Oral-B iO 10 - vill du ha extremt rena tänder så är detta eltandborsten du ska ha

Från sajten:
image

Eltandborstar är kanske inte den sexigaste produktkategorin i världen men Oral-B har med sin nya iO 10-serie lyckas göra tandborstandet både roligare och mer effektivt. Idag ska vi spana in deras flaggskeppsmodell.

Smidig både hemma och på resan

Många eltandborstar har någon specialladdning så åker man iväg på en resa och glömmer den medföljande laddaren så är det kört. Så är det förvisso även med Oral-B iO 10 men de har gjort resandet lite smartare så vi slipper släpa med oss allt. I paketet till Oral-B iO 10 får vi dels då själva tandborsten, deras iO Sense-laddare som är mycket mer än bara en laddare (mer om det senare). Vi får även med en hållare för borsthuvud så vi slipper tandkrämsrester i resväskan samt ett laddningsbart resefodral som vi kan ladda upp innan resan så vi slipper ta med oss hela laddaren.

iO 10 är fullpackad med smarta funktioner

Den medföljande iO Sense-laddaren beskrivs enklast som hjärnan som ska se till att våra tänder blir så rena som möjligt. Den har en display på framsidan som visar hur länge vi har borstat tänderna och när vi inte använder tandborsten så visar den vad klockan är vilket är trevligt på morgonkvisten så man vet hur mycket tid man har på sig att göra sig fin innan det är dags att springa till jobbet. Tandborsten laddas upp trådlöst och den placeras på ovansidan av iO Sense-laddaren och sugs fast med hjälp av magneter. Vi hittar även ett gäng lysande lampor på ovansidan och dessa har en funktion för att visa vilka delar av munnen vi har kvar att borsta och detta sker i realtid.

När lamporna lyser ljusblått är området i munnen helt rent.

För att få ut mest av tandborsten så laddar vi ned deras app som finns både i App Store och Google Play och i den kan vi välja på sju olika program där vi blir coachade och lägger upp en plan för de närmsta veckorna. Det går bland annat att välja på program som hjälper till att få vitare tänder, bättre tandkött, intensiv rengöring och ett program om du har en känslig mun. I appen kan vi även samla medaljer efter att vi har klarat olika utmaningar och vi får även feedback på varje borstning vi gör. Tandborsten har nämnligen 3D-spårning och kan övervaka borstningen i realtid och ser då vilka delar av munnen som vi faktiskt har borstat och vilka som har missats.

Här har vi olika rengöringar att välja på och kan även se våra medaljer.

I appen går det även att se historik för tidigare borstningar och där kan man se om man använde sig av appen eller följde guidningen på iO Sense-laddaren och det går även att se detaljer om borstningen och om vi slarvade eller inte. Använder man Apples Hälsa-app så går det även att skicka in all data direkt in i appen om man så önskar.

Gå igenom dina tidigare borstningar och se hur du skötte dig.

Det mesta går även att göra direkt på tandborsten

Själva tandborsten har en display på framsidan som säger hej, godmorgon eller god kväll beroende på när vi borstar tänderna och den har även en trycksensor som indikerar i tre olika färger om vi borstar för hårt så tandköttet och emaljen kan ta stryk. Direkt på displayen ser vi hur länge vi har borstat och vi kan även välja mellan sex olika borstlägen genom att använda de fysiska knapparna på tandborsten. Beroende på om vi har slarvat eller inte så möts vi av en nöjd eller besviken gubbe på displayen efter varje avslutad borstning och jag kan meddela att det är betydligt roligare att starta dagen med en nöjd gubbe istället för en besviken.

Den tittar med en besviken blick på mig.

Happy toothbrush, happy life

Har det blivit någon skillnad?

Vi har använt Oral-B iO 10 i ganska exakt en månad nu och undertecknad hade tidigare en eltandborste som var i en betydligt lägre prisklass. Det jag kan konstatera efter denna månad är att min munvård aldrig har varit så bra som nu. Jag blir peppad att se till att rengöra varje millimeter av munnen och att få medaljer i appen gör att det blir lite roligare att fortsätta göra ett bra jobb. Efter en tandborstning så känns tänderna så otroligt rena på ett sätt jag inte har upplevt tidigare. När jag först fick frågan att recensera iO 10 så måste jag medge att jag skrattade åt prislappen som då låg på cirka 4 500 kronor. För ska vi vara ärliga så är det sjukt mycket pengar för en tandborste. Nu i skrivande stund är den nere på 3 500 kronor under Black Friday och den är utan tvekan värd sitt pris om man vill ha en riktigt ren mun.

Attefors krigar på för att få en till medalj.

Varför så kort strömsladd?

