Patagonia skänks bort i förmån för miljön

Från sajten:
image

Patagonias mönstrade fleecejackor och skjortor har blivit varje hipsters favoritplagg. Nu skänks varumärket till en miljöfond för att gå emot kapitalismen och hjälpa jorden på traven.

Bolaget skapades av Yvon Chouinard som är en bergsklättrare som började skapa friluftskläder. Varumärket tog fart efter att det inte bara var skogsmullar som ville bära kläderna och skaparen blev snabbt och oväntat miljonär.

Yves har beskrivits som excentrisk bergsklättrare som motvilligt blev miljonär. Rikedomen har inte passat in på hans livsstil och värderingar.

Företaget är värderat till 32 miljarder kronor och har en årlig vinst på över en miljard kronor. Men nu vill Yves bli av med sin rikedom, gå emot kapitalismen och skänker ägandet av Patagonia till en miljöfond. Där skall all fortsatt vinst gå till att rädda miljön. Jorden går in som största ägare med andra ord.

Pantagonias ägare Yvon Chouinard

Pantagonias tidigare ägare Yvon Chouinard Foto: Patagonia.com

 

”Förhoppningsvis så kommer detta att inspirera en ny sorts kapitalism som inte kommer att resultera i ett fåtal rika personer och en massa fattiga människor” säger den nu 83 år gamla Yvon Chouinard i en intervju.

 

Via: Patagonia.

4 gillningar

Fint ändå.:+1:t3:

2 gillningar