OnePlus Nord tredje gången gillt

Från sajten:
image

Att välja en mobiltelefon är inte alltid så enkelt, det handlar om vad du vill ha och vad du vill betala. Här kan nya mellanklasstelefonen OnePlus Nord 3 5G vara ett lämpligt alternativ.

Mobiltelefontillverkaren OnePlus har precis lanserat sin nya mellanklassmobil OnePlus Nord 3 5G och vi har testat denna nu i ett par veckor för att se vad den går för. För en lagom summa pengar erbjuds användaren en mängd funktioner som flyter på fint via operativsystemet OxygenOS och huvudkameran är dessutom samma som i storebror OnePlus 11 5G som släpptes tidigare i år. Detta är med andra ord en mobiltelefon för dig som inte vill lägga upp runt 10 papp för en mobil men som samtidigt vill ha lite bättre prestanda än vad som fås för två tusenlappar. En lite lagom mobil om man säger så…

Det här är mobiltelefonen OnePlus Nord 3 5G

De recensionsexemplar som skickas ut från OnePlus har alltid något extra som drar ögonen till sig. I detta fall går det inte att missa att det handlar om en mobil från deras Nord-segment då detta framgår tydligt på den överdimensionerade förpackningen.

I förpackningen finns en något mindre kartong som innehåller mobiltelefonen samt ett dricksglasunderlägg med ett tydligt budskap. Huruvida mobiltelefonen uppfyller detta återstår dock att se men om inget annat så är det kaxigt!

Tillsammans med mobiltelefonen medföljer en snabbladdare, den karakteristiskt röda laddningskabeln med USB-A till USB-C, ett SIM-kortsverktyg samt en del dokumentation. Till skillnad mot OnePlus Nord CE 3 Lite 5G så medföljer det tyvärr inget skal vilket är lite synd.

Snabbladdaren som är på 80 Watt av typen Supervooc laddar mobiltelefonen från 0 1ill 100 procent på 30 minuter vilket är riktigt bra. OnePlus Nord 3 5G har inte stöd för trådlös laddning, något som företaget inte tycker behövs tack vare den snabba laddningen.

Skärmen på OnePlus Nord 3 5G är av typen “Super Fluid Amoled” och storleken är 6,74 tum. Telefonen har en dynamisk uppdateringsfrekvens mellan 40-120 Hz. En sak som man lägger märke till är den tunna sorgkanten som löper runt skärmen, här har de gjort ett riktigt bra jobb och något som andra tillverkare gärna får ta efter.

OnePlus Nord 3 5G kommer i två olika färger, Misty Green som vi testat och som har en blank baksida samt Tempest Gray som har en något matt baksida. Själva baksidan påminner ganska mycket om lillebror Nord CE 3 Lite 5G (se vår recension här) och här talar vi inte om en stor, tjock och klumpig kameraö utan bara två smått uppstickande linser.

Själva baksidan som är i glas gillar dessvärre fingeravtryck så fundera på vilken modell du vill ha innan köpet. Färgen är sober och snygg och sticker inte ut på samma sätt som hos Nord CE 3 Lite 5G. Ramen är tillverkad i plast men ger ett metalliskt intryck. Högtalarna har stöd för Dolby Atmos.

Många användare saknade OnePlus Alert Slider som tidigare fanns på telefonerna från OnePlus och den är nu tillbaka. Skjutreglaget på sidan har tre olika lägen för “tyst”, “vibrera” och “ring” och det är en smidig väg för att välja mellan vad som ska vara aktivt.

Huvudkameran är på 50 MP med en sensor från Sony, faktiskt samma som används i flaggskeppsmobilen OnePlus 11 5G. Visserligen då inte med tekniken från Hasselblad som ger riktigt bra bilder (se vår recension) men fullt förståeligt då prislapparna skiljer sig åt mellan dessa modeller.

Kom igång med OnePlus Nord 3 5G

När det gäller att komma igång med en Android-lur så är detta en ganska enkel sak. Starta upp mobilen och följ därefter anvisningarna på skärmen och se till att du har dina inloggningsuppgifter tillhands för att kunna logga in på ditt Google-konto vilket underlättar en hel del.

Operativsystemet på OnePlus Nord 3 5G är OxygenOS 13.1 som baserar sig på Android 13. Vi upplever OxygenOS som snabbt och rappt och utan några väntetider. Denna mobil kommer med två olika minneskonfigurationer så fundera över om det ska fotograferas mycket vilket då innebär att de extra hundralapparna för den stora modellen kan vara ett bättre alternativ än instegsmodellen. Det finns inget utrymme för något externt minneskort så tänk på det.

OnePlus utlovar också tre stora Android-uppdateringar samt säkerhetsuppdateringar under fyra år vilket innebär att livslängden på mobilen blir bättre – bra tänkt här!

När alla stegen fullföljts är det dags att börja använda mobilen och har du en äldre Android så går det att föra över informationen från den till den nya. Allt som behövs är lite tålamod beroende på hur mycket information som ska flyttas över.

Användning av OnePlus Nord 3 5G i vardagen

OnePlus Nord 3 5G har en bra skärm som ger tydliga och klara färger. Uppdateringsfrekvensen ser till att allt flyter på och med OxygenOS så rullar allt på. Mobilen känns fräsch och den ligger även skönt i handen tack vare sin relativt tunna design och platta kanter med en tjocklek på 8,1 millimeter. Under skärmen finns en inbyggd fingeravtrycksläsare som är ruskigt snabb så bra jobbat här. OxygenOS är stilrent och har inte för mycket extra pålägg att det stör vilket uppskattas.

