Philips Hue Festavia - en smartare och juligare gran

Från sajten:


Nu är det snart dags att klä granen och lagom tills dess har Philips Hue släppt Festavia som är en ljusslinga till julgranen som har 250 LED-lampor som skapar extra julstämning.

Lika smidig installation som vanligt

Ni som har smarta lampor från Philips Hue har stenkoll på hur man installerar dessa och processen är busenkel. I deras egna app går vi in i inställningar och väljer att lägga till en ny produkt. Den söker då automatiskt efter den och på någon sekund hittas Festavia. Vi får därefter instruktioner hur den ska placeras i granen och Philips vill att man börjar i botten av granen. Tråkigt nog såg jag detta först efter att jag kopplade in ljusslingan som då redan var på plats. Anledningen till att börja i botten är för att slingan är uppdelad i olika sektioner i appen så man kan justera ljuset som man själv vill och då blir det även rätt ordning i appen. Därefter väljer vi vilket rum slingan finns i och sedan är det klart. Ljusslingan dyker sedan upp direkt även i Hem-appen om du kör HomeKit.

När vi har snurrat ljusslingan runt granen och fått den 20 meter långa ljusslingan på plats så är det bara att hoppa direkt in i appen och konfigurera ljuset som vi vill ha det.

Massvis av färger men vi har en personlig favorit

När granen är klädd och står på sin plats så är det dags att skapa lite julkänsla och det gör vi i Philips Hue-appen. Om du har fler produkter från Philips Hue med ambiance så kan du koppla ihop dessa med julgranen så hela rummet lyser i samma kulörer och det blir faktiskt en rätt ball effekt. Vi kopplade ihop julgranen med bland annat en Signe golvlampa som står i närheten av granen och julmyset stack upp en nivå. Väl inne i appen så kan vi välja om julgranen ska lysa i en färg eller flera och som vi var inne på tidigare så julgranen uppdelad i tre sektioner. Det betyder att vi kan välja att sektion ett ska vara gul, sektion två, röd och sedan sektion tre lite åt det lila hållet som ett exempel.

I appen kan vi även välja en scen med stilen linjär och då får vi gradient av färger i hela julgranen eller så kan vi välja stilen spridda och då är det slumpmässiga färger i hela granen. Det går även att välja att granen ska synkas ihop med musiken som spelas om så önskas men vår absoluta favorit är under effekter i Hue-appen och sedan väljer man Glitter. Med detta påslaget så har ljusslingan en mer klassisk gulvit färg men det fina är att varje individuell LED-lampa glittrar vilket skapar en otroligt mysig känsla.

Är den värd sitt relativt höga pris?

Festavia är 20 meter lång och totalt sitter det 250 LED-lampor på ljusslingan som alla kan ändra färg. Ljusslingan går att styra antingen via Hue-appen eller HomeKit, den har stöd för Amazon Alexa och Google Assistant så vi med hjälp av rösten kan släcka eller tända slingan. Prislappen ligger på 1 759 kronor och detta kan nog avskräcka många. Det är en hel del pengar jämfört med att besöka en lågprisaffär och köpa en LED-slinga för ett par hundralappar men effekten blir så mycket högre. Att kunna justera färgerna precis som man vill och tillsammans med fler Hue-tillbehör kunna skapa en riktig myskänsla väger högt i vår bok. Att den samtidigt är smart och går in i HomeKit är en stor bonus. Då kan vi automatiskt schemalägga när granen ska tändas och släckas och sen behöver vi inte tänka mer på det.

En sak som är lite tråkig är att undertecknad sköter 80% av mitt smarta hem i Hem-appen på min iPhone. Jag har mina favoritscener och kan snabbt släcka, tända och sänka eller höja ljuset. Tråkigt nog har Hem-appen inget stöd för flera färger och detta är något som Apple måste implementera. Så om jag inte vill ha en fast färg på min julgran så måste jag in i Hue-appen varje gång. Så är Festavia ett bra köp? Absolut. Den är superenkel att installera och få in i det smarta hemmet och som alltid med Hue så är det riktigt hög kvalité på deras produkter. Närmare 1 800 kronor är dock lite i gränslandet så jag förstår att många kan dra sig för att köpa den men har man redan idag ett Hue-hem så är detta en produkt man nästan inte kan vara utan. En gran som glittrar måste nästan anses vara en mänsklig rättighet nådens år 2022.

Recension: Philips Hue Festavia

Fördelar

  • Enkel installation
  • Väldigt många funktioner
  • Hög kvalité på LED-lamporna som lyser i ett väldigt fint sken

Nackdelar

  • Lite dyr

Sammanfattning

Älskar du julen och vill komma åt så mycket julmys du bara kan så är Festavia nästan ett måste, speciellt om du redan har Hue i hemmet. Oavsett om du älskar massvis av färger i hemmet eller vill ha det lite mer stilrent så går det att lösa genom att sätta din personliga touch på hur ljuset i slingan ska lysa. Prislappen på 1 759 kronor kan anses som rätt hög men frågan är om det går att sätta ett pris på julmys?

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
4 gillningar

Orka slinga. Kommer nån med en färgad belysning av den här typen är jag dock intresserad. Så himla mycket smidigare att hänga på, av och hålla ordning på än en lång slinga.

1 gillning

Så länkar han till biltema från vår sajt...

1 gillning

Sån har jag i min gran. Verkligen smidig att hantera :+1:t3: Dock firefly effekt på ljusen bara, men otroligt mysig effekt. Köpt på ÖoB för ett gäng år sen.

1 gillning

Hur ser en sådan ut när den är klädd och tänd i en gran?

Min take på Hue Festavia