Perfekt för den bekväme – bättre nattsömn med Tado Smart Radiator Thermostat

Från sajten:
image

Det är tyvärr den tiden på året nu när kylan börjar ge sig tillkänna. Med andra ord tid att sparka igång värmen i våra element där hemma så vi mår bättre.

Smarta radiatortermostater är något som ger oss möjligheten att justera värmen i ett rum oavsett var vi befinner oss. Det är också möjligt att låta dessa samverka med andra smarta produkter i hemmet vilket kan vara positivt. Att dessutom kunna justera värmen automatiskt beroende på tid på dygnet är också trevligt. Men, det finns också en del saker som talar mot den här typen av produkter och allt beror lite på hur mycket man vill lägga på ökad inomhuskomfort eller hur ens uppvärmning ser ut i hemmet. Med andra ord så kommer den här recensionen att kunna vara användbar för en del och inte för andra…

Den smarta radiatortermostaten Tado Smart Radiator Thermostat har funnits ett par år på marknaden nu men då inte alla hoppat på det smarta hemmet än så tar vi en titt på vad den kan bidra med i hemmet. Tado har skickat över två stycken enheter som vi testat under ett par veckor nu.

Det här radiatortermostaten Tado Smart Radiator Thermostat

Denna smarta radiatortermostat finns att köpa hos en mängd olika återförsäljare och då inte bara i 1-pack utan ofta också i rabatterade flerpack vilket kan vara bra då många ofta har flera radiatorer i sina hem. Just detta 1-pack är tänkt som komplement till ett befintligt system eftersom det krävs en brygga för att ansluta enheterna. Med andra ord, köp inte denna version om du inte redan har en Tado Internet Bridge hemma.

I förpackningen finner vi utöver själva termostaten ett gäng olika adaptrar beroende på vilken anslutning som finns på ditt element där hemma. Lite teknisk information medföljer också samt ett gäng olika plastförlängningar som används vid behov för att få kontakt med ventilen på elementet.

Som sagt, denna radiatortermostat har varit med ett par år nu men tack vare att den är stilrent designad så smälter den in bra i de flesta hem.

Radiatortermostaten är tillverkad i vit plast där den främre delen går att vrida på för att justera temperaturen manuellt vilket är bra om man inte har mobiltelefonen i närheten.

Byggkvaliteten är bra och intrycket man får är gediget. En del andra radiatortermostater på marknaden har ibland ett yttre hölje som enkelt kan lossna om man vrider på fel håll vilket inte sker på denna radiatortermostat.

Baktill finns själva anslutningen där radiatortermostaten skruvas fast på ditt befintliga element. Denna ring är av metall med skåror i vilket ger ett bra grepp när man skruvar fast den på elementet.

De medföljande adaptrarna i plast räcker till i de flesta fall men om man vill ha ett lite stabilare och snyggare anslutning så är det ibland möjligt att köpa till en adapter i metall som passar. Denna ger en, i undertecknads tycke, lite stabilare fastsättning.

Tado Smart Radiator Thermostat drivs med två stycken vanliga AA-batterier som stoppas i bakom den lilla luckan i metall som syns när radiatortermostaten vrids loss från sitt fäste. Här finns också parningsknappen som används för att länka termostaten till bryggan (Internet Bridge).

Installation av Tado Smart Radiator Thermostat

Att installera Tado Smart Radiator Thermostat till en redan befintlig Tado Internet Bridge är en barnlek. Via “Settings” i Tado-appen väljs “Rooms & Devices” varpå den unika streckkoden som medföljer (och som finns på enheten) skannas. Enheten hittas och sedan följer fler instruktioner för att den ska installeras korrekt i appen.

Bakstycket öppnas och den lilla plastflärpen till batterierna dras bort. Därefter ska enheten in i parningsläge vilket sker genom att trycka ner parningsknappen i 3 sekunder.

När enheten är installerad bekräftas detta i appen. Via radiatortermostatens inställningar i appen går det att se status, kolla enhetens firmware samt batteristatus. Välj sedan vilket rum där den är placerad och bekräfta.

Bestäm också om den ska monteras vertikalt eller horisontellt där det sistnämnda är det mest förekommande i Sverige. Det går också via appen se hur den kan monteras men mest troligt är att man redan klurat ut detta på egen hand då det är ganska enkelt att byta radiatortermostaten.

Beroende på hur anslutningen ser ut och vilken adapter som behövs så kan man behöva prova sig fram. Ett tips är att ha lite tålamod för om det inte fungerar direkt (att man har sådan tur) så kan det krävas lite extra av dig som användare för att få till det med rätt adapter.

Tänk på att säkerställa att anslutningsdelen är monterad korrekt så att displayen hamnar rätt när själva radiatortermostaten är monterad. Anvisningarna är enkla och tydliga och det går ganska snabbt att byta termostaten.

Då undertecknad använder Apple Home för att styra det mesta i hemmet så visar vi också hur det ser ut i Hem-appen. Den inbyggda sensorn mäter aktuell temperatur i rummet och detta visas tydligt. Även luftfuktigheten mäts vilket kan ses i appen men just detta värde kan inte användas som en trigger för någon automatisering.

