Dreame lanserade tillslut den första robotgräsklipparen som tar med sig all teknik från robotdammsugaren – ut på gräsmattan.
Detta är vad vi längtat efter och ställt oss frågan om så många gånger. Varför är gräsklipparen ute på trädgården så otroligt mycket dummare än roboten inne som suger upp vårt damm?
Utseende och installation
Det här är en av de snyggaste robotgräsklippare vi sett. Med rumpan lånad från en Porsche eller japansk elbil, kolfiberimitation, lackad i silver och fräsiga fälgar. Det är en rejäl och stilig pjäs vi lyfter ur kartongen och kan börja installationen direkt.
Det största plusset med denna är att den inte behöver GPS och andra satelliter för att fungera, här ger vi bara laddaren ström, laddar ner appen och ger laddare och gräsklippare åtkomst till vårt nätverk och en blåtandskoppling till vår mobil. Några enkla steg i appen och sedan kan vi börja radiostyra gräsklipparen runt vår trädgård för att sätta gränser samt start och stopp-punkt. Klart.
Denna enkelhet gör att valmöjligheten av var vi ska placera vår laddstation blir stor, samtidigt som det blir väldigt enkelt att flytta stationen utan att ändra någon antenn eller avgränsningar fysiskt, utan bara i appen och en ny radiostyrning.
Tekniken
Rototicmower A1 använder sig av LiDAR likt dammsugarna och scannar av sin omgivning i 3D. Den skapar helt enkelt en 3D-karta i sitt eget minne och i appen. Ögat som sitter på toppen kan se hela 70 meter och kartan mappar inte bara vår trädgård utan ända ut till parkeringen, skogen omkring och listar också ut formen på vårt hus.
Den reagerar blixtsnabbt på hinder, även de som kommer i fart mot den. Så djur, bollar och ungar tvärnitar den för och undviker snabbt. Rent av imponerande i vissa fall. Den använder sig också av en teknik som de kallar U-shape vilket innebär att den klipper i ett mönster och inte bara åker planlöst över vår gräsmatta.
Appen och användning
Ett stort plus med appen är att den är densamma som till dammsugarna, vi som även har två av Dreames dammsugare får en perfekt överblick över våra enheter och funktioner som vi lärt oss från tidigare liknar dem för gräsklipparen.
Så kartor och allt sådant är precis som vi lärt oss från dammsugarna vilket gör det ännu lättare att komma igång. Eftersom de flesta dammsugar-appar dessutom påminner om varandra så blir det nog enkelt för de flesta som manövrerat dessa innan.
Vi ställer enkelt in klipphöjd på 3 till 7 centimeter, höjden på hinder och terräng med 10-30 centimeter. I båda fall startar vi högt och sedan sänker allt eftersom vår gräsmatta börjar ta form och den klipper överallt.
Efter varje klippning så lämnar A1 en logg som visar hinder på gräsmattan, är det ett gupp eller högt gräs kan vi anpassa höjden av känslighet och är det ett fysiskt hinder, kan vi antingen flytta det eller faktiskt registrera det som ett fysiskt hinner så att gräsklipparen inte undersöker och varnar för detta hinder i fortsättningen.
Vi sätter ett schema där vi kan sätta tidsintervaller för varje dag i veckan och dessutom daglig klippning vid två tidpunkter om vi till exempel vill köra både morgon och kväll. Vi kan anpassa två scheman, ett för vår/sommar och ett för höst/vinter för att enkelt skifta mellan dessa när det är dags. Utan att behöva göra nya inställningar.
Vi startar/stoppar givetvis enkelt klippningar i appen så vi behöver inte förhålla oss till scheman om vi inte vill. Den startar snabbt och ger sig iväg på sekunden vi startar en klippning via appen. Vi kan också sätta begränsningar och flera klippzoner för att bara klippa en del av vår trädgård.
Övriga funktioner
Vi har ett skydd mot tjuvar genom en PIN-kod som är det allra första vi ställer in samt ett lyftskydd bestående av ett otroligt högt larm som skulle få vilken skurk som helst att släppa gräsklipparen och springa vidare.
