Q800T - inte det mest självklara valet av Samsung-tv

Från sajten:
image

Samsung har som de flesta tv-tillverkare en bombmatta av modeller, inom budgetsegmentet är det LED-som gäller medans vi hittar de så kallade QLED-modellerna från någon form av mittenlinje och till absoluta toppmodeller, där de sistnämnda matchar OLED i svärta men är mer ljusstarka.

Stor modellfauna

Förra året var det hyfsat enkelt, 4K-teven Q90R var toppmodellen och alla siffror därunder gjorde avkall på diverse finesser ner till Q60 (Samsung The Frame som vi gärna pratar om baseras på Q60) som inte gav mycket mer än en vanlig LED-TV. Utöver det fanns de tresiffriga 8K-modellerna men med priser som gjorde att de mest sågs hos sponsrade influensers dessutom med HDMI-ingångar som inte fullt ut uppfyllde specifikationerna för att ta in 8K-material utifrån och inte heller Dolby Atmos i högsta kvalité.

Nu är det nytt år och med det första året då Samsung saluför 8K till massorna på riktigt och med det en teknik som faktiskt kan fixa det med superb uppskalning och hög bandbredd på HDMI-porterna. Genast blir det dock mer komplicerat att välja de olika modellerna. I stället för R på slutet är det T som gäller och 4K-baserade Q9oT är alltså inte längre herren eller damen på täppan.

Det är Q950T som sätter toppstandarden och allt därunder är en kompromiss. Denna har utöver 8K alla finesser som går att uppbåda i Samsungvärlden – en supertunn ram som de kallar Infinity Screen, One Connect-box, väggfästet No Gap Mount, absolut bästa antireflexbehandling, Objective Tracking Sound+, fetaste processorn för att skala upp lägre upplösning till 8K och så vidare.

Därunder finns Q900 som saknar One Connect-boxen samt No Gap Wall-Mount men behåller den tunna ramen och längst ner på 8K-skalan hittar vi Q800T som vi skall språka om idag.

Med den går vi även miste om den extremt snygga Infinity Screen-ramen. Vi får visserligen en ram som i alla andra sammanhang ändå är hyfsat tunn och hade det varit förra året hade denna alltså varit toppmodellen utan pardon – men nu är det inte förra året.

Samsung Q800T ram

Fördelarna

Här får vi alltså en TV med absolut toppkvalité på bilden som likt dess storasyskon skalar upp bilden till 8K, har antireflexbehandling i världsklass men också det snabbaste tv-systemet med flest appar och nytt för i år även nästa generations HDMI-kontakter som stödjer mycket hög bandbredd och eARC (för dig som vill utnyttja Atmos-soundbars fullt ut med material från Blu-Ray eller Apple TV).

Vidare har den ambient mode som låter oss ha interaktiva skärmsläckare igång, antingen aktiverade manuellt eller via schemaläggning. Den har ett appbibliotek som är större än Android TV-baserade konkurrenter och den har dessutom stöd för Chromecast. Vidare kommer det snart gå att byta Bixby mot Google Assistant. Från Apple-världen kommer Apple TV-appen med serier och filmer samt Apple TV+-material men också Apple Music-app och AirPlay 2.

Samsung Q800T

Men…

Det hade alltså kunnat vara ett solklart köp för dig som har obegränsad TV-budget eller samlat hela året för att göra ett klipp på Black Friday men med tanke på att det är rätt tjockt i Samsungs premium-fil så får vi ta en titt på vad övriga modeller har att erbjuda.

Värt att nämna är det faktum att vid normalt Netflix-tittande skall det mycket till att du märker någon skillnad på 4K och 4K-material som skalats upp till 8K. Är det material som är av lägre kvalité både upplösningsmässigt och hur det är filmat kan det till och med se sämre ut med uppskalning.

Qled 2020

Det är en fin linje mellan att vara en positiv eller negativ kompromiss, i fallet med Q800 är den så dyr att personer med en sådan budget gör rätt i att kolla på 900-modellen med dess högre ljusstyrka och betydligt snyggare ram samt en snyggare och mer kvalitativ fjärrkontroll.

Åt andra hållet är det betydligt billigare att köpa 4K-modellerna som då har samma ljusstyrka och de flesta kommer inte se någon skillnad så länge det inte finns gott om material i äkta 8K-upplösning. Satsar du på Q95T får du också One Connect-boxen som samlar ihop alla kablar i en box och sedan går det endast en sladd upp till teven.

