Roborock Saros 10 – vad finns det mer att önska?

Från sajten:


Idag lanseras Roborock senaste tillskott, en robotdammsugare i premiumklassen. Som både dammsuger, moppar, rengör sig själv och skall helt enkelt klara sig helt på egen hand – Saros 10.

Vi har haft denna nykomling hemma ett tag och under den tiden vi testat Saros 10 så har den imponerat. Men då skall det också sägas att vi går till Roborock-premium efter en rad olika budget-modeller från Xiaomi och Dreame, som vi heller inte varit missnöjda med.

Roborock har länge varit den som bär de stora byxorna i segmentet av robotdammsugare. Med Saros 10 är tanken att de ska ta ännu ett steg framår och behålla sin pallplats. Här får vi fler Ai-funktioner, LiDAR och allt det där nödvändiga tillsammans med hjul som hissar upp roboten för trösklar på upp till fyra centimeter och ett LiDAR-torn som kan sänkas ned för att ta sig under möbler på under åtta centimeter. Top notch helt enkelt och de funktioner som vi fått se på teknikmässorna i fiol och i år. Men nog om det, nu ska den testas så får vi se om den motsvarar förväntningarna.

Utseende och installation

När vi packar upp så möts vi av en tunn robot, som i första anblick ser ut att vara i aluminium, precis som den gigantiska dockstationen. Men en närmare titt så är det plast, men den blanka silvriga ytan ger verkligen en känsla av premium och vi imponeras direkt. Allt vi behöver göra är att plugga in stationen, montera en liten ramp och placera roboten i sitt hem.

Vi laddar ner Roborock-appen, skannar QR-koden under locket på dammsugaren, ger den nätverk och koppling till telefonen så är vi igång. Med smart Ai-mappning kör den först ett långsamt varv runt vårt hem för att mappa upp kartan, som blir ganska komplett direkt. Men kommer sedan byggas på och bli mer detaljrik under städningarna. Uppskattningsvis tar det 10 städningar innan kartan är helt komplett och nått perfektion. Vi kan också placera ut möbler på kartan för att verkligen få den att efterlikna vårt hem. Sätter vi oss in i appen så blir det helt enkelt bättre, men vi måste inte.

Vi har redan varit inne på den blanka finishen, men förutom det så är den bara 7,89 centimeter hög, så den ser väldigt nätt och fin ut. Basstationen är allt annat än nätt, men ser ändå bra ut i samma finish och har en lucka på toppen och en på fronten. Dockstationen har fått det fina namnet RockDock Ultra 2.0, så det säger sig själv att detta är topp.

Hur tar den sig fram?

Med sin låga profil och nätta utseende så skall den kunna ta sig fram nästan överallt och det gör den. Med nyheten de kallar RetractSense Navigation System, så anpassar roboten automatiskt sin höjd och tar sig under låga möbler genom att sänka ner sitt lidar-torn och bottsänker sig. På samma sätt anpassar den sig för trösklar och i en robotlik manöver vinklar upp sig i framkant för att kunna ta sig över de mer rejäla trösklarna. Med Reactive AI 3.0 och VertiBeam känner den igen och undviker olika hinder, den känner igen en hel del saker, markerar ut det på kartan och även tar en bild på föremålet, så vi kan se i efterhand vad det är vi behöver städa bort, eller hitta en borttappad strumpa under soffan. Detta skall den helt enkelt göra bättre än tidigare modeller, men vi har inget att jämföra med. Men under testet har den aldrig fastnat i några kablar, men lyckats tugga i sig någon mindre kattleksak. Vilket är en klar förbättring från vår tidigare dammsugare som vi ofta fick jaga reda på.

Vi kan aktivera husdjursläge, vilket då dels anpassar sig extra för hår men också tar en bild på vårt husdjur varje gång den upptäcker det. Bilder som vi sen kan titta på i appen för att se att djuret sköter sig när vi är borta. Så hur den tar sig fram, hittar och bygger upp kartan detaljrikt är klart imponerande och det finns inte mycket att klaga på här.

Städförmåga och sugkraft

När det kommer till städningen så är det också lätt att imponeras. Saros 10 levererar en sugkraft på 22 000 Pa och klarar släta golv och mattor utan problem, den anpassar sig även här helt automatiskt och markerar ut på kartan där den stöter på en matta och annorlunda underlag.

