Recension: BenQ PD2506Q är en lågupplöst men högkalibrerad liten designskärm

Från sajten:
image

Med 25 tum och 2K på kartongen känns det en aning skrämmande att öppna upp kartongen till BenQ PD2506Q USB-C Designer Monitor. Men det står tydligt att den riktar sig till designers. Så hur illa kan det vara?

Inte alls så illa skall det visa sig. Redan efter en närmare titt på specifikationerna ser vi att den har fullt av bildfunktioner och kommer kalibrerad direkt ur kartongen. Väl inkopplad kan vi förstå tjusningen. Det är en ljusstark och krispig bild som möter oss. Klar och tydlig och upplösningen upplevs inte alls för låg. 2550 x 1440p visar sig göra sig riktigt bra på 25 tum trots allt.

Utseende

Det är ingen skärm som sticker ut eller är design till utseendet. Väldigt avskalad och det är klart tänkt att det är skärmpanelen som skall sticka ut. Den känns nästan för enkel i sin enkelhet till en början, men utseendet växer på en och det är en robust och välbyggd konstruktion. Den har en stadig fot med smart karbinhake för att enkelt fästa kablarna på baksidan av foten. Det är tunna kanter runt om skärmen, men det kompenserar den med i tjocklek.

USB-C-hubben

Vi får gott om ingångar och ansluter det hela med en enda kabel till vår dator. En USB-C med PD (power delivery) på 65 watt håller vår dator vid liv samtidigt som den driver anslutna enheter. Ingångarna på baksidan sitter väl dolda, riktade uppåt. Vilket gör det svårt att koppla in något utan att vrida och vinkla skärmen. Vi får HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C för anslutning och laddning, en USB-B och två USB-A 3.2 på baksidan. Vi har också en USB-C, en USB-A och ett 3,5mm-uttag på skärmens högra kortsida.

Bilden

Sen kommer vi till det viktigaste. Som sagt skrämde både storleken och upplösningen i specifikationerna oss. Eftersom vi vant oss med 4K och 32 tum. Men kombinationen 2550 x 1440p och 25 tum visade sig funka fint. Med en MacBook Pro från 2019 inkopplad får vi samma upplösning på en större skärmyta, vilket de flesta som använder en extern skärm är ute efter.

Kalibreringen av skärmen är det tyngsta säljargumentet och det tycks de ha lyckas med. Den är CalMan-kalibrerad för att ge perfekt återgivning av färg och ljus. Dessa saker är svårt att sätta fingret på, men bilden poppar och ser sannerligen fantastisk ut. Tillsammans med HDR10 gör det att bilden blir extra ljusstark, krispig och fin.

Det är en IPS-panel med 60 Hz och en responstid på 5ms. Färgerna matchar 100% sRGB, 100% Rec. 709 (SDR) och 95% P3. En betraktningsvinkel på 180 grader och har en matt panel som inte går att spegla sig i. Detta är inte en skärm för att spela på eller för att enbart kolla mailen och scrolla igenom Facebook, den är klart gjort för att redigera bilder, film och göra grafiska arbeten på.

Övriga funktioner

Knappar på baksidan tillsammans med ett styrkors gör det enkelt att navigera i menyer och göra egna bildinställningar. Det finns förinställda lägen för olika typer av arbeten som är lätt att skifta mellan och vi ändrar enkelt källa om vi har flera enheter kopplade till skärmen. Den har stöd för KVM som gör det möjligt att ha två datorer inkopplade, till exempel en stationär och en bärbar, sedan enkelt växla mellan. Skärmen har inbyggda högtalare som består av två 2,5W-högtalare som inte direkt imponerar, utan kan användas för systemljud eller för att få ett hum om materialet vi klipper i. Skärmen kan också vridas och användas vertikalt utan problem.

När skärmen lanserades, så sent som i oktober i år, fick den ett ordinarie pris på närmare 10 000 kronor, vilket vore hutlöst. Men säljs nu för nästan halva priset vilket fortfarande kan vara dyrt för en skärm som bara är 25 tum och inte har en upplösning på 4K. Men det är annan typ av bildkvalité vi betalar för här. Är det färgåtergivning och ljusstyrka vi är ute efter så är det inte ett dåligt köp. Men vi kan inte rekommendera den till alla.

Se tillverkarens produktbilder i galleriet.

Recension: BenQ PD2506Q USB-C Designer Monitor

Fördelar

 • Ljusstark och riktigt bra färger
 • Ger oss anslutningarna vi behöver
 • Kopplas in och laddar med USB-C
 • Stilren utan krusiduller

Nackdelar

 • 25 tum är lite litet
 • Inte en skärm för alla
 • Det går att få mer skärm för pengarna
 • 4K skulle vara trevligt ändå

Detaljer

 • Märke : BenQ
 • Produktnamn : PD2506Q
 • Benämning: USB-C Designer Monitor
 • Panel: 25-tums 16:9 IPS LED
 • Bildkvalitet: 2K, 2550 x 1440 QHD, HDR
 • Laddning ut: USB-C PowerDelivery 65W
 • Ingångar: 3,5 mm-ljud, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, DisplayPort-utmatning (MST), USB-C-downstream (DisplayPort Alt Mode, data, power up to 65W), USB-upstream (Typ B), 2 x USB 3.2 nedströms (Typ A) och 2 x USB 3.2 (Typ C)
 • Kalibrering: CalMan
 • Återgivning av färg: 100% sRGb och Rec. 709 samt 95% P3
 • Övriga funktioner: KVM & ICCsync
 • Pris: 5500 kronor
 • Produktsida

Sammanfattning

Det är en enkel och avskalad skärm till utseendet, riktigt bra bild, bra anslutningsmöjligheter och den laddar och ansluter våra tillbehör med en enda USB-C. Den ger allt vi kan efterfråga förutom 4K. En kanonskärm helt enkelt, men 25 tum kan upplevas något litet i dagens samhälle och den är klart riktad till designern och inte den vardagliga användaren. En riktigt bra skärm, men inte för alla helt enkelt.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

1 gillning