OnePlus 12 är en grym mobiltelefon med imponerande kamera

Från sajten:
image

Året har knappt börjat och mängden mobiltelefoner som presenteras håller hög takt. Nu har mobiltelefonen OnePlus 12 officiellt lanserats och vi har testat den!

Kinesiska mobiltillverkaren OnePlus har precis lanserat sin senaste flaggskeppsmobil globalt. Nya OnePlus 12 påminner om sin föregångare, OnePlus 11 5G som lanserades ungefär vid samma tidpunkt förra året i Indien och som uppmärksammades, inte minst för sin kamera. Företaget fortsätter sitt samarbete med Hasselblad när det gäller kamerorna i senaste släppet och hur bilderna blir har vi testat under någon veckas tid nu. OnePlus 12 visar sig vara en mobiltelefon som imponerar på flera sätt med sin hårdvara men det är kameran vi gillar bäst!

Det här är nya flaggskeppsmobilen OnePlus 12

Kartongen har sin karaktäristiska röda färg med siffran 12 tydligt framträdande och den färgvariant vi fått tillsänt oss för test är nya Flowy Emerald. När vi packat upp mobiltelefonen så märks den stora kameraön direkt. I nya OnePlus 12 är kameran det som direkt skiljer sig gentemot föregångaren och den är mer framträdande vilket inte går att missa.

I kartongen hittar vi utöver OnePlus 12 en snabbladdare med tillhörande USB-C kabel, ett litet verktyg för SIM-kortet samt lite dokumentation och ett medlemskort i företagets “RedCableClub”.

Skärmen på OnePlus 12 är på 6,82″ och med 2K-upplösning vilket bådar gott för den som konsumerar media eller spelar på mobiltelefonen. Framsidan skyddas av Corning Gorilla Glass Victus 2 och upptill finns ett klassiskt “punch-hole” för selfiekameran som är på 32 MP. En sak som skiljer sig gentemot föregångaren är att kameran nu är placerad upptill i mitten och inte i det övre vänstra hörnet som tidigare.

Baksidan på OnePlus 12 i färgen Flowy Emerald ska påminna om floder i Alperna och ger ett slags marmorerat intryck. Just baksidan som skyddas av Corning Gorilla Glass 5 är matt och tacksamt nog motståndskraftig mot fingeravtryck vilket borde vara lag på alla moderna mobiltelefoner. Logotypen är inte det som sticker ut mest på mobilens baksida utan det priset tas av kameran.

OnePlus har petat in en mängd kameror i sin nya mobiltelefon och linserna kommer från Sony. Utöver huvudkameran på 50 MP finns en ultravidvinkelkamera på 48 MP samt en periskop-telefotokamera på 64 MP med möjlighet till 120x zoom vilket vi lär återkomma till.

Kameradelen är stor och nästan på gränsen till den största som placerats på en modern mobiltelefon. Enligt OnePlus ska den vara inspirerad av lyxiga klockor och en vidareutveckling av OnePlus 11 5G. Liksom OnePlus 11 5G täcks kameralinserna av en plan yta vilket gör att de inte sticker upp och samlar damm mellan sig.

För snabb hantering så finns den populära Alert Slider-knappen tillgänglig på mobiltelefonens vänstra sida denna gång jämfört med den högra sidan på OnePlus 11 5G. Med denna går det snabbt och enkelt att skifta mellan tyst läge, vibration samt ringläge.

Den medföljande snabbladdaren är en 100W Supervooc som är lite av en tungviktare. Det är inte den smidigaste mobilladdaren men dock så pass kraftfull att den snabbt kan ladda mobilen från tom till full på under halvtimmen så det kan vara all idé att bära med sig denna.

Operativsystemet i OnePlus är det egenutvecklade OxygenOS 14.0 som baserar sig på Android 14. Det märks att OxygenOS är framtaget för de egna mobilerna då det flyter på väldigt bra och tillhandahåller en trevlig användarupplevelse. Med den senaste processorn Snapdragon 8 Gen 3 Mobil Platform så kan man inte klaga på hastigheten i mobilen – det rullar på! Detta ska också tillskrivas OnePlus Trinity Engine-plattform som ser till att få ut det mesta möjliga från hårdvaran.

