Röda Korset kör livsviktig AR-kampanj på Snapchat

Från sajten:
image

Nu kan du lära dig HLR (hjärt-lung-räddning) med hjälp av Snapchat. Detta kan rädda liv och är resultatet av en kampanj tillsammans med Röda Korset.

Med hjälp av AR (augmented reality) kan användare av Snapchat nu lära sig att rädda livet på människor. I samband med World Restart a Heart Day, som är den 16 oktober, har kameraföretaget Snap samarbetat med Internationella Röda Korset (via dess Global First Aid Reference Center) och socialteknikföretaget Gospooky för att skapa en ny AR-lins som visar de grundläggande stegen i HLR – även på svenska. Linsen är tillgängligt redan idag, 13 oktober.

Enligt uppgifter från ILCOR inträffar sju av tio hjärtstopp inför andra människor, men mindre än 20 procent ger första hjälpen. Dessutom varierar återupplivningsfrekvensen runt om i världen, från 5 till 80 procent.

Den nya Snap-linsen använder ledande AR-teknik för att gå igenom teknikerna och visar i en realistisk miljö hur man utför HLR-procedurerna. Linsen syftar till att lära Snapchat-användare de viktiga steg de behöver ta i en nödsituation och lär HLR, steg för steg. Hela upplevelsen kan upprepas för att öka lärandet.

Efter att ha öppnat linsen via en Snapcode eller genom Snapchat-karusellen skapar linsen en digital livlös person i naturlig storlek och placerar dem i användarens miljö. Snapchat-användaren går sedan igenom viktiga HLR-steg som att få svar, kontrollera andningen, larma om hjälp, bröstkompressioner, hjälp med andning och använda defibrillator, samt få fakta om kompressionsfrekvens och antal, i tillägg till flervalsfrågor som bidrar till att förstärka varje steg.

Även om det inte ersätter formell HLR-utbildning, syftar initiativet till att lära ut de grundläggande stegen och vikten av HLR, samt att öka användarnas förtroende och vilja att agera i en sådan situation. Linsen länkar också till den lokala Röda Korsets webbplats där du kan få mer information eller ta reda på hur du genomför kurser.

Skanna nedanstående Snapcode för att prova:

Skann denne Snapkoden med Snapchat-appen for å bruke Restart a Heart SE-Linsen av GoSpooky AR

Källa: Pressmeddelande