Att fotografera med OnePlus Nord 3 5G är faktiskt riktigt trevligt. Den tar bra bilder och det finns en mängd olika inställningar att välja på beroende på vad du vill fotografera. I bildgalleriet nedan har vi samlat en del bilder som tagits under testperioden. Överlag tycker vi att bilderna blir bra när man knäpper av dessa rakt upp och ner utan några justeringar. Däremot tycker vi att bilder som tas när det är mörkt ute får lite för mycket bearbetning och istället för en mörk himmel får vi en väldigt ljus natthimmel vilket känns konstigt. Jämför med bilden där en av trädgårdens kameror lyser upp, där är himlen mörk jämfört med övriga nattbilder och därmed också mer rättvisande. Skall vi anmärka på något så är det ljudet när bilden tas som låter lite väl burkigt för vår smak…

Vi gillar formgivningen på OnePlus Nord 3 5G där den ligger skönt i handen. Raka kanter är i mitt tycke så mycket skönare än rundade så här har de gjort ett bra designjobb och speciellt den tunna svarta kanten runt om skärmen höjer intrycket.

Skärmen är bra och att kolla på någon film på Netflix eller musikvideo på YouTube är inga problem. Färgerna är bra och när det gäller ljudet så finns det stöd för Dolby Atmos och även ljudet får godkänt även om vi hade önskat lite mer bas och fyllighet, speciellt när det spelas lite tyngre musik.

Efter ett par veckors användande så kan vi glatt konstatera att OnePlus Nord 3 5G ger användaren mycket för pengarna. För att vara en mobiltelefon i segmentet mellanklass så gör den ett bra jobb och det är inte mycket gemene man kommer att sakna. Vi har inte testat den för spel då undertecknad tillhör kategorin människor som inte spelar, varken på mobiler, surfplattor, datorer eller via spelkonsoler så vi skulle inte ha mycket att tillföra här men troligtvis skulle den göra ett bra jobb.

Vi uppskattar också att OnePlus inte snålar med laddaren som snabbt laddar upp mobilen vid behov. Full kapacitet på 30 minuter via 80 Watts-laddaren med Supervooc-teknik är bra jobbat och att den inte har stöd för trådlös laddning upplever vi inte som störande. Beroende på hur mycket mobiltelefonen används så kan det inbyggda batteriet lätt fixa en hel dag eller i vissa fall även två dagar.

Recension: OnePlus Nord 3 5G

Fördelar

 • Bra skärm med tydliga färger
 • Ligger skönt i handen
 • Överlag bra bilder vid fotografering
 • Snabb laddning via 80W
 • Mycket mobil för pengarna
 • Tunn sorgkant = skitbra

Nackdelar

 • Lite fylligare ljud önskas
 • Trådlös laddning är aldrig fel
 • Misty Green älskar fingeravtryck

Detaljer

Tekniska specifikationer OnePlus Nord 3 5G:

 • Processor: MediaTek Dimensity 9000-chipset
 • Skärm: 6,74″, 1,5K Super Fluid AMOLED
 • Upplösning: 2772 x 1240 pixlar, 450 ppi
 • Skärmförhållande: 20.1:9
 • Uppdateringsfrekvens: 40-120 Hz dynamisk
 • Laddare: 80W SUPERVOOC
 • Operativsystem: OxygenOS 13.1 baserad på Android 13
 • Mått: 162,6 x 75,1 x 8,1 millimeter
 • Vikt: 193.5 gram
 • RAM: 8GB/16GB LPDDR5X
 • Lagring: 128GB/256GB UFS 3.1
 • Batteri: 5 000 mAh
 • Huvudkamera: Sony IMX890, 50 MP, OIS
 • Vidvinkelkamera: 8 MP 112°
 • Makrokamera: 2 MP
 • Blixt: LED
 • Zoom: 0.6x – 20x
 • Autofokus: Multi Autofocus (All pixel omni-directional PDAF+CAF)
 • Video: 4K video 30/60 fps, 1080p video 30/60 fps, 720p video at 30/60 fps,
 • Super Slow Motion 1080p video 120 fps, 720p video 240 fps
 • Time-Lapse: 1080p video 30 fps
 • Selfiekamera: 16 MP
 • Kapslingsklass: IP54

Rekommenderat pris är 5 690 kronor för modellen med 8 + 128 GB och 6 490 kronor för modellen med 16 + 256 GB lagring. Mer information om OnePlus Nord 3 5G finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

OnePlus Nord 3 5G är en mobiltelefon i mellanklassen som ger mycket för pengarna. Den ligger skönt i handen och skärmen är bra med klara färger och med OxygenOS 13.1 flyter allt på utan problem. Huvudkameran är samma som i storebror och den tar bra bilder överlag, på natten blir dock bilderna lite väl bearbetade och natthimlen försvinner. Stort plus också för den medföljande snabbladdaren som fyller batteriet i mobilen på knappt 30 minuter. Slutsatsen blir att OnePlus lyckats paketera en mängd olika komponenter i en mobil som levererar på många områden till ett bra pris!

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

James Franco Reaction GIF

Verkar som en riktig fin mobil. Lite väl stor för min smak dock.

2 inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Apple vs resten