OnePlus 12 gör vardagen lite snabbare

Användning av OnePlus 12 i vardagen är en trevlig företeelse. Den är snabb, skön att hålla i och allt bara flyter på. Den påminner som sagt mycket om sin föregångare där den mest synbara skillnaden är kameraön som vuxit sig större.

Här är en lite mer jämförande bild mellan kameraöns storlek på OnePlus 12 samt förra årets modell, OnePlus 11 5G. Viss skillnad om man jämför rakt över på detta vis – frågan är hur stor en kameraö kan bli på en mobil innan den blir för påtaglig…

Allt du gör på mobiltelefonen flyter på fint, inte minst tack vare att de tryckt in allt möjligt för att optimera upplevelsen. Det är den senaste processorn från Snapdragon, det är gott om internminne – hela 16 GB och en mängd tekniker ser till att man som användare får en bra användarupplevelse. Även operativsystemet bidrar givetvis till det hela och OxygenOS fortsätter att finslipas vilket gagnar användaren.

Att surfa på OnePlus 12 går smidigt, skärmen med sin uppdateringsfrekvens på 120 Hz ser till att det inte blir någon laggning och färgerna som återges är fina och inte minst skärmen med sin höga upplösning lyfter de där vardagssysslorna som mobilen används till. Men mer om skärmen längre ner.

Att OnePlus sedan ett tag snöat in på gröna färger är ingen nyhet och den nya Flowy Emerald ger intrycket av en marmorerad baksida. Dessvärre ger den en något plastig känsla vilken skiljer sig ganska mycket om man jämför med den mattsvarta OnePlus 11 som lanserades förra året. Den ger helt enkelt lite mer kvalitetskänsla även om Flowy Emerald sticker ut betydligt mer. Den finns även i en klassisk svart version för den som vill ha något mer traditionellt.

Batteriet i OnePlus laddas fullt på bara 26 minuter med den medföljande snabbladdaren, 100 W Supervooc – halvfull blir den på bara 11 minuter. Kör man trådlöst så tar det 55 minuter till fullt laddat batteri och 23 minuter till halvfullt. Japp, till skillnad mot föregångaren så har OnePlus återinfört stöd för trådlös laddning vilket är ännu en bra feature.

Som ni kan se på bilderna så skiftar väderleken ganska kraftigt här i Skåne. Snö på vissa bilder och en grön gräsmatta på andra så det har minst sagt varit ett skiftande test av OnePlus 12.

Skärmen på OnePlus 12 är en fullträff

Lika bra att säga det direkt men skärmen på OnePlus 12 är troligtvis den bästa jag sett i en mobiltelefon till dags dato. En 2K-skärm som helt enkelt sätter en helt ny måttstock när det gäller mobilskärmar. Att se på film eller rörligt media är en fröjd för ögat och de klara färgerna ser till att man som användare kan njuta av innehållet.

Även ljudet är bra via sina dubbla högtalare som har stöd för Dolby Atmos. Testfilmer med Dolby Atmos ger precis den här omslutande känslan som man är ute efter och som lyfter innehållet. Återigen, med den skarpa och högupplöst skärmen så blir det mycket trevligare att se något på mobilen.

En annan funktion som OnePlus adderat till sitt flaggskepp är Aqua Touch som presenterades förra året. Aqua Touch ser till att navigering, skrollning och klickande med dina fingrar på en blöt skärm fungerar precis som vanligt. Detta är en trevlig funktion för alla som befunnit sig utomhus i regn och samtidigt ska få fram information om kollektivtrafikens avgångar. Nu fungerar det utan problem med blöta fingrar eller en nerstänkt skärm på mobilen – tack!

En annan sak att nämna är OnePlus 12 har en skärm med 4 500 nits vilket gör den extremt ljusstark – bra mycket högre än vad många andra mobiler på marknaden har idag.

