OnePlus Nord 4 får oss att le och hoppas att fler följer efter

Från sajten:
image

Mängden mobiltelefoner som släpps idag på marknaden sker i en hög takt. Det gäller att sticka ut lite i mängden för att få lite mer uppmärksamhet vilket OnePlus tänkt på.

Kinesiska OnePlus har i dagarna börjat sälja sin nya mobiltelefon OnePlus Nord 4 som har ett chassi i metall. Borta är nu baksidan i glas och plast som suger åt sig fingeravtryck och flera av de funktioner vi sett i toppmodellerna tidigare tar plats i en mellansegmentsmobil som visar sig vara en trevlig bekantskap. Bra med fart under skalet och en dos av AI ser till att detta är en mobiltelefon som kan leva längre, inte minst då OnePlus garanterar 6 års mjukvaruuppdateringar och 4 års problemfri batteritid vilket är bra ur en hållbarhetsaspekt.

Vi har nu testat OnePlus Nord 4 ett tag och ger oss på att sammanfatta varför vi tycker detta är en trevlig och kompetent mobiltelefon.

Det här är mobiltelefonen OnePlus Nord 4

OnePlus fortsätter att förse användarna med nyheter enligt deras paroll “Never Settle” och denna gång är det en 5G-mobiltelefon tillverkad i metall. Deras serie av mobiltelefoner under namnet Nord ska vara en slags mellanklass mellan deras toppmodeller och deras Nord Lite som ligger i den lägre prisklassen. Dessa modeller lånar en del från toppmodellerna utan att det sticker iväg för mycket i pris.

I förpackningen hittar vi utöver mobiltelefonen den karaktäristiska röda laddkabeln av typen USB-A till USB-C, lite dokumentation och ett verktyg för SIM-kortet. Laddare utgår de från att användarna redan har men deras Supervooc-laddare kan köpas till om det saknas för optimal laddningshastighet av mobiltelefonen.

OnePlus Nord 4 finns i tre olika färger och den vi fått för test är Oasis Green vilken är ett trevligt alternativ till de mer traditionella silver och mattsvarta mobiltelefoner som finns på marknaden. Skönt också att med en baksida i metall slippa de många fingeravtryck som enkelt uppstår när baksidan är i glas eller plast. Det är dessutom en tunn mobiltelefon som har en tjocklek på endast 7,99 millimeter.

Baktill finns två kameror som sticker upp lite grann och påminner om två spisplattor. Skillnaden mot toppmodellerna är att det blir en lite renare design istället för en stor kameraö baktill. Den övre delen av mobiltelefonens baksida är inte helt i metall vilket sägs ha att göra med de inbyggda antennerna.

Huvudkameran från Sony är på 50 MP medan ultravidvinkelkameran är på 8 MP och hur bilderna blir som tas återkommer vi till längre fram. Här syns också OnePlus Alert Slider som låter användaren enkelt välja mellan ringläge, vibration och tyst läge. Ett smidigt reglage som är enkelt att hantera med en hand.

Detaljen med att låta en del av mobiltelefonens baksida vara i en lite mörkare avvikande färg ger ett vackert intryck och fungerar faktiskt också som en spegel om man skulle behöva se hur frisyren ser ut för stunden.

Laddning sker via USB-C porten nertill som är placerad mellan högtalaren och SIM-kortet. Här syns också lite av antennen i botten av mobiltelefonen. Baksidan av mobiltelefonen är slät och här syns bara företagets logotyp. Batteriet i OnePlus Nord 4 är på 5 500 mAh vilket innebär att de flesta klarar sig enkelt under en vanlig dag och kanske mer därtill beroende på hur aktiv man är.

OnePlus Nord 4 använder sig av det egna operativsystemet, OxygenOS som baserar sig på Android 14. Skärmstorleken är 6,74″ och av typen AMOLED och med sin höga upplösning på 1,5 K vilket ger en riktigt trevlig upplevelse vid konsumtion av rörligt material. OnePlus utlovar också 6 års mjukvarusupport vilket är positivt för användarna.

