Reklam: Android-tips som förbättrar din vardag!

Från sajten:
image

Vissa stunder svär vi desperat efter vår borttappade telefon medan vi vid andra tillfällen njuter av små men ack så härliga quality of life-upplevelser.

Vår relation med smartphones kan idag med rätta ses som lite komplicerat. Våra telefoner är fantastiska manicker som förvandlats till digitala schweiziska arméknivar med funktionalitet vi bara kunde drömma om för några år sedan.

Enkla vardagssysslor som att logga in på vår bank eller hitta rätt adress kan ofta bli betydligt lättare med hjälp av en smartphone än utan. Samtidigt kan det ibland bli för mycket av det goda och ibland kan det vara värt att både låta telefonen, och vårt eget sinne, vila.

 

Xiaomi Mi 10T Pro

Android-tips för en förgylld vardag!

Med tanke på hur viktiga smartphones blivit i våra vardagsliv finns det all anledning att se till att vi får ut det mesta av våra telefoner och skapa den bästa relationen till våra digitala livskamrater. Efter otaliga “aha!” och “åh nej!”-upplevelser föddes det du läser nu – vår artikelserie “Android-tips”. Tanken är att dela med oss av våra egna Android- och smartphone-tips som gör det lite, ibland mycket, lättare och roligare att använda våra telefoner. Men också hämta inspiration från er flinka läsare om andra smarta sätt att använda era smartphones.

3 olika sätt att hitta din telefon!

De flesta av oss blir av med telefonen någon gång (om dagen?) och oavsett om det är vi som lagt den i garderoben eller ett barn som lekt “gömma föräldrarnas prylar” så är det stundtals riktigt frustrerande. Som tur var finns det idag en mängd olika sätt att hitta din telefon igen utan att irra runt i hemmet som en galning. Här har du tre bra alternativ.
1. Anropa telefonen med din smartklocka (för oss som du har en klocka ansluten till vår smartphone)
2. Säg till Google Assistant att ringa din telefon (för dig som har en separat Google Assistant pryl hemma)
3. Använd tjänsten “Hitta min Android” från en webbläsare (funkar för alla Android-enheter du loggat in med ditt Google-konto på, du kan även låsa/nollställa telefonen om den blivit stulen)

Xiaomi Mi 10T Pro

 

Väck Google Assistant på många olika sätt!

Google Assistant är utan tvivel en av de mest kapabla digitala röstassistenterna för svenska användare oavsett om du ska sätta en timer, kolla vädret eller starta dammsugaren. Det finns idag en uppsjö av olika sätt att aktivera Assistant på en Android-telefon och även om det skiljer något från modell till modell är här några smidiga alternativ som fungerar på många Android-telefoner.

1. Väck Google Assistant med din röst (starta Google Appen -> inställningar -> röst -> voice match)
2. Håll in hemknappen i navigeringsmenyn (på de Android-telefoner som har navigeringsknappar)
3. Håll in strömknappen 0,5s (aktiveras i Xiaomi MIUI 12 genom -> inställningar -> ytterligare inställningar, -> genvägar för gest -> Starta Google Assistant)
4. Knacka på skärmen med knogen (Xiaomi MIUI 12-exklusivt, hittas också i Starta Google Assistant-menyn)

 

Xiaomi Mi 10T Pro

Xiaomi bonustips: Styr dammsugaren från kontrollcenter

Att styra sin robotdammsugare med en app i telefonen är inget nytt i sig men för dig som har både en Android-telefon och dammsugare från Xiaomi blir det ännu smidigare. I Xiaomis gränssnitt MIUI 12 har du tillgång till dina smarta Mi-produkter direkt i kontrollcentret. Dra ner menyn och klicka igång dammsugaren utan att behöva kasta dig in i en specifik app.

Xiaomi Mi 10T Pro

 

Just nu har vi på Xiaomi ett specialerbjudande där du kan köpa vår senaste Android-telefon Xiaomi Mi 10T Pro och få en Mi Robot Vacuum Mop Essential på köpet (båda syns på bilden ovan). Kampanjen pågår tills den 31 december eller tills lagret tar slut!

Hade du redan koll på dagens tips? Var lugn, det kommer flera! Hjälp oss gärna att hjälpa andra genom att bidra med dina egna tips i kommentarerna så kanske de dyker upp i del 2 av Android-tips.

Jag köpte den där Roboten. Bra pris, bra sug men är det VERKLIGEN MÖJLIGT att en robot inköpt 2020 är helt omöjlig att instruera om vad som är vilket rum i ett hus? Så att man kan be den suga i köket men inte i vardagsrummet? Att begränsa vissa områden så att den inte försöker våtmoppa mina mattor? HUR kan appen vara så extremt begränsad? De enda kommandona jag har tillgång till är Start, stopp och Gå till basstationen. :man_facepalming:t2::joy: Enda lösningen verkar vara att hacka sin telefon och programmera om en massa grejer man kan leta upp på typ kinesiska/ryska sajter. Pinsamt.

Essential har inte den möjligheten dessvärre.

Här har du skillnaderna mellan de Xiaomi-borstarna i den prisklassen.

