Rapporten Svenskarna och Internet 2021 presenterad

Från sajten:
image

Internetstiftelsen presenterade nyligen undersökningen “Svenskarna och internet 2021”. Givetvis har vi tagit oss en titt på det som rör det uppkopplade hemmet och våra prylar.

Sedan 2018 ställer Internetstiftelsen frågor angående antalet uppkopplade prylar i våra hem. Visserligen med olika frågeställningar från gång till gång vilket gör att svaren inte kan jämföras fullt ut. I början var frågorna mer generella medan man med den utveckling som sker nu går lite mer på djupet kring olika typer av uppkopplade enheter.

Andel som har uppkopplade prylar

I årets undersökning av “Svenskarna och internet 2021” svarar de medverkande att hela 69% har någon form av uppkopplad pryl i sina hem. Notera att nedanstående exkluderar datorer, mobiler och surfplattor.

Vid en närmare titt på statistiken ser vi att det är fler män än kvinnor som har uppkopplade prylar i hemmet, 73% mot 65%. Hos männen är det vanligare med en uppkopplad bil samt tv-apparat. Hela 8 av 10 studerande och arbetande har en uppkopplade pryl i hemmet jämfört med 4 av 10 pensionärer och vi ser att 9 av 10 höginkomsthushåll har en uppkopplad pryl i hemmet jämfört mot 5 av 10 låginkomsthushåll.

Vid undersökningen framkommer även att det faktiskt kan vara så att man har någon pryl hemma som är uppkopplad utan att man tänker på det.

Fördelningen av uppkopplade prylar

Går vi mer på djupet och tittar på vad det är som finns i våra hem ser vi att var sjätte har en röststyrd, uppkopplad högtalare år 2021. I diagrammet nedan ser vi vad som finns i våra hem:

Störst ökning gentemot föregående år är inom segmentet smarta armbandsur samt röststyrka högtalare. Ett fåtal (3%) har i år svarat att de har (ytterligare) en annan uppkopplad enhet i hemmet. Bland dessa nämner mellan 5–10 personer spelkonsoller, ljudsystem/ljudanläggningar och uppkopplade ljuskällor. Utöver dessa nämns även robotdammsugare, robotgräsklippare, solceller/solpaneler, luftvärmepump/bergvärme samt luftrenare.

Vill du se hela presentationen kan du göra detta här. Den tar då upp betydligt fler områden än just det smarta hemmet. Är du intresserad av att läsa hela rapporten kan du ladda ner denna här.

Så till den viktigaste frågan av alla! Var placerar du dig själv i denna statistik? Hur många uppkopplade prylar har du i hemmet och hur många områden täcker du in? Vad står på tur att kopplas upp och ska du gå all-in på allt som går att koppla upp?

Källa: Internetstiftelsen

Innan jag kom till denna mening så tänkte jag att många säkert har en uppkopplad pryl utan att de vet om det eller tänker på det.

1 gillning