Den skall också ha fått bättre hårhantering än tidigare och skall inte låta håret fastna lika lätt i borsten utan det skall direkt sugas upp utan trassel. Med två långhåriga tjejer och en katt hemma så får vi nog säga att det har fungerat och vi har inte märkt av speciellt mycket hår som fastnat i borstarna. Borsten eller borstarna är delade i två och ser till så att all smuts och hår vandrar inåt mot mitten för att enklare sugas upp. Den har en sidborste som kan skjutas in och ut, för att nå in i kanter och anpassa sig runt olika objekt. Den har också en liten extra mopp på sidan, som är en liten rund trissa som kompletterar den klassiska mopptrasan som sitter baktill på roboten.

Moppning och självrengöring

Förutom dammsugning så sköter Saros 10 även moppningen på egen hand. Den lilla moppen roterar och den större vibrerar. De kallar det hela VibraRise 4.0. Den kopplar också av den stora moppdelen själv och lämnar kvar den i dockningsstationen om vi väljer att bara dammsuga och den gör rent och torkar mopparna helt på egen hand. Vilket den löser med både sugkraft och varmvatten. Det smutsiga vatten förvarar den i en behållare vi kommer åt i toppen på stationen, på samma sätt tömmer den sig också på damm och smutset sugs upp i en dammsugarpåse som sitter innanför luckan på fronten.

Bakom luckan på fronten hittar vi också en liten behållare för rengöringsmedel. Värt att tänka på är att vi inte skall använda vanlig såpa, utan rengöringsmedel anpassat för robotdammsugare. Som inte löddrar eller ger spår efter sig. Vilket är ett väldigt koncentrerat rengöringsmedel och det används bara några droppar vid varje moppning. Vilket vi egentligen tycker vi borde få med i kartongen, bara en liten flaska.

Under den övre luckan hittar vi som sagt tanken för det smutsiga vattnet men även det rena. Här fyller vi bara på med färskt vatten och sedan sköter den blandningen med rengöringsmedel på egen hand. Det finns sensorer kopplade till alla kärl och vi ser enkelt status i appen och får också notis när det är dags att tömma eller fylla på. Något som också är värt att tänka på är att vi måste tömma ut smutsvattnet regelbundet, gärna oftare än vad dammsugaren själv säger. För låter vi smutsvattnet stå så luktar det död ödla när vi sen väl häller ut det. Vilket inte är en trevlig upplevelse. Den anpassar sig självklart efter underlag, mattor och liknande även under moppning, så vi behöver inte oroa oss för blöta mattor.

Mopparna rengörs med hjälp av varmvatten, på hela 80°C och sedan används sugkraften för att suga mopparna rena och använder sina fläktar för att snabba på torkningen. Vilket skall hålla mopparna fräscha och hygieniska. Vilket är otroligt skönt, jämfört med den manuella handpåläggningen som krävdes förr med externa moppenheter och trasor som skulle rengöras och torkas.

En sak som är värt att påpeka, är att den är väldigt högljudd när den genomför denna tömning och torkning av sig själv. Det är bara 72dB men upplevs som högre. Personligen har jag inte påverkats så mycket av detta men resten av familjen har helt klart inte varit imponerade. Vilket i och för sig har resulterat i gnäll och sedan påverkat mig negativt.

Den smarta tekniken och appen

Saros 10 är fullmatad med smart teknik och har en riktigt trevlig app som är lätt att förstå sig på och vi får all information vi behöver. Så helt automatisk städning med minimalt underhåll. Tillsammans med Ai-funktionder, LiDAR och de andra teknikerna med fräsiga namn så gör den helt enkelt ett bra jobb. Både fysiskt med städningen och det digitala med kartbygge och att känna igen objekt. Vi sätter enkelt upp no-go-zoner, placerar ut möbler och sätter rummens uppdelningar i appen och vi kan givetvis schemalägga städningarna och anpassa om det skall dammsugas, moppas, både ock eller anpassa sig helt själv med sin Ai-teknik. Vi kan dessutom spara flera kartor för olika våningar om vi vill det. Om vi inte är nöjda med hur roboten hittar till de olika rummen så kan vi även sätta upp egna vägar och anpassa hur roboten skall ta sig fram i hemmet eller ordningen den skall ta rummen.

Vi kan styra roboten med rösten genom att integrera den i Google Home och Amazon Alexa. Men har också sin egen inbyggda “Hey Rocky”, som fungerar även när roboten inte är uppkopplad till ditt närverk. Vi kan också radiostyrda roboten i appen, med kameran aktiverad om vi vill spana på nånting och vi kan dessutom aktivera tvåvägskommunikation, så att vi kan prata med familjemedlemmar eller skälla på husdjuret.

