Orbit - det uppkopplade överfallslarmet

Från sajten:
image

Orbit är en liten apparat som hjälper oss att hålla kontakten med nära och kära på ett enkelt sätt. Så enkelt att det enbart är en knapptryckning iväg.

Orbit vänder sig till oss som vill kunna meddela att vi är i en hotfull situation eller än bättre meddela att vi är i en trygg situation.

Orbit

När vi installerar Orbit så gör vi det genom den tillhörande appen. Orbit använder mobiltelefonens bluetoothanslutning och behöver vara kopplad till telefonen för att fungera. Vi behöver lägga till kontakterna som vi vill kunna skicka meddelande till inuti appen. Orbit har tre olika lägen beroende på knapptryckning, genom att hålla inne knappen så skickas ett grönt meddelande till våra angivna kontakter om att vi nu har kommit fram säkert dit vi ville.

Däremot om vi skulle komma att hamna i en situation som vi tycker är något läskigt så har vi ett gult-läge. Detta är då vi trycker två gånger på knappen. Det skickas då ut ett meddelande till våra angivna kontakter om att vi nu befinner oss i en otrygg situation.
Den sista knapptryckningen är det röda läget, ett läge vi hoppas vi alla ska slippa använda. För att använda det här läget så behöver vi trycka på knappen tre gånger varpå en nödsignal skickas ut till alla våra angivna kontakter. Det går att i förväg bestämma vad det ska stå i meddelandet som skickas iväg. Det som alltid inkluderas i alla meddelande är information om plats och tidpunkt.

Vid gult och rött läge så kommer alarmet på Orbit-appen hos våra kontakter att låta även om deras telefoner är på ljudlöst.

orbit

Appen i sig är inget designmässigt underverk utan ser ut som vilken standardapp som helst. Vi presenteras direkt med en huvudvy där vi ser vår egen eller position av Orbit på en karta. Vi har tre streck längst upp till vänster och där går det att göra alla inställningar. Vi kan ställa in vad som ska stå i våra olika meddelande som skickas. Det går även att ställa in så att mobiltelefonen meddelar oss om vi håller på att gå hemifrån utan Orbit.

Under tiden som vi har testat Orbit så har det uteslutande skickats gröna meddelanden, vilket trots allt får ses som något positivt. Vi upplever att meddelandena går fram snabbt så länge mottagaren har appen igång i bakgrunden. Så när nödkontakterna väljs ut så kan det vara vettigt att välja folk som inte har som ovana att manuellt hålla på och avsluta appar hela tiden.

Vet man med sig att man är en person som ofta meddelar nära och kära att man kommit hem säkert så är den här apparaten perfekt bara för att enkelt kunna skicka gröna meddelande. Att ytterligare kunna använda Orbit om det skulle vara en fara är något vi absolut kan se värdet i.

Orbit

Orbit är en otroligt nätt och liten sak och tar inte upp någon stor plats. Orbit fästes med fördel i jackan eller väskan. Genom att Orbit fästes med magneter så går det snabbt att flytta den mellan jackor och väskor. Orbit går även att fästa på nyckelknippan med metallringen som sitter på den och extraknäcker då med att påminna oss om att inte gå hemifrån utan nycklarna. Både Orbit och telefon går att pinga om det är så att man har tappat bort en av dem, så länge de två är inom 30m (bluetooth 4.0) av varandra. Batteriet (CR2032) ska ha en hållbarhet på upp till ett halvår.

Sammanfattning:

En liten knapp att bära på väskan, jackan eller nyckelknippan som med bara ett knapptryck kan meddela nära och kära om din status och plats. Enkelt skickas ett förbestämt meddelande till redan utvalda personer när du trycker på knappen. Beroende på antal knapptryckningar så går det att meddela om du är hemma tryggt eller om du befinner dig i en farlig situation.

 

 • Pro­duk­tk­val­ité: 5/5
 • Funk­tion 4/5
 • Design: 5/5
 • Val­u­ta för pen­gar­na 5/5
 • Instal­la­tion 5/5
 • App 3/5
 • Total­be­tyg 5/5

 

Teknikveckan rekommenderar

PLUS

 • enkel att använda.
 • förenklar meddelande.
 • fungerar även om mobilen är på ljudlöst.

MINUS

 • utan mobiltelefon så hjälper den inte.
 • Det är endast en apparat för att meddela nära och kära att man redan är i en farlig situation.

DETALJER

 • batteri på upp till sex månader.
 • fästes med magnet.
 • färg­: silver, rosé gold och svart
 • pris: Ca 349 kr. Till­gäng­lig i Sverige via bland annat Lifestylestore.se.