Kameran i OnePlus 12 är grym på många sätt

Fjärde generationens Hasselblad Camera for Mobile har integrerats vilket märks på bilderna som återigen imponerar. Huvudkameran på OnePlus 12 är en 50 MP Sony LYT-808 som ackompanjeras av en 64 MP periskop-telefotokamera och en 48 MP ultravidvinkelkamera med 114° synfält. Selfiekameran går heller inte av för hackor med sin 32 MP Sony IMX615-sensor.

Periskop-telefotokameran i OnePlus 12 ger hela 120 gånger zoom vilket är ganska sjukt för en mobiltelefon. Testbilder som är starkt inzoomade blir faktiskt riktigt bra tack vare optisk bildstabilisering (OIS). Under testets gång kan vi se här hur Heleneholmsverket i Malmö släpper ut lite rök över stadsbilden.

Här kan vi se Heleneholmsverkets skorstenar inzoomade vilket imponerar stort med tanke på att detta är en mobilkamera. Kraftverkets typiska svagt turkosblå färg kan också urskönjas och då ska vi ha i åtanke att avståndet från där bilden togs till där skorstenarna är nästan 4 kilometer.

Fler bilder finns i galleriet nedan och alla har tagits på fri hand utan stativ. Med ett stativ skulle troligtvis de kraftigt inzoomade bilderna kunna bli lite skarpare. Överlag tar kameran riktigt bra bilder och även med lite bearbetning så blir det relativt naturtrogna bilder.

Precis som tidigare så erbjuder OnePlus användaren många inställningsmöjligheter när det gäller fotografering och samarbetet med Hasselblad fortsätter att bära frukt. Detta är en kamera för den som bara vill klicka och trycka av men också för den som vill få ut mer av bilderna och gärna går på djupet bland inställningarna.

Efter att ha testat OnePlus 12 ett tag nu så kan man enkelt konstatera att detta är en riktigt bra mobiltelefon som säkerligen ser till att ge fotografen tillfredsställelse och tyvärr så fortsätter spikarna att slås in i kistan för kompaktkamerorna. Med så här bra kameror i mobilerna finns ingen anledning att släpa med sig en kamera, varken på semestern eller på dagsutflykten.

Recension: OnePlus 12

Fördelar

 • Hasselblad-kameran
 • Skärmen med 2K
 • Snabb och smidig
 • Batteriet på 5 400 mAh
 • Trådlös laddning (äntligen)
 • Aqua Touch
 • Snabbladdningen
 • OxygenOS
 • Mycket för pengarna

Nackdelar

 • Flowy Emerald ger ett plastigt intryck
 • Kameraön börjar bli i största laget

Detaljer

Tekniska specifikationer OnePlus 12:

 • Processor: Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform
 • Minne: Upp till 16 GB LPDDR5X RAM + 512 GB UFS 4.0 ROM
 • Operativsystem: OxygenOS (Android 14)
 • Skärm: 6,82″ 2K 120 Hz ProXDR, 3168 x 1440 pixlar
 • Ljusstyrka: 4 500 nits
 • Batteri: 5 400 mAh
 • Laddning: 80 W SUPERVOOC (snabb) + 50 W AIRVOOC (trådlöst)
 • Video: 4K Dolby Vision – 8K video at 24 fps, 4K video at 30/60 fps, 1080p video at 30/60 fps, 720p video at 30/60 fps
 • Port: USB-C 3.2
 • Bluetooth: 5.4
 • NFC: Ja
 • Dolby Atmos: Ja
 • IR: Ja
 • Mått: 164,3 x 75,8 x 9,15 millimeter
 • Vikt: 220 gram
 • Framsida: Corning Gorilla Glass Victus 2
 • Baksida: Corning Gorilla Glass 5
 • Färger: Flowy Emerald, Silky Black

Rekommenderat pris för OnePlus 12 börjar på 11 490 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

OnePlus 12 är så nära en fullträff man kan komma i dagens utbud av mobiltelefoner. Hasselbladkameran och skärmen lyfter mobilen till nya höjder och användarupplevelsen lämnar inte mycket kvar att önska. Speciellt kameran får extra plus med dess möjligheter till att ta bra bilder. OnePlus har verkligen sett till att optimera, inte bara hårdvaran utan också sitt operativsystem vilket ger en riktigt trevlig mobiltelefon.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

2 gillningar