Något Roborock också trycker på är sekretess och säkerhet, för att inte dela med sig av data eller skjuta ut de tagna bilderna på nätet. Allt sparas istället lokalt i roboten och Roborock garanterar att vi inte behöver oroa oss och har certifierad datasäkerhet.

Är den värd det?

En såhär avancerad robotdammsugare kostar såklart endel och kalaset går lös på 16 990 kronor. Men vi får verkligen automatisk ständig och det är verkligen minimalt med manuell handpåläggning som krävs. Men prislappen är såklart något som var och en får se över och bestämma sig för om det är värt det. För det är mycket pengar, helt klart.

Men vi får helt enkelt en avancerad robot, som klarar sig själv och anpassar sig efter vårt hem och gör ett imponerande jobb i nästan alla avseenden. Veckorna vi levt med Saros 10 är det inte många misstag den gjort, den har fastnat vid tröskeln i badrummet nån gång, men då backar den och försöker sig på det igen och i de flesta fall klarar den av det efter några försök, annars talar den om att den sitter fast. Någon tunnare matta har den lyckats skrynkla ihop för att sen känna sig instängd och ber om hjälp. Men det rör sig om 2-3 gånger på en månad där den städat varje dag, ibland flera gånger om dagen. Så det är knappt anmärkningsvärt.

Se också vår recension av Roborock Qrevo Curv här:

Recension: Roborock Saros 10

Fördelar

  • Städar bra
  • Sköter sig själv
  • Automatisk höjdjusteringar, både upp och ner
  • Lämnar moppen när den inte behövs

Nackdelar

  • Premiumpris
  • Gigantisk dockningsstation
  • Högljudd vid tömning och torkning

Detaljer

Tekniker

  • RetractSense Navigation System – Anpassar höjden på sensorer för att nå under låga möbler utan att förlora kartläggningsprecision.
  • AdaptiLift Chassis – Lyfter chassit upp till 4 cm för att klara trösklar och tjocka mattor.
  • Dual Anti-Tangle System – Hårtrasselfri huvudborste och sidoborste för effektiv rengöring.
  • 22 000 Pa HyperForce Suction Power – Extra kraftfull sugförmåga för djupgående rengöring.
  • VibraRise 4.0 Mopping System – Automatisk lyftning och avtagning av moppar för optimal rengöring.
  • Reactive AI 3.0 – Förbättrad hinderigenkänning och undvikande med tredubbel strukturerad ljussensor.
  • RockDock Ultra 2.0 – Självrengörande dockningsstation med 80°C varmt vatten och intelligent laddningshantering.
  • SmartPlan 2.0 & Röststyrning – Anpassar rengöring efter behov och fungerar även offline.

Rengöring & Effektivitet

  • Ultimat räckvidd: 7,98 cm ultratunn design gör det möjligt att rengöra under låga möbler.
  • Automatiskt hinderpassage: Klarar trösklar upp till 4 cm med anpassad höjning av hjul.
  • Hårhantering: Huvudborsten transporterar hår direkt till dammbehållaren för att minimera trassel.
  • Ljudnivå: Optimerad bullernivå med 52 dB(A) i tyst läge och 72 dB(A) vid självtömning

Säkerhet & Sekretess

  • Dataskyddscertifierad – Följer ETSI EN 303 645-standard för datasäkerhet.
  • Lokal bearbetning av data – Bilder och videor sparas ej i molnet utan endast lokalt.
  • End-to-end-kryptering – Förstärkt skydd av användarinformation.

Sammanfattning

Saros 10 är en avancerad robotdammsugare, som kostar en slant. Men den tar sig fram överallt och anpassar sig i stort sett helt på egen hand. Trösklar och låga passager är inga problem och att den rengör sig själv och lämnar kvar moppen när den inte behövs imponerar, tillsammans med så mycket annat med denna dammsugare. Så vad finns det mer att önska?

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Ni hade en recension av Qrevo Curv för inte så länge sen som ni också gav 4.5/5. Om ni jämför dessa två, vilken vinner?

Svårt att säga då jag inte har testat denna. Men jag personligen gillar roterande moppar mer än den lite större vibrerande moppen som denna har. Sen är ju designen annorlunda och det är en smaksak men i övrigt skiljer sig det inte supermycket. Curve har inte automatisk dosering av rengöringsmedel vilket Saros 10 har.