Det är dock inte bara frid och fröjd utan något som de borde tänka på till nästa generation är att göra strömsladden längre. I mitt badrum fick jag dra en förlängningssladd från eluttaget för att kunna ha den på handfatet och i badrumsskåpet får den inte plats på höjden även om jag tar bort borsthuvudet. Det slutade tillslut med att jag fick ställa den ovanpå badrumsskåpet så vill jag ha guidad hjälp får jag använda mig av appen för annars ser jag inte lamporna. Både resefodralet och iO-Sense-laddaren borde även ha haft USB-C istället för någon specialkontakt. Problemet ovan drabbar säkert inte alla och det beror helt på hur man har byggt sitt badrum och placerat sina eluttag.

Nu får den stå där uppe istället.

Recension: Oral-B iO 10

Fördelar

  • Gör tänderna riktigt rena
  • Bra med medföljande tillbehör
  • Smart även utan iO Sense-laddaren
  • 3D-teknologin som visar tandborstningen i realtid är imponerande

Nackdelar

  • Appen buggar lite ibland och har missat att registrera några tandborstningar
  • Priset kunde varit lite lägre
  • Kort strömsladd och inte USB-C

Sammanfattning

Oral-B iO 10 är eltandborstarnas Rolls Royce och dess höga prislapp går faktiskt att motivera då du får en personlig coach som guidar dig igenom tandborstningen i realtid. Tänderna blir otroligt rena om man följer instruktionerna och att kunna få medaljer i appen ökar motiveringen till att inte slarva med tandborstningen. I paketet får vi även med förvaring för tandborshuvuden och en reseladdare som går att ladda upp vilket är riktigt smart om man inte vill släpa med sig hela laddaren. Så slarvar du med tandborstningen eller bara vill ha en renare mun så kan vi inget annat än att rekommendera Oral-B iO 10.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

Hade varit fint med ett USB-C-uttag.
1 gillning

brukar köra oral b för runt 1000kr byter kanske vartannat år , när batteriet blivit sämre , skulle vilja prova en sån här dyrgrip , kanske värt de om batteriet håller 2-3 år så har man ju samma peng - den ÄR så mycket bättre än en budget borste .?!

edit : dom ja brukar köpa ser ja kostar runt 600kr nu så … :man_shrugging:t2:

Har samma utgångsläge, brukar köpa de som kostar 600-1200 kronor. Det är verkligen som natt och dag i jämförelse med en av deras billigare. Helt annan renhet i munnen.

1 gillning

:thinking: ok , ja tycker ju man blir ren av en ”vanlig” kanske borde testa en sån där , men de svider .. ujuj , får nog vänta lite iaf

Finns det verkligen en marknad för tandborstar i detta prissegmentet? Känns ju som att det är billigare att gå till en tandhygenist för en rejäl rekond. :joy:

2 gillningar

Körde också Oral B tidigare och bytte dem när batteriet gav upp, vilket var rätt ofta. Körde senast flaggskeppet som hade med en liten separat display.

Bytte senast till en Philips Sonicare och det är klasskillnad enligt mig. Förstår inte varför Oral B är så mycket större. Har nog haft nuvarande Philips i 5 år utan att batteriet är märkbart påverkat. Dessutom håller sig borsten mycket fräschare, Oral B-borstarna lämnade mycket mer bös i form av t ex tandkrämsrester där den stod i badrumsskåpet. Inga sådana problem med Philips.

Har jag fattat rätt att det är andra tanborstar/huvuden? Det gör det segt att byta tycker jag.

Det är det, betydligt större än till de vanliga.

Jag brukar byta batteriet i min Oral-B, relativt enkelt om man har lite vana.

2 gillningar

Hur gör du då? Ska googla och kolla efter beskrivning. Trodde de var hermetiskt tillslutna.

Man kan på mina borstar skruva upp botten.

1 gillning

Såg snabbt på en film på YT. När du skruvar upp botten, sätter du den i laddaren och vrider?

Jag har haft en Sonicare också men gillar inte de stora tandborsthuvudena gillar den runda formen mer när det kommer till eltandborstar.

1 gillning

Kanske även funkar med sugpropp. :joy::joy: Hittar ut själv.

1 gillning

Du kommer få njuta v en tråd när jag sätter igång. Som vanligt kommer ju något strula som ALDRIG händer andra..:sunglasses::sweat_smile:

1 gillning

Varför tror du det? :joy::joy:

På mina två borstar ja, jag vet inte hur de nya är gjorda men förmodligen ganska likt.

cross action 🫶🏻

1 gillning

Samma här, skaffade Sonicare någon gång på Blakf Friday deal, och renhetskänslan i munnen är riktigt bra. Batteriet håller hur länge som helst. Och kapaciteten är fortfarande bra. För egen del tycker jag det är lite väld mycket pengarmed 4k för en J*kla tandborste.:sunglasses:

Vad är det för fel på 3-pack TePe Supreme för 79kr? :fire: :fuelpump: