin eller en lutande tavla eller annat prydnadsföremål. Installationen är enkel och Tether-appen erbjuder fullt tillräckliga funktioner för användaren, lite synd att den inte finns på svenska men engelska duger oftast. TP-Link har lyckats med att trycka in många funktioner i denna router vilket gör den till ett bra köp, speciellt för sin design och avslutningsvis så gör den vad den ska!

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Riktigt bra och stilig router.

Tycker också den var ganska snygg. Ser mera ut som en AP istället för en router. Jag är en av dom som hatar synliga antenner överallt på routern.

Går den att sätta upp utan app? Typ med webbläsare och IP?

1 gillning

TP-Link har webbgränssnitt också men vet inte om det går att använda endast det för att sätta upp den.

1 gillning

Nej, TP-link kräver t.rx deco appen för att konfigurera. Samma med Amplifi HD från Unifi.

Idiotiskt. Låt mig administrera från webb.

Tråkigt att det bara är gigabit på den här produkten också. Ge oss åtminstone 2,5.

2 gillningar

Ok, inte provat sätta upp i webbgränssnittet. Bara använt det när man väl har det uppe.

Bra produkter oavsett.

Jag fick psykbryt i somras när jag installerade några saker åt en kund.

Telias F1 router borde brinna i helvete också. Bra produkt egentligen, men helt låst. Går inte ens byta dns i den. :weary:

TP link är OK om man inte bryr sig och har typ inga krav. Mikrotik eller t.om Unifi är ett bättre val om man är intresserad och vill ha ett riktigt bra nätverk.

Kom att tänka på de här accesspunkterna från UniFi som har en platta, som tillbehör, som man kan måla över för att dölja dem ännu bättre:

Ni som kör tp-link, vad får ni för resultat på denna test?
https://badupnp.benjojo.co.uk/

Rätt vanligt att även nyare modeller av tp-link har ssdp tjänsten öppen utåt mot internet.

1 gillning

Det här får i alla fall jag på en UniFi Express:

Dock ingen TP-link! Jag har dock UPnP av i min router.

1 gillning

All good!

Eller vad den sa.

1 gillning

Asus router.

bild

Inga problem här heller