Playstation 5 drar det kortaste specifikationsstrået

Från sajten:

Playstation 5 är kraftfull, men inte så kraftfull som ärkerivalen.

Sonys nästa generations konsol får ett en rejäl tilltagen processor och en ännu rejälare grafikkrets. Plattformen är i båda fallen AMD och i båda fallen i princip den samma som Microsoft Xbox Series X.

Långsammare, på pappret

Däremot är den något mindre kraftfull än Microsofts variant. I alla fall på pappret. Där PS5 har AMD Zen 2-processor på 3,4 GHz och åtta kärnor så kör Xbox Series X i stället med 3,8 GHz per kärna.

Samma sak med RDNA2-grafikkretsen där Xbox Series X presterar 12 teraflops och 52 CU (Computer Units) medan PS får nöja sig med 10.28 teraflops och 36 CU. Här kan vi jämföra med PS4 med sina 1.84 teraflops, 18CU och Xbox One S med 1.4 teraflops, 12CU.

PS5 har snabbare minne

Samma ramminne på 16 GB GGDR6 men när det kommer till lagring så skall SSD-enheten i Playstation 5 vara nästan dubbelt så snabb som Xbox Series X.

Det är också där som laddningstiderna sparas in, Microsoft har redan visat att de kan korta laddningstiderna markant och frågan är vad ännu snabbare lagring kan innebära. Vi har inte heller fått se utseendet på Playstation 5 och det spelar så klart stor roll också för esteten.

Men vad betyder ovanstående specifikationer och vad är egentligen viktigt i de här sammanhangen. Se vår video på ämnet där Joel Oscarsson från Nordic Hardware förklarar läget.

Tror vi microsoft vågar presentera Xbox lanseringspris först denna gången med? :sweat_smile:
Sist utnyttja ju sony det och tog bort kamera och erbjöd begagnatmarknad för att sen skala av lanseringspriset.
Det slutade med att Xbox blev hånad ett tag tills dom ändrade strategi.

Fick en känsla av att Microsoft kör på lite mer rå-styrka medans Sony har lite smartare lösningar.
I slutändan för oss så är det nog ingen större skillnad.

1 gillning

Drar mig till minnes att det var likadant med PS4:an…? Sämre på pappret men bättre i verkligheten.

Alltså ungefär som vanligt med Microsoft och konkurrenter.

PS4:an hade fetare grafikkort men något lägre specad processor mot Xbox.

Däremot PS4 Pro vs Xbox One X (många X blir det) vann Xbox One X på de flesta fronter - i alla fall specifikationsmässigt.

1 gillning