Skärmen på ovansidan är täckt av ett lock som vi öppnar genom att trycka på nödstopp. Här kan vi starta klippningen och göra andra inställningar, men vi föredrar såklart appen för att göra detta och det är nog just därför den sitter väl skyddad och inte behöver användas speciellt ofta. Men pågrund av, eller tack vare stöldskyddet så behöver vi till en början slå in vår PIN-kod ofta, för bara en fysiskt korrigering av lyft så stannar den och kräver koden för att fortsätta. Detta var först lite irriterande, men vi märkte snabbt att det främst är i början, när vi har anpassat våra kartor och funktioner så behöver vi inte pilla speciellt mycket på gräsklipparen.
Det finns också skydd för frost och regn vilket vi kan anpassa i appen, den funkar i alla väder men det är onödigt att klippa när det regnar som värst eller det ligger snö på marken – så detta säger sig självt vad vi ska använda det till. Det fina är att den känner av allt detta på egen hand.
Var det bara dammsugartekniken som saknades?
Ja, svaret är ett rungande ja. Vi har testat flertalet smarta robotgräsklippare utan begränsningskabel. Dessa har visat sig ha problem med att åka vilse, hamna utanför begränsningen och helt tappa kontakten med laddare och den GPS-signal dem förlitar sig på.
Med en enkel uppkoppling via blåtand och wifi så sitter tekniken i gräsklipparens egen hjärna och mobilen. LiDAR ger en mer precis karta som gräsklipparen inte behöver satelliter för att hålla sig innanför. Helt enkelt mer pålitligt och betydligt smartare. Teknik som använts av i robotdammsugare i flera år, samtidigt som att den smartare tekniken har lärt dammsugare att känna igen hinder på den nivå att den kan avgöra om det är en kabel, en sko, en leksak eller till och med en överraskning lämnad av vårt husdjur.
Detta är helt enkelt toppen, all data och information våra dammsugare samlat på sig under åren kan nu användas ute på gräsmattan. Det är precis vad vi önskat oss och vad som varit den ständiga frågan i varför våra gräsklippare är så dumma och komplicerade när dammsugare är så enkla och smarta. Tack Dreame för detta.
Recension: Dreame Roboticmower A1
Fördelar
- Äntligen lika smart som våra dammsugare
- Den är otroligt snygg
- Samma app som dammsugarna
- LiDAR och 3D kartor som fungerar
Nackdelar
- Något plastigt yttre som kan få repor
- Vill vi ha den perfekta golfgreenen är 3 centimeter klippning för högt
Detaljer
- Produktnamn: Dreame Roboticmower A1
- Mått: 643 x 437 x 261 mm
- Vikt (med batteri): 12 kg
- Arbetsyta: 2 000 m²
- Klippningseffektivitet (EGMF-standard): Standard: 1000 m²/h Effektiv: 2000 m²/h
- Klipphöjd: 30–70 mm
- Klippbredd: 22 cm
- Driftstemperatur: Rekommenderad: 10–35 °C
- Förvaringstemperatur: Rekommenderad: 0–25 °C
- IP-klassning: Gräsklippare: IPX6 Laddstation: IPX4 Adapter: IP67
Maximal lutningsvinkel: 45 % (24°) - Wi-Fi: 2,4 GHz (2 400–2 483,5 MHz)
Dreame Roboticmower A1 finns nu tillgänglig hos utvalda återförsäljare och har en prislapp på 22 999 kr.
Sammanfattning
Det här är utan tvekan den smartaste gräsklipparen vi testat och den ger oss äntligen den smarta tekniken som dammsugarna använt sig av i snart ett decennium. Det hade räckt för att ge denna gräsklippare full pott. Men den är dessutom den snyggaste gräsklippare vi sett, använder sig av samma app som dammsugarna och den gör ett utmärkt arbete både när det kommer till klippning och undvika faror och hinder. Det här är gräsklipparen som faktiskt lever upp till förväntningarna och helt och fullt förtjänar sin höga prislapp.
Betyg: 5 / 5