Samsung Q800T bordsstativ

Sammanfattning

Q800 är lite som det bortglömda mellanbarnet som i sig själv är rätt briljant men som lätt glöms bort i den stora syskonskaran. Vidare är det verkligen inget vackert bordstativ som följer med.

 • Produktkvalité: 4/5
 • Funktion 4/5
 • Design: 3/5
 • Valuta för pengarna 2/5
 • Installation 3/5
 • Totalbetyg 3/5

Plus

 • Snabbt system.
 • Bra bild.
 • App-utbudet är störst på Tizen.

Minus

 • Fruktansvärd fot.
 • Inte en helt solklar kompromiss.
 • Gammal design.

Detaljer

 • Pris: 40 000 kronor (Se dagsaktuellt pris)
 • Webbsida: Samsung
 • Finns i Storlekarna: 65″, 75″ & 85″
 • Färg: Svart-silvrig ram. Svart Baksida, Svart fot.
 • Väggfäste följer ej med.
 • Ljusstyrka: 2000 cd/m2
 • Upplösning: 8K (7,680 x 4,320)
 • HDMI: 2.1 inkl eARC.
 • HDR: HDR10+
 • System: Tizen
 • Övrigt: AirPlay 2, Google Cast-stöd, Picture in Picture från din mobiltelefon.

Reklam: Köp din Samsung-TV hos Webbhallen.

 

10000:- extra för en extern box :flushed:

Det verkar som att Q90T hoppade ner 5 000 kronor i slutet av juni men de andra har inte riktigt följt efter. Men det skall sägas att One Connect-boxen är riktigt, riktigt nice.

1 gillning

Kan bara instämma. Att inte ha alla sladdar i tv’n utan i boxen i skåpet istället är en mänsklig rättighet!

Kör man ”old school” med receiver så spelar det iof inte så stor roll :wink:

En tunn kabel upp till teven i stället för ström, bild och kanske även ethernet - fortfarande nice!

jag har funderat… får de in all datan i den där tunna sladden eller använder Samsung någon trådlös teknik från box till tv och kör bara ström i sladden?

Ni nämner inte en rad om stöd för HomeKit i någon av dessa modeller. Varför?

Inte kan det väl vara så fel att det inte finns?

Då det är fiberkabel så går allt genom den kabeln :slight_smile:

Inget Homekit dessvärre.

jo… men ström är lite lite svårt att köra i fiber.

Möjligt att de är kopparkabel i också då för de är den enda kabeln från själva tvn till boxen iaf :+1:t3:

iguess… riktigt imponerande iallafall

Står inte hur mycket ström den för igenom men bandbredden är hela 4750 mb/s (40 gigabit per sekund) och de kan köra den hela 15 meter.

Jämfört med en Thunderbolt 3-docka plus en aktiv Thunderbolt 3-kabel är det ju helt galet billigt med andra ord.

1 gillning

TV-apparater för 50-60 papp och år 2020 och inget HomeKit stöd? Omg…

Vad är det du vill kunna använda teven till i sammanhanget HomeKit?

Styra allt som man kan med en TV som stödjer HomeKit. On/off, volym, inputs, etc etc…

Många tv-apparater idag kommer med stöd för HomeKit, ytterst förvånande att dessa inte gör det. LG har t o m släppt stöd för HomeKit till inte helt nya modeller.

1 gillning

Då teven stödjer Google Assistant så kan jag göra det idag men jag har inte har aldrig känt behovet av att göra det.

Det stämmer att LG har starkt stöd för HomeKit men bredvid är det bara några få modeller från Sony samt ett gäng från Vizio som kör HomeKit.

Antagligen har Samsung aktivt valt bort det för att vi skall användas deras egna SmartThings-system som är en direkt konkurrent till HomeKit (och betydligt mer kompetent).

1 gillning

Man skulle ju kunna tycka att deras utveckling skulle gå i samma riktning som de flesta andra produkter, dvs att stöd för HomeKit implementeras.

Det gör inte mig så mycket, det blir fortsatt ännu enklare att välja bort Samsungs produkter. Dock tycker jag det är konstigt.

De flesta andra produkter är väl att ta i - HomeKit är det smarta hem-ekosystem med absolut minst stöd. Vi pratar promille jämfört med Google Home och Alexa.