Processorn i OnePlus Nord 4 är en Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 vilket innebär att det mesta rullar på friktionsfritt. Startskärmen efter uppstart är sparsmakad och att komma igång med användandet kräver de sedvanliga acceptanserna av diverse dialogrutor från Google men också hur data och annat integritetsskyddande som vi idag behöver bli informerade om. Lite synd dock att man väljer att förinstallera en mängd appar som kanske inte är aktuella för användarna – enkla att ta bort dock.

Trevligt att se också är att sorgkanten runtom inte är så tjock vilket ger en trevligare upplevelse. Frontkameran är av typen punch-hole och är centrerad upptill.

Användning av OnePlus Nord 4 i vardagen

Som sig bör i tider som dessa så har OnePlus Nord 4 en mängd olika AI-funktioner som ska hjälpa användaren till en enklare vardag. Funktionen AI Audio Summary låter användaren få ett längre möte transkriberat och med AI Note Summary kan en mängd mejl i inkorgen sammanfattas om det inte finns tid att göra detta. Givetvis går det också att få text översatt med AI Text Translate och självklart ska även fotografen ha lite att pyssla med vilket vi återkommer till längre ner i recensionen.

Vi har testat OnePlus Nord 4 under ett par veckors tid nu och den har varit med både här och där och det visar sig vara en riktigt trevlig mobiltelefon. Under presseventet i Milano i juli månad poängterades mycket av det som gör att detta är en mobiltelefon som sticker ut – detta utöver sitt metallchassi. Batteriet på 5 500 mAh är kraftfullt och ser till att man inte behöver tänka på om det räcker till under dagen även om man är aktiv och använder den ofta. Skulle det behövas så laddas den fullt på endast 28 minuter med deras Supervooc-laddare.

Processorn i kombination med operativsystemet ser till att allt rullar på utan problem. Oavsett vad som görs så fungerar det som det ska och det är lätt att tycka om OnePlus Nord 4, inte bara för det yttre men också för det inre. Det märks att OnePlus inte snålat med internminnet som finns både med 12 och 16 GB vilket också behövs om man väljer att använda sig av de inbyggda AI-funktionerna. Även skärmen är bra med sin upplösning och ljusstyrka – att ha koll på vad som skrivs en solig sommardag är inga problem.

Att kolla på videoklipp eller strömma lite film och serier fungerar hur bra som helst. Skärmen gör rättvisa och även ljudet är bra även om det som vanligt finns en viss avsaknad av bas men det är inget som är unikt för OnePlus.

Värt att nämna också är att OnePlus Nord 4 har funktionen AquaTouch som innebär att även i regn eller med blöta fingrar så går det att skrolla och klicka sig fram på skärmen utan problem. Perfekt när det går mot en blötare årstid.

Tack vare det tunna formatet är det lätt att bära med sig OnePlus Nord 4 och den fingeravtrycksfria baksidan är bara ett extra plus vilket är trevligt.

Fotografering med OnePlus Nord 4

OnePlus Nord 4 har en huvudkamera från Sony (LYT-600) som visar sig ta bra bilder under normala omständigheter. Undertecknad har rest runt en del under sommaren och haft möjlighet att testa en rad olika motiv inför recensionen.

Bilder av typen peka-och-tryck av i farten blir oftast bra oavsett var ljuset kommer från. Lite som de flesta mobiltelefoner används nuförtiden och som en resepartner i vardagen är resultatet godkänt.

Även bilder som tas på kvällen blir bra även om de känns lite bearbetade med en himmel som blir ljusare än vad verkligheten visar. Dock inte unikt för OnePlus utan något som undertecknad ofta stöter på vid test av andra mobiltelefoners kameror.

Att ta lite närbilder ger också oftast bra resultat och detta trots avsaknad av makrokamera (även om dessa ofta diskuteras huruvida de tillför något). Huvudmotivet blir hyfsat skarpt medan det mot kanterna uppvisar en oskärpa vilket ändå kan anses vara okej.

