OneThird vill minska matsvinnet med sin smarta scanner

Från sajten:
image

Varje år slängs det en hel del mat vilket är mindre bra för miljön. Mycket av maten som slängs skulle kunna räddas och här ska OneThird hjälpa till.

Det nederländska företaget OneThird är på elektronikmässan CES 2023 i Las Vegas och visar upp sin smarta lösning. Vad företaget utvecklat är en slags skanner som kan bedöma om en frukt eller grönsak är ätbar eller på väg att bli gammal. Det finns väl ingen som varit i livsmedelsaffären och köpt en avocado bara för att väl hemkommen konstatera att den var mindre trevlig inuti trots att man undersökte den.

OneThird har utvecklat en produkt som skannar av frukt och grönsaker med ljus och därigenom fås besked om denna är okej eller inte. Om butikerna började använda deras produkt skulle en del av allt matsvinnet kunna förhindras genom att exempelvis rabattera innan det är försent och de blir för mjuka och mindre ätbara. Enligt företag går så mycket som 40 procent av all mat som produceras årligen till spillo helt i onödan, detta innan den ens nått våra matbord. Så här säger Marco Snikkers, vd och grundare av OneThird:

“The astronomical volume of food that goes to waste each year is heartbreaking, particularly since so much is wasted in affluent countries. We’ve worked hard to create technology that helps to address this persistent, global challenge which directly impacts food scarcity. We are proud to have built the first product that accurately and objectively predicts the shelf life of fresh produce. The interest has been overwhelming and we aim to accelerate the deployment of our technology globally.”

Företaget har tagit fram två produkter, en för konsumenten som kan använda den i frukt- och grönsaksdisken samt en för de som odlar och producerar maten.

En fullkomligt lysande produkt som gärna får slå igenom på bred front, eller vad tycker ni?

Källa: Engadget

Vaporware.
Investerarpengarna man fick 2021 börjar nog ta slut.
Deras YT-videos är 2 år gamla.