Regeringen vill införa pant för mobiltelefoner

Från sajten:
image

Det är bara en liten del av dagens mobiltelefoner som kommer in till återvinning. Många sparar dem på hög hemma i byrålådan och många kastas på felaktigt sätt. Nu vill regeringen se till att vi återvinner våra mobiler rätt och vill införa pant på dessa samt annan mindre teknisk utrustning.

“Vi måste se till så att de här materialen kommer tillbaka in i kretsloppet och att vi kan ha en ansvarsfull konsumtion och den ska inte baseras på att vi måste bryta mer och mer mineraler och sällsynta jordartsmetaller ur jordskorpan”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TV4

Det finns värdefulla metaller i kretskort och miljöfarliga ämnen i batterier så att de kommer till användning igen och kan brytas ner på rätt sätt är i allas intresse. Regeringen ska nu utreda hur ett pantsystem för teknik kan komma att se ut och redovisa resultatet senaste den 1 april 2021.

”Det här är ett system som ska vara enkelt för konsumenterna och ha så skarpa styrmedel så att man faktiskt lämnar in när man är färdig med en mobiltelefon eller en läsplatta”, säger Isabella Lövin.

Källa: Dagens industri

Det här, ihop med krav på gemensam laddstandard, kommer ju från en tid då gamla mobiler var värdelösa och hade konstiga kontakter. 10 år försent, nu behövs inget av det.

Inte bättre sent än aldrig då gringubbe? :slight_smile:

Recycling, går det bättre denna gång?

Hellre aldrig än sent, detta kommer ju höja prist på alla mobiler och det får man ju inte tillbaka när de säljs begagnat sedan.

Det här var riktigt pantat.

5 gillningar

Som vanligt med nuvarande regering. Skatt på skatt på skatt.

1 gillning

Fast det här är ingen skatt. Men jag skulle inte bli förvånad om de lägger moms på panten :joy:

Man kan aldrig bli för pantad …

Ok, men i slutändan hamnar pengarna nog i skattkistan ändå? =)

Men, räcker det inte med att slänga som elektronik-/el-skrot, återvinns väl då med???
Har samlat på mig 2 flyttkartonger som ska dit under dagarna, som skrivare, skärmar och mindre, gamla saker som ingen villa ha eller är trasiga / funkar inte med nyare grejer etc.

1 gillning

Japp, vi är världsbäst på återvinning!