 

Användning av Tado° Smart Radiator Thermostat i vardagen

Undertecknad har i flera år använt smarta radiatortermostater på elementen i hemmet. Givetvis har ett flertal olika fabrikat testats också, bland annat från Eve, Somfy, Meross och Aqara men huvudsakligen så har de från Tado använts. Mycket för att dessa var tidigt ute med att fungera ihop med Apple Home vilket används främst i hemmet för styrning.

För recensionen av Tado Smart Radiator Thermostat så monterades en av radiatortermostaterna i sovrummet. Genom att sänka temperaturen i sovrummet så påverkas sömnen oftast till det bättre och just sömnkvalitet är ett måste för undertecknad så att man vaknar utvilad och pigg på morgonen. En rekommenderad temperatur i ett sovrum sägs vara mellan 16-18 grader på vintern och 18-20 grader på sommaren.

Att ställa in temperaturen direkt på radiatortermostaten är enkelt som nämnts tidigare. Bara att vrida på den yttre delen av enheten varpå displayen följsamt visar temperaturen som önskas. Precis som med vanliga manuella termostater så tar det ett tag innan önskad temperatur uppnås.

Här syns också hur det ser ut med en adapter av metall. Den smälter liksom in lite snyggare mellan själva fattningen med skåror och anslutningen på elementet. Vid användning av en av de medföljande skulle det finnas en ring av plast i mitten vilket kan dra ner intrycket.

Radiatortermostaten från Tado smälter in snyggt mot en vit vägg och gör inte mycket väsen av sig. Det finns en del olika radiatortermostater på marknaden som har större displayer vilka tenderar att dra blickarna åt sig så stilmässigt är dessa ganska diskreta.

Vilka är då fördelarna och nackdelarna med en smart radiatortermostat?

Detta är en fråga som kan diskuteras på många olika vis. Det finns användare som hävdar att temperaturen enklast styrs direkt från pannan vilket i sig är sant men då blir det också samma temperatur på alla element i huset vilket kanske inte är önskvärt. Att individuellt kunna ställa temperaturen i hemmets olika rum är ganska skönt. Här hemma vill dottern ha det varmare än vad vi vuxna vill ha under natten eftersom hon är mer frusen av sig.

Då energikostnaderna som bekant sticker iväg både upp och ner så kan det också vara skönt att veta att man inte eldar för kråkorna om ingen är hemma. Ställ in att radiatortermostaten stängs av mitt på dagen och att den startar igen framåt eftermiddagen när första person väntas hem. Detta kan bidra till besparingar på energiräkningen samtidigt som en del anser att all eventuell besparing ändå äts upp av kostnaden för att byta ut termostaterna hemma. Kortsiktigt kan det säkert stämma men kanske man ska se lite mer långsiktigt på det hela och som en investering i mer än bara just pengar. Trots allt så är det också så att en behaglig temperatur i ett rum också ökar inomhuskomforten vilket är bra då vi trots allt tillbringar mycket tid i våra hem.

Med funktioner som geolokalisering kan termostaterna sänka temperaturen automatiskt och sedan höja igen när någon kommer hem så det behövs inte alltid göras en automatisering kring detta. Radiatortermostaterna kan också stängas av tillfälligt om de detekterar att ett fönster öppnats så ingen uppvärmning sker i onödan. Trots allt så är uppvärmning en belastning på jordens resurser vilket väl alla är medvetna om vid detta laget. Tado-appen kan också dra nytta av aktuellt väder och på så vis anpassa uppvärmningen efter yttre faktorer.

Jämfört med manuella radiatortermostater så ökar komforten med en smart version. De manuella får antingen skruvas ner eller upp av de boende och risken ökar då också för att elementet är igång när ingen är hemma. Det är bekvämt att kunna justera värmen via mobilen, speciellt om man inte är hemma och det kommer en köldknäpp – då kan ett par extra grader vara skönt när man väl återvänder hem. Summa summarum då? Jo, personligen så är nyttan stor i vårt hem och med flera rum är det skönt att kunna ha olika temperaturer i rummen vilket ökar inomhuskomforten. Speciellt i tider när det lätt kan springa iväg med kostnaderna för uppvärmning och ja, visst kostar det en del om man ska byta alla termostaterna men det är ju upp till var och en att välja hur många som behövs bytas…

Recension: tado° Smart Radiator Thermostat

Fördelar

 • Tyst drift
 • Lättläst display
 • Smidigt kontrollvred
 • Fungerar med flera ekosystem
 • Stilren design

Nackdelar

 • Dags för en uppdatering?
 • Stöd för Matter?
 • Kräver brygga

Detaljer

Tekniska specifikationer Tado° Smart Radiator Thermostat:

 • Anslutning: Via Tado° Internet Bridge
 • Frekvens: 868 MHz (6LoWPAN)
 • Appspråk: Engelska, tyska, franska, italienska, spanska och nederländska
 • Material: Polykarbonat (PC), ABS-plast
 • LED-display: Ja
 • Temperaturnoggrannhet: 0,01 °C
 • Barnlås: Ja, via app
 • Batteri: 2 stycken AA
 • Mått: 78 x 52 x 52 millimeter
 • Vikt: 183 gram

Rekommenderat pris för Tado° Smart Radiator Thermostat är 790 kronor och mer information om produkten finns att läsa här.

