OnePlus Watch 2 - hundratimmars-klockan som levererar mer än bara tid

Från sajten:
image

OnePlus Watch 2 är ett imponerande kliv framåt jämfört med den första modellen och håller jämna steg med de bästa smartklockorna.

När OnePlus lanserade sin första smartklocka, OnePlus Watch, möttes den av blandade reaktioner. Klockan fick beröm för sin design och långa batteritid, men kritiserades för OnePlus egna operativsystem. Det var inte lika fullfjädrat som WearOS, vilket begränsade klockans funktioner och användarupplevelse. Det saknades även stöd för tredjepartsappar och funktioner som mobilbetalningar. Även sensorer och GPS fick kritik för att inte alltid vara tillförlitliga. Det fanns potential för OnePlus Watch men den kunde inte riktigt mäta sig med de mer etablerade smartklockorna på marknaden. När det nu var dags för nästa klocka så har OnePlus verkligen lyssnat på kritiken.

Äntligen WearOS

OnePlus Watch 2 har fått Google WearOS med stöd för dess appar, urtavlor, Google Assistent, Google Wallet och NFC-betalningar. Trots detta så har OnePlus faktiskt behållit sitt tidigare operativsystem, RTOS, men det berättar vi lite mer om senare i texten.

Klockan har en elegant design med en boett på 46 millimeter i rostfritt stål och en 1,43 tum stor OLED-skärm som är skyddad av safirglas. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz och en maximal ljusstyrka på 600 nits. Inuti finns 2 GB RAM och 32 GB lagring för appar och musik.

600 nits räcker precis i solskenet – men det hade gärna fått vara mer

Hybridsystem med lång batteritid

En av de mest unika funktionerna i OnePlus Watch 2 är dess Dual-Engine Architecture. Denna hårdvarulösning kombinerar dubbla systemkretsar – Snapdragon W5 gen 1 och den strömsnålare BES2700. Denna hybridteknik, tillsammans med en kombination av Wear OS 4 och RTOS, optimerar strömförbrukningen utan att kompromissa på funktionaliteten. Användaren får en sömlös upplevelse där arbetet mellan de två operativsystemen sker i bakgrunden – oftast. När vissa funktioner avaktiveras med olika lägen för sömn eller batterisparande så stängs WearOS av, när det ska aktiveras på nytt så kräver klockan en omstart – vilket kan ta ifrån lite av användarupplevelsen.

BES 2700 Efficiency-chipsetet kör hela tiden med OnePlus egna RTOS för att hantera bakgrundsaktivitet och vissa vanligt förekommande och krävande funktioner. Det finns flera batterisparlägen där ett stänger av all funktionalitet från Wear OS och endast utnyttjar RTOS. Resultatet är en smartklocka som kan hålla igång i upp till 100 timmar av regelbunden användning och upp till 48 timmar av intensiv användning. För oss som varierade mellan måttlig till mer intensiv användning med det mesta aktiverat så räckte batteriet cirka 2-3 dagar.

Hälsan är viktig

OnePlus Watch 2 är även byggd för fysiska utmaningar. Den har upp till 50 meters vattentålighet och MIL-STD-810H-certifiering gör att den ska kunna stå emot de tuffare miljöerna. När det kommer till hälsa och fitness så har det förbättrats rejält med Watch 2. Här finns de sedvanliga sensorer som övervakar allt från din puls till din sömnkvalitet. Klockan stöder över 110 olika tränings- och aktivitetsprogram, från yoga och dans till mer traditionella träningsformer.

OnePlus Watch 2 är optimerad för OnePlus egna OHealth-app. Här finns de lite mer strömsnåla urtavlorna från OnePlus själva – som är riktigt snygga och stilrena. Våran insamlade data finns även här för aktiviteter, syresättning i blodet, hjärtfrekvens, sömndata och mycket mer. Träningsrutter, steg, distans och kaloriförbrukning sköts lika bra som den Apple Watch Ultra som användes i jämförelse. GPS-spårningen i OnePlus Watch 2 har dessutom stöd för dubbla frekvenser och kan ta emot L5 GPS-signaler utöver de mest vanliga L1-signalerna. Det här gör spårningen riktigt noggrann om du vill kunna hålla koll på dina rutter.

Det som kanske saknas

Gränssnittet på klockan är väldigt lättförståeligt och flytande. Däremot så är kronan som sitter på sidan ganska värdelös – den är endast en knapp. Den går att snurra men den gör inget i gränssnittet. Om du kommer från en smartklocka där snurrande på kronan är ett smidigt sätt att scrolla så lär du bli besviken. Kronans snurr är där som en designdetalj och inte för funktionalitet.

Trots allt som har förbättrats så är det några funktioner som kan saknas av utvalda köpare. OnePlus Watch 2 saknar LTE-stöd så telefonen måste följa med om du vill hålla dig uppkopplad. Batteritiden är som sagt imponerande men klockan saknar trådlös laddning och istället får vi med en liten plastig laddningspuck – som är enkel att tappa bort.

Det finns ingen EKG-mätning eller falldetektion, vilket kan vara betryggande i en smartklocka – speciellt för undertecknad som snart fyller 40. Det kan vara bra att veta att OnePlus Watch 2 endast har stöd för Android-enheter, så om du har en iPhone och tycker den här klockan är lika läcker som jag så får du leta vidare.

Formen på OnePlus Watch 2 gör att det är den som bestämmer hur den ska ligga på bordet när den laddas

Recension: OnePlus Watch 2

Fördelar

  • Riktigt bra batteritid
  • Stilren design
  • Smart hybridsystem

Nackdelar

  • Saknar LTE, EKG och falldetektion
  • Kronan hade varit bra till scrollande

Detaljer

Färger: svart stål, blankt stål, nordiskt blått

Processor: Qualcomm Snapdragon W5, BES 2700 MCU

OS: Wear OS 4, RTOS

Kommunikation: Wi-Fi, Bluetooth, NFC

Storlek: 47 x 46,6 x 13,65 mm

Vikt: 49 g boett, 80 g med armband

Batteri: upp till 100 timmar i strömsparläge, 48 timmar med AOD

Sensorer: pulsmätare, accelerometer, gyro, ljussensor, barometer/höjdmätare

GPS: dubbla frekvenser Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS

Tålighet: 5ATM, IP68, MIL-STD-810H

Kompatibilitet: kräver Android 8.0 eller senare

Pris: 3 990 kronor (kampanjpris just nu 3 490 kronor)

Sammanfattning

OnePlus Watch 2 är ett utmärkt val för Android-användare som söker en smartklocka med lång batteritid, bra prestanda och en stilren design. Även om viss funktionalitet skulle vara önskvärda, står det klart att OnePlus har tagit ett stort steg framåt med denna modell. Den balanserar mellan att vara en högpresterande smartklocka och en pålitlig träningspartner. Det enda negativa vi kan hitta är några sämre designval, avsaknaden av ett par hälsofunktioner och LTE-stöd. OnePlus Watch 2 kostar 3 990 kronor och det är svårt att argumentera för att den borde vara billigare med allt som den faktiskt erbjuder. Att den dessutom har bättre batteritid än många av konkurrenterna gör OnePlus Watch 2 till en av de bättre alternativen på marknaden just nu.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!