Från sajten:
image

Våra telefoner har många briljanta funktioner, men ofta finns det olika vägar till att nå samma sak varav vissa är smidigare än andra. Här är fortsättningen på vår serie om tips och trix som gör dig mer effektiv med din Android-telefon. Eller kanske bara lite mer bekväm.

App app, ack så många appar. Men ibland tar vi onödiga omvägar både för att hitta dem men också att hitta inne i dem. Ofta ligger de i en salig röra över flera hemskärmar. Vi menar att hemskärmen bör vårdas med andakt och lyckligtvis finns det ett effektivt sätt separera appar som används ofta och de som finns med oss mer sporadiskt.

Xiaomi Mi 10T Pro med applådeinställningen

Applådan är viktigare än byrålådan

Med funktionen applåda löser vi detta i ett naffs. Börja med att gå till Inställningar, därefter Hemskärm och slutligen Applåda.

Väl igång drar du bara uppåt med fingret för att komma åt alla appar. Har du en Xiaomi-telefon hittar du dessutom sortering på kategori längst upp och och en sökfunktion längst ner.

Xiaomi Mi 10T Pro med långtryck

Långtryck – den mest välkända okända funktionen

Handen på hjärtat, det här är mer utav en påminnelse än en mega-hemlig Android-funktion som ingen tidigare hört talas om. Men då vi intuitivt tenderar till att starta igång appar via att snabbt trycka så missar vi lätt alla fin fina genvägar som dyker upp genom att hålla inne fingret på ikonen i stället.

Bra exempel är kollektivtrafikappar där vi snabbt kommer åt förinställda favoritdestinationer, men framförallt får vi möjlighet att nå den aktiva biljetten smidigt. Detta kan annars stundtals kräva överraskande många tryck för att lösa beroende på vilket resebolag vi åker med.

Xiaomi Mi 10T Pro utanför Coop

Kom åt shoppinglistan snabbare än du hinner säga OK Google

Att stirra in i ett tomt kylskåp samtidigt som vi säger “OK Google, lägg in mjölk på inköpslistan” till Google Home-högtalaren bredvid eller till telefonen är väl något vi alla har gjort. Ett mycket smidigt sätt att inte stå utan inköpsinspiration väl inne i matvarubutiken.

Min shopplinglista på Google Nest Hub Max

Däremot är det inte lika smidigt att stå och konversera med mobilen varje gång inköpslistan skall upp. Därför lägger vi den med fördel på hemskärmen som en egen webbapp.

  1. Börja med att säga till telefonen att visa inköpslistan genom att aktivera Google Assistant och säg “Visa min inköpslista”.
  2. Tryck på Google-profilen uppe i högra hörnet. Chrome kommer att öppnas.
  3. Logga in på Google om så krävs.
  4. Tryck på de tre punkterna längst upp till höger i Chrome.
  5. Välj Lägg till på Startskärmen.

Xiaomi Mi 10T Pro med Google inköpslista

Sharing is ca(t)ring

Är ni två eller flera i hushållet är det naturligtvis smidigt om alla kommer åt samma inköpslista. Vi delar enkelt listor mellan oss genom att en av oss gör följande:

  1. Öppna inköpslistan igen. Tryck på de tre punkterna till vänster om profil porträttet.
  2. Den inbjudna får sedan ett mail som måste godkännas.
  3. Slutligen måste den inbjudna göra inköpslistan till sin primära lista för att kunna visa och hantera den.
  4. Därefter är allt ihopkopplat och fungerar ihop med alla Google Assistant-kompatibla produkter.

Xiaomi Mi 10T Pro ta en Pokemon

Xiaomi bonus-tips: Missa aldrig en Pokemón av misstag

De bästa funktionerna är de som bara är där och löser ett problem i bakgrunden, eller i detta fallet förgrunden. När vi spelar ett fingerfärdigt spel är det lätt att komma åt en knapp eller göra en svepgest som tar oss iväg från spelandet. Xiaomis telefoner vet om när vi är inne i ett spel och frågar en extra gång om vi verkligen vill avsluta vårt digitala äventyr om så skulle hända.

Xiaomi Mi 10T Pro

Xiaomi bonus-tips II: Gallerihygien

Vill vi inte att vårt fina bildgalleri skall dela plats med skärmdumpar och andra temporära bilder? Om vi använder en Xiaomi-telefon och tar en skärmdump genom att trycka på power-knappen samtidigt som volym uppåt får vi upp valet att skicka den direkt. Väl där kan vi trycka i “Ta bort efter delning” så försvinner bilden från vår telefon lika snabbt som vi tog den, efter att den skickats iväg.

Xiaomi Mi 10T Pro

Vad är dina bästa tips?

Android är ett mångfacetterat system där varje tillverkare har möjlighet att skapa sin egna variant baserat på de funktioner de tror att vi användare vill ha. I den här artikeln har vi använt en Mi 10T Pro med MIUI 12 från Xiaomi.

Har du något stalltips du vill dela med dig av – något som verkligen hjälper till att underlätta vardagen. Använd kommentarerna och berätta gärna om det var något du själv blev tipsad om eller om du upptäckte det själv.