Orbi Outdoor satellite - inte en helt självklar lösning men gör sitt vid behov

Från sajten:
image

Att förlänga mesh-nätverk utomhus är inte nödvändigtvis självklart att göra just utomhus.

Men vill du göra det så har Orbi Outdoor WiFi Range Extender med modellnamn RBS50Y. Den fungerar både att integrera i ditt redan existerande mesh-nätverk från Orbi eller ansluta mot någon annan tillverkares nätverk.

Orbi Mesh

Så fungerar wifi och mesh

Fördelen med att köra både inomhusnät och utomhusnät via samma system är att vi får allting samlat i Orbi-appen och att den kan använda sin så kallade backhaul-teknik för att inte dra ner övriga nätverksprestandan. Orbi-appen ger en tillfredställande överblick över alla våra anslutna enheter. Men det är också en app som visar hur tekniskt stenålder Wifi-styrning egentligen är. Det går näm­li­gen inte att sät­ta några pri­or­i­teringar eller fly­t­ta enheter till andra bassta­tion­er om det skulle behö­vas. För ibland hamnar vi i en situation att enheten kör på 5 GHz med låg täckning och därmed låg hastighet när den skulle kunna ha bra täckning och därmed hög hastighet på 2,4 GHz. (Fun Fact: Ju högre antal GHz ditt nätverk kör på ju snabbare är det men det blir också kortare räckvidd, det kommer även 6 GHz inom en snar framtid i form av Wifi 6e, vanlig Wifi 6 använder inte det ironiskt nog).

Det finns inget magiskt med mesh-nätverk. Meshandet handlar i de här sammanhangen om att flera olika basstationer ansluter till varandra genom en Wifi-kanal samtidigt som den delar ut wifi till övriga enheter via en eller flera andra. I praktiken skapas alltså flera olika nätverk men med samma namn och därmed verkar det som ett. Dilemmat som kan uppstå är om du rör dig med exempelvis din mobiltelefon i hemmet och den håller fast anslutningen mot en basstation längre bort i stället för att hoppa på den nya. Sitter man och kollar olika signalstyrkor och vilka enheter som är uppkopplade mot vilken basstation kan man lätt bli en smula smågalen. Det bästa är att inte kolla så noga för det finns egentligen inget som du kan göra åt det. Det nämligen inte att sätta några prioriteringar eller flytta enheter till andra basstationer om det skulle behövas – tanken är att de skall söka sig till den starkaste signalen vid varje givet tillfälle. Wifi-tekniken har inte den typen av specifikationer i sig och även om det på vissa typer av enheter finns funktioner som försöker jobba runt sådana begränsningar så är det inget som konsumentnätverk så som Netgears Orbi erbjuder.

Därför föredrar vi att ansluta basstationerna via Ethernet så att vi vet att i alla fall de har full kareta på ettorna och nollorna mellan varandra och samtidigt frigör vi mer trådlösa band att skicka ut till våra prylar.

Orbi Mesh

Utomhusanpassning på gott och ont

Orbi Outdoor WiFi Range Extender fungerar alltså som ovanstående men med det faktum att den är IP66-klassad. Den första 6:an betyder att den är totalt skyddad från damm och andra otrevliga partiklar medan den andra 6:an betyder att den är skydda mot vatten som kommer mot den, till och med om du riktar en vattenslang mot stackaren. Högre klassning än så hade gjort det möjligt att sänka ner den i en pool, varför man nu skulle vilja göra det.

Inkoppling sker via medföljande apparatkabel och det kräver inga elkunskaper att lösa det – vill man ha det fint som jag vill så får elekrtikern dra snyggt aluminiumrör längs fasaden. Ström är dock den ingången, det går alltså inte att dra ut en Ethernetkabel för att göra den helt awesome. Detta på grund av säkerhet för med en exponerad Ethernet-kontakt skulle vem som helst kunna smyga upp på din varenda och komma åt ditt interna nätverk.

En annan säkerhetsfunktion är en valfri monteringsmekanism som gör den betydligt svårare att lyfta ner och kräver två skruvmejslar samtidigt. Denna platta fungerar dock endast på helt raka väggar och inte med vår tegelstensfasad.

Slutligen har den ett av tre band avstängt för det får inte användas utomhus. Det tredje kan dock aktiveras i inställningarna i händelse av att du skulle ha den inomhus. Slutligen kan vi ställa in hur mycket den inbyggda led-panelen skall lysa uppåt och nedåt. Dessa lampor är faktiskt förvånansvärt trevliga då det helt plötsligt blir lite mysigt på altanen vid skymning och ger ett mervärde att ha den monterad.