Men, när det gäller att zooma in på motiv en bit bort så blir det långt från bra och inte tillnärmelsevis så imponerande som med exempelvis OnePlus 12. Något annat var dock inte att vänta sig men något man får vara beredd på att göra avkall på. Bilden nedan talar sitt tydliga språk där maximal zoom användes för att komma nära inpå Frihetsgudinnan – blev sådär…

Att leka runt lite med AI-redigeringen i OnePlus Nord 4 är lite kul och utmanande. Resultatet beror dock mycket på hur förutsättningarna är och hur pass komplext motivet är. I exemplet nedan har vi en livlig torghandel med besökare och olika frukt- och grönsaksstånd. Att ta bort alla människor ger ett hyfsat bra resultat även om de färgglada markiserna blir i en och samma färg och något utdragna. Väljer vi att ta bort allt i det nedre området så blir det stensatta torget plötsligt en grusad gång med buskar vilket är lite lustigt. Men, för en som inte vet hur det ser ut när torget är tomt så blir det trots detta ett resultat som flertalet antagligen skulle acceptera utan större tvekan.

AI-redigeringen fungerar bättre om det är färre objekt i bilderna som ska tas bort eller ersättas vilket är ganska självklart. Men, att det direkt i mobilerna nuförtiden går att fixa till det som annars skulle in och redigeras i Photoshop är en intressant utveckling som säkerligen förfinas löpande i takt med att AI’n lär sig mer om den stora världen utanför ettorna och nollorna.

Recension: OnePlus Nord 4

Fördelar

  • Materialet
  • Kvalitetskänslan
  • Tunn
  • AI-funktioner
  • 6 års mjukvarusupport
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Inzoomning blir inte riktigt bra
  • Låt mig välja vilka appar jag vill ha
  • Priset i högsta laget
  • Saknar trådlös laddning

Detaljer

Tekniska specifikationer OnePlus Nord 4:

  • Färger: Mercurial Silver, Oasis Green, Obsidian Midnight
  • Mått: 162,6 x 75 x 7,99 millimeter
  • Vikt: 199,5 gram
  • Skärm: 6,74″ AMOLED
  • Upplösning: 2772 × 1240 pixlar, 450 ppi
  • Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
  • Ljusstyrka: 1100 / 2150 nits
  • Aquatouch: Ja
  • Operativsystem: OxygenOS 14.1 (Android 14)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 Mobile Platform
  • Konfigurationer: 12 + 256 GB eller 16 + 512 GB
  • Batteri: 5,500 mAh
  • Laddning: 100 W Supervooc
  • Kamera: 50 MP OIS + 8 MP samt 16 MP frontkamera
  • Dual SIM: Ja
  • Bluetooth: 5.4
  • Wi-Fi: Wi-Fi6 (802.11ax), Wi-Fi5 (802.11ac), 802.11a/b/g/n, WLAN 2.4G/WLAN 5G, WLAN Display, WLAN Hotspot
  • NFC: Ja
  • Port: USB-C
  • Kapslingsklass: IP65

Rekommenderat pris för OnePlus Nord 4 är från 6 290 kronor. Mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

OnePlus Nord 4 är en kompetent mobiltelefon som lånat lite av det bästa från toppmodellerna. Att använda sig av ett metallchassi ger ett stilrent intryck och att dessutom pressa in allt i ett tunt format är extra trevligt. Batteritiden är bra och att den stöder snabbladdning där mobilen fylls på endast 28 minuter är positivt. Kameran tar överlag bra bilder i vardagen men extra tydliga detaljer på nära håll eller att zooma in på motiv långt bort lämnar en del att önska. Skärmen är bra och det är en fröjd att titta på rörligt material på denna. Tillräckligt med minne och kraft under skalet innebär att det också blir möjligt att nyttja en mängd olika AI-funktioner som kan underlätta vardagen.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

1 gillning