Sammanfattning

För dig som vill kunna anpassa rumstemperaturen individuellt i hemmet är en smart radiatortermostat en trevlig pryl att ha. Just Tado Smart Radiator Thermostat är den som fått leva längst här hemma på grund av såväl användarvänlighet som design och en kompetent app med många inställningsmöjligheter för att optimera uppvärmningen. Att de sedan fungerar med flera ekosystem är också positivt så det finns något för alla. En enkel hantering och snabb installation ger pluspoäng. Det som är lite osäkert dock är huruvida Tado hoppar på Matter-tåget eftersom det är väldigt tyst kring detta från företaget. Lite synd att det krävs ytterligare en liten hubb (med betoning på liten) för att det hela ska fungera men det går att leva med.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Förlåt om jag läst slarvigt, men hur funkar det med temperaturen?

Om jag vill ha 25 grader i rummet. Då vrider jag till 25 grader, och sen väntar jag?

Ser jag temperaturen i realtid under tiden?

Lite sugen på funktionen, men att installera själv verkar lite bökigt.

Så länge källan ger 25 grader så blir det så ja.

Har kört Tado i två år. Började med några rum och märkte en avsevärt bättre inomhusmiljö (gick från gamla termostater som inte funkade hundra). Kör nu i hela huset och har sänkt min förbrukning med ca 20%. Omräknat till pengar har bytet betalat sig på mindre än tre år, för mig.

En nackdel är att de är klena i konstruktionen. Mina små barn vrider lätt isär termostaten och har även haft sönder ringen som vrids för att justera temperaturen på en termostat.

Men i det stora hela kan jag vara rekommendera dessa.

4 gillningar

Inget för barnfamiljer med andra ord. Trist.

Tror du att ”dumma” nya termostater skulle gett dig samma besparing?

Det finns ju barn som inte har sönder saker så man kan ju inte utesluta de helt. :joy::joy::joy:

1 gillning

Har två barn och tado,
Det enda som har hänt är att de ställt om temperaturen i rummen någon gång.
Men det går ju att låsa i appen.

1 gillning

Nej, jag justerar ner temperaturen på natten och när vi är på jobbet på dagarna.
Går ju visserligen att göra med traditionella termostater också men det blir ett jäkla springande och snurrande på termostater :sweat_smile:

1 gillning

Beror ju lite på hur vilda barnen är också. Vår yngsta har svårt att hålla fingrarna i styr :sweat_smile:

Beroende på uppvärmning, men om du kör VP så vill du ju hellre köra nattsänkning på den och inte strypa flödet med massa termostaten som lever sina egna liv.

2 gillningar

Jag har fjärrvärme.
Jag gillar att jag kan styra varje rum. I familjen vill vi ha olika varmt i sovrummet på natten tex.
När jag jobbar hemma vill jag ha behaglig temperatur på kontoret men har det svalare i sovrum och vardagsrum.

1 gillning

Precis. Jag har funderat på vad termostater egentligen fyller för funktion om man har bergvärme och ett väl injusterat system.

Hinner det ske något med nattsänkning? Systemet har ju en viss tröghet

2 gillningar

Så kan det ju vara, blir ju känsligare med en VP än med fjärrvärme :slight_smile:

Jag är också lite tveksam till nattsänkning, då det ska värmas upp igen sedan. Men om man tar med att värmeläckaget blir större mot utsidan vid större delta-T så sägs det ändå löna sig, men frågan är hur mycket det ger i kronor :person_shrugging:
Men vi kör ingen nattsänkning här hemma annat än elgolvvärmen i badrummet i källaren(har inte kopplat in den vattenburna ännu) :blush:

Jag fixar ju med radiatorer nu, beställde rören idag, där kommer jag skippa termostater och justera flödet istället :slight_smile:

3 gillningar

Lycka till :+1:t2::relaxed:

Justerar bara centralt också. Det är vad jag förstått det som rekommenderas. Möjligen om man har fjärrvärme så är det vettigt att justera på termostater.

2 gillningar

Precis, termostat gäller om man vill sänka i ett/få rum.

Men om man har mer än en radiator i samma rum, då blir väl inte denna idealisk? Då ska man hellre ha ett sätt att skapa värmezoner tänker jag. Och låta en värmezon gemensamt styra samtliga radiatorer som ingår i den värmezon som man själv har definierat. Och i appen reglerar man värmen i första hand genom att påverka värmezons-enheten och inte genom att påverka en enskild radiator.
Finns det?

Jag ska flytta till hus med golvvärme så jag har en sådan radiator till salu om någon skulle vilja ha.