Orbi Outdoor

Upplevelsen

Tanken är god, vem vill inte ha perfekt trådlös mottagning i hela tomten och kanske även när vi sitter och avnjuter lite rosé hos grannen? Installationen kan dock bli en utmaning. Först monterade vi upp den på ytterväggen, där den hade “ryggen” bara några meter från huvudbasstationen på insidan. Det gjorde att många enheter visserligen fick strålande mottagning från utomhusenheten men den hade i sin tur väldigt vek signal från insidan av huset. Wifi har mycket svårt att ta sig igenom vissa bärande byggnadsmaterial i detta fallet tegelsten.

När vi flyttade den så den hade hyfsad sikt genom altanfönstret in till huvudenheten så ordnade det sig. Men enligt samma princip hade vi kunnat sätta en inomhusenhet till precis i fönstret som även den hade täckt hela tomten fördel då hade varit att vi kunnat kopplat in den via ethernet och dessutom kunnat aktivera det tredje bandet utan ett milt orospåslag.

Men samtidigt bor vi i ett mindre radhus med en tomt på 50 kvadratmeter så det kanske aldrig var tänkt att denna produkt skulle hitta hit. Applicerar vi samma behov på exempelvis mitt föräldrahem så skulle produkten passa alldeles utmärkt att sätta borta på ladan för eventuella nätverksbehov i det moderna skogsbruket.

Sammanfattning

Det är inte helt självklart att produkten behövs, kanske är det en bättre lösning att förlänga det trådlösa nätverket till ett fönster som i sin tur sedan strålar ut över tomten. Men om det är en mycket stor tomt och du behöver förlänga längs vägen så är det givetvis så att burken måste vara vattentät och säker från intrång. Priset på 3000 kronor är inte gratis och det finns betydligt billigare att förlänga nätverk utomhus men alla de kräver betydligt mer handpåläggning och väl en gång installerad på rätt plats så bara fungerar det.

  • Pro­duk­tk­val­ité: 4/5
  • Funk­tion 3/5
  • Design: 3/5
  • Val­u­ta för pen­gar­na 4/5
  • Instal­la­tion 4/5
  • Total­be­tyg 3,5/5

Teknikveckan rekommenderar

PLUS

  • Lätt installation.
  • Känns som att den kommer klara sig genom väder och vind många år framöver.
  • Orbis app är rätt nice – för att vara en nätverkinstallationssapp.

MINUS

  • Den är ju inte jättevacker.
  • Saknar Ethernet för den som vill chansa.
  • Hade gärna fått likna och fungera ännu mer som en lampa

DETALJER

  • Anslut­ning: El samt Wi-fi.
  • Färg: Vit
  • Total teoretisk hastighet: 2999 Mbit/s (400+1733+866 Mbps). AC3000 “Tri-Band”,
  • MU-MIMO
  • Antal interna antenner: 6 st
  • Nätverksstandard: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Pris: Från 3000 kr – se dagsaktuellt pris hos Prisjakt.

Faktaruta

Tri-band bety­der att den har tre frekvensband som kom­bin­er­at ger en högre hastighet än bara en. I fal­l­et med AC3000 är det ett band på 2,4 GHz och två på 5 GHz som till­sam­mans kom­mer upp i ca 3000 Mbit/s. Det­ta är förstås teo­retiskt och skall delas på alla anslut­na enheter. Om Ethernet inte används kommer det ena 5 GHz-bandet på 1733 Mb/s att används som länk mellan noderna och kvar blir 400 MB/s via 2,4 GHz + 867 Mb/s via 5 GHz.

1 gillning

Det finns en standard som heter 802.11k som tillsammans med r och v ska förbättra roaming mellan accesspunkter. iPhones och iPads har stött standarderna länge och Orbi ska stödja dem också. Frågan är hur bra implementationen i Orbi är.

Fun fact: Jag har varit och kört en 5GHz Wifi länk på 18km.

Inte många tegelväggar där va? :slight_smile:

Och det måste krävas en hel del juice?

Ingen extra juice utan bara specialiserad utrustning som stora paraboler som antenner och liknande. När man kör på öppna frekvenser som används av wifi så är man begränsad i signalstyrka. Det var 802.11a så samma begränsningar som för hemmautrustning.
Den utrustningen satt 70 meter upp i master.

Körde en 802.11b länk över 2.4 GHz sista biten till en kund som bodde avigt till. Där var avståndet 14km och grejerna satt på husväggen.

Jag har slängt ut en Lyra på altanen. Fungerar perfekt och för mig är det skillnad som på natt och dag nu jämfört med när jag försökte med pryl i fönstren. Lyra är ju inte IP-klassad men har fungerat bra. Tror det finns mycket att vinna för många på att ha en ”satellit” ute.

Enig att ha en accesspunkt ute är underskattat även idag med snabbt 4G.
Jag har kört med en Ubiquiti bullet med rundstrålande antenn på skorsten på huset på landet i 10 år nu. Satte upp den för att kunna ha bra uppkoppling ute då det bara fanns edge när jag satte upp den.
Har även gjort att jag kan fjärrstyra motorvärmaruttag mm.

2 gillningar