Rakapparaten Panasonic ES-LS6A kapar skäggstråna

Från sajten:
image

Rakning är något som mer eller mindre alla män dras med i sin vardag. För en del är det en barnlek medan det för andra är en svårare nöt att knäcka.

Idag finns det en hel del olika sätt att lösa det här med rakning och skäggväxt på. Allt från engångsrakhyvlar (inte så bra för miljön dock) till en shavette, en rakhyvel med utbytbara blad eller en varför inte en enklare skäggtrimmer. Ett av de mer exklusiva sätten är att använda en högkvalitativ rakapparat som ger en följsam och effektiv rakning. Utbudet av rakapparater fortsätter vara stort även om det numera är inne med skägg och marknaden domineras av ett antal mer välkända tillverkare. En av dessa är japanska Panasonic som skickat över en av sina flaggskeppsmodeller för test till oss här på Teknikveckan. Jag fick äran att testa eftersom större delen av ansiktet är täckt av hårväxt och här är min ärliga recension av Panasonic ES-LS6A Series 900+.

Det här är rakapparaten Panasonic ES-LS6A Series 900+

Förpackningen är rakt på sak och visar tydligt upp vad som finns inuti. Enligt förpackningen ska detta vara den bästa modellen som företaget har så vi får se hur det är med det…

I förpackningen hittar vi rakapparaten med tillhörande skydd för knivarna (sitter kvar på), ett praktiskt fodral för att förvara den i, lite smörjmedel till knivarna, laddare samt tillhörande dokumentation.

Tre rader med knivar sitter på rad under det skyddande locket. Av-/påknappen är lättillgänglig och placerad högt upp. Nertill finns information om att denna modell fungerar både för våt-/torrakning.

Rakapparaten ligger perfekt i det medföljande fodralet som dock inte rymmer mycket mer än denna. Laddaren får ligga separat när du är på resande fot.

Rakapparaten har sex stycken skärblad och de guldfärgade delarna används för att resa skäggstråna vid rakningen. Handtaget på rakapparaten är gummerat så den ligger bra i handen.

Själva rakhuvudet är följsamt tack vare den smarta konstruktionen som enkelt följer ansiktets konturer vid rakning. Får mig att tänka på mina första rakapparater där allt var fast och inte rörde på sig alls, där krävdes det mer av mig som användare.

Ytterligare en bild som visar rakhuvudet och hur det sitter fast vid själva rakapparaten. Stort plus för konstruktionen här som verkligen är flexibel och följsamt följer med medans rakning pågår.

Baktill finns trimmern som går att fälla upp och som antingen tar bort de längsta stråna eller som hjäper till att skapa kanter. Enkel att fälla upp med tummen.

Så här fungerar Panasonic ES LS6A Series 900+ i vardagen

Det här med rakapparater har varit ett ständigt gissel för mig tack vare att mina skäggstrån envisas med att vara av den grövre sorten. I de flesta fall så har jag fått nöja mig med en skäggtrimmer som tar bort det mesta men lämnar kvar något som ser ut som endagarsstubb. Helt okej för den vardagliga rakningen eller veckorakningen när man känner sig lite latare…

Därför var jag väldigt taggad på att se vad Panasonics flaggskepp kunde göra för mig när det gäller just rakningen. Efter att ha använt den i ett par månader nu är jag dessvärre inte helt nöjd.

Att trimma till en rak kant på skägget med den inbyggda trimmer fungerar bra. Den klipper bra men det krävs att man håller tungan rätt i mun eftersom det stora rakhuvudet tenderar att dölja var trimmern befinner sig.

Men, att raka bort resterande skäggstrå är lite mer komplicerat. Det vill sig liksom inte riktigt. Jag rakar både på korsen och tvärsen, upp och ner och sidledes och alla andra riktningar man kan tänka sig. De där sista stråna vill liksom inte rakas bort ordenligt hur jag än bär mig åt.

Inte ens om jag drar ner och sträcker huden så försvinner de sista stråna. Jag skulle väl uppskatta att cirka 85 procent försvinner vid rakningen och för en vanliga herre med normal skäggväxt så fungerar det säkert optimalt. Här får jag dock inte till en perfekt rakning vilket jag tillskriver de där envisa och grövre stråna som liksom inte ger med sig. Detta är å andra sidan inget som är unikt för just rakapparater från Panasonic, inte heller rakapparater från Philips eller Braun har klarat att ge mig en helt slät rakupplevelse.

Har du skägg så krävs det lite koncentration för att ta stråna som sitter upptill på kinderna. Detta återigen tack vare det stora rakhuvudet som gärna skymmer men med lite övning så går det lättare. Dock inte helt lätt att hålla den raka kanten upptill så här kanske en traditionell hyvel eller shavette ger ett bättre resultat.

Rakapparaten ligger bekvämt i handen under rakning och det är enkelt att stänga av och sätta på den med tummen. En rad streck lyser upp som visar hur mycket kräm det är kvar i batteriet innan den behöver laddas. Tydligt och stilfullt utan en massa siffror och andra symboler som hos en del andra tillverkare. En sak som dock förvånar mig är att kabeln för att ladda skiljer sig åt mot varumärkets skäggtrimmer men inte heller detta är unikt för Panasonic. Tror inte att Philips som jag har en drös trimmers av har lyckats med konststycket att ha en och samma laddare för flera av sina modeller. Här kanske tanken med en standard liknande den för mobiltelefoner med USB-C är något att anamma.

Rengöring av rakapparaten är enkel, huvudet tas lätt bort och antingen sköljer man under rinnande vatten eller borstar bort skäggstråna som samlas. Att det är enkelt att rengöra är tacksamt!

Recension: Panasonic ES-LS6A Series 900+

Fördelar

 • Ligger skönt i handen
 • Följsamt rakhuvud
 • Torr- & våtrakning
 • 3 minuters laddning räcker till 1 rakning

Nackdelar

 • Ytterligare en laddkabel...
 • Tar inte alltid de grova skäggstråna
 • Priset

Detaljer

Tekniska specifikationer Panasonic ES-LS6A Series 900+:

 • Motortyp: ca 14.000 cpm/Linear Motor
 • Cross Cutting Performance: 84,000 cross-cutting actions/min
 • Bladtyp: 6-blads
 • Blad för grövre strån: 2 blad
 • Innerblad: 30° nano-slipade blad
 • Trimmer: Pop-up
 • Trimmerblad: 45° blad
 • Blad: Multi-Fit Arc Blade
 • Rakhuvud: 22 D Flexible Shaver Head
 • Rakningssensor: Ja
 • Torr-/våtrakning: Ja
 • Tvättbar: Ja
 • Laddningsindikator: 5 LED
 • Laddningstid: 1 timme
 • Drifttid: 50 min
 • Battertyp: Li-ion
 • Ström: 100-240 V
 • Mått (H x W x D): 172 x 72 x 59 mm
 • Vikt: ca 210 gram

Rekommenderat pris för Panasonic ES-LS6A är 3900 kronor och du kan läsa mer om rakapparaten här.

Sammanfattning

Efter att ha testat detta flaggskepp från Panasonic nu i ett par månader så kan jag dessvärre konstatera att den inte riktigt gör jobbet för mig. För de flesta fungerar den troligtvis alldeles ypperligt men mina grova skäggstrån följer inte alltid med vid rakningen. Jag gillar formgivningen, den ligger fint i handen med bra tyngd och även den inbyggda trimmern tar bort det mesta av stubben inför rakningen. Kvaliteten är hög och rakhuvudet med sina sex skärblad, hör till något av det mest följsamma jag testat genom åren.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!