OnePlus 10T sänker priset och höjer prestandan

Från sajten:


Nästa stora lansering från OnePlus 10T kommer till Sverige i slutet av augusti. Den ger oss både högre prestanda och lägre pris jämfört med föregångaren.

Sedan några år tillbaka verkar det inte finnas någon riktig princip runt namnsättningen på OnePlus-telefoner. Vissa lanseringar kommer det två mobiler varav en får namnet Pro. Så var det med OnePlus 9 respektive OnePlus 9 Pro. Någon OnePlus 9T dök heller aldrig upp utan vi fick OnePlus 10 Pro i stället. OnePlus 10 Pro är en telefon utan några större kompromisser men så kostar den därefter – från 10 490 kronor.

Höstens modell blir av med Pro-epitet och får namnet OnePlus 10T. Mest logiskt är att se den som en uppföljare till telefonen som aldrig kom – OnePlus 10 utan Pro. Borta är nämligen det som kan ses som Pro-funktioner i OnePlus värld.

Vi saknar trådlös laddning och även IP-68-klassning. Borta är också Hasselblad-varumärket på kameralinserna. Nu har det ju aldrig varit Hasselblad som gjort någon hårdvara. Det har hela tiden handlat om en blandning av rena varumärkessamarbeten där mobilerna haft samma avtryckarljud som Hasselblads kameror samt orange virtuell knapp i kameraappen och att man samarbetat runt färgkorrigering. Tydligare är då att OnePlus 10T har samma sensor i mellanklass som OnePlus Nord 2T i form av Sony IMX766. (OnePlus 10 Pro har Sony IMX789)

Slutligen är OnePlus 10T den första OnePlus-telefonen som saknar externt reglage för växla mellan ljudlöst eller ej.

Allt som gör OnePlus 10T bättre

Som traditionen bjuder får vi den absolut senaste och fetaste processorn. Nu i höst är det Snapdragon 8+ Gen 1. Det som skiljer mellan Snapdragon 8 Gen 1 (notera avsaknad av plus-tecknet) som finns i OnePlus 10 Pro är att Snapdragon 8+ Gen 1 klarar leverera märkbart mer prestanda under längre tid. Särskilt med de förbättrade kylningsmekanismerna i OnePlus 10T.

Det ser alltså ut att vara ett prestandamonster av rang och OnePlus pratar återigen rätt mycket om den mobila spelbranschen. En bransch som naturligtvis uppskattar högpresterande mobiler.

Vidare laddar OnePlus 10T med hela 150 watt. För att lyckas med det behöver vi använda den inkluderade 160 watts-laddaren. Glädjande nog har OnePlus åter igen gått till USB-C med Power Delivery-stöd. Laddaren klarar därmed av att ladda andra enheter med hyfsat hög effekt i form av 45 watt.

Oneplus 10T grön och svart

Den största uppgraderingen är emellertid nedgraderingen av priset. OnePlus 10T börjar på 7 990 kronor (se dagsaktuellt pris). Då får vi 8 GB ramminne och 128 GB lagringsutrymme. För 1 000 kronor mer blir det hela 16 GB ram och 256 GB lagringsutrymme. Färgerna är svart eller grön. Den gröna är glansig medan den svarta är av ett räfflat material som är mer motståndskraftigt mot fingeravtryck.

OnePlus 10T finns att köpa hos Inet, Proshop och OnePlus själva från och med nu. Leverans sker 25 augusti.

 

1 gillning

Verkar vara en trevlig mobil. Men samtidigt undrar man varför den släpps lite grann?
OnePlus Nord 2T är ju en väldigt kompetent mobil i en lägre prisklass redan:
OnePlus Nord 2T 5G

Den har även kvar knappen på sidan där ringsignalen kan stängas av.

1 gillning

Det är onekligen lite tjockt i modelfloran.

MKBHD tittar på den:

Från sajten:
image

OnePlus 10T är skapad för att kompensera för det som tidigare modeller saknar men får se sig omringad av alternativa inköp.

Efter att endast ha lanserat en Pro-modell i form av 10 500-kronorstelefonen OnePlus 10 Pro i våras var det nu så dags att ta ner prispunkten för en ny OnePlus-telefon i flaggskeppsklass. In på scen kommer OnePlus 10T. Höstens lansering är alltså delvis en efterföljare till OnePlus 10 Pro framförallt en billigare nerbantad version av den samma. Det gör att vi för 7 990 kronor både får en bättre, men på andra sätt sämre, telelefon.

Det är också det som gör att det här till stora delar är en klassisk OnePlus-telefon. Vi har den absolut nyaste och snabbaste processorn, snabbt minne och en helt ok skärm och kamera. Vi saknar trådlös laddning och klassning för hur mycket väta den klarar. Med kabel laddar vi emellertid märkbart snabbare än tidigare.

OnePlus Shelf

OnePlus Shelf delar OnePlus-användarna. Puritanerna tycker att det är nymodigheter som inte behövs medan andra ser det som ett bra ställe att ha sina Widgetar. Vi når den genom att dra uppifrån och ned från höger kant av mobilen.

Utmaningen för OnePlus 10T är att den är omringad av alternativ – från OnePlus själva. För huruvida du skall köpa en OnePlus-telefon eller en konkurrent är rätt enkelt utrett. Jämfört med Samsung har vi ett renare och enklare gränssnitt. Detta trots att Oxygen OS på senare tid har gått i från filosofin att vara ett så rent Android-alternativ som möjligt. Jämfört med Xiaomi har vi betydligt roligare telefoner utseendemässigt.

Är du OnePlus-användare idag kommer du känna igen dig. Utöver OnePlus 10 Pro för 10 490 kr heter konkurrenterna alltså OnePlus Nord T2 men även OnePlus 9 Pro. Priset för dessa är 5 490 kr respektive 7 690 kr.

OnePlus 10T eller OnePlus Nord 2T

Argumentet för den billigare OnePlus Nord 2T är det faktum att den i princip har samma kamera, samma upplösning på skärmen, ja till och med den mintgröngråa “Jade Green”-färgen påminner om varandra. Precis som OnePlus 10T saknar den induktionsladdning och IP-klassning.

Oneplus 10T Vs OnePlus Nord 2T

OnePlus 10T och OnePlus Nord 2T delar mer än bara snarlikt färg på baksidan.

Däremot har Nord 2T endast 90 Hz-skärm jämfört med 120 Hz på OnePlus 10T. OnePlus 10T är också betydligt snabbare och har bättre batteritid samt ett batteri som förväntas leva längre. Båda har dock plastram i stället för metall. OnePlus Nord 2T är på 6,43 tum jämfört med 6,7 tum. Märkbart är den stora hakan som OnePlus Nord 2T är behäft med.

Oneplus Nord 2T Vs OnePlus 10T

OnePlus Nord 2T till vänster har en noterbart större “haka” längst ner. OnePlus 10T har lika tjocka kanter skärmen runt.

Som helt vanlig brukstelefon duger Nord 2T alldeles utmärkt och priset på 5 490 kr är lockande. Värt att täkna på är att OnePlus Nord 2T endast är garanterade två Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar medan OnePlus 10T garanteras tre uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar.

OnePlus 10T eller OnePlus 9 Pro

På det här bygget vill vi inte veta av någon åldersdiskriminering och OnePlus 9 Pro från våren 2021 står sig fortfarande bra i konkurrensen. För ett pris på 7 690 kronor är den både billigare och bättre på flera sätt. Här får vi induktionsladdning, vi får officiell IP68-vattentålighet. Detta var den första telefonen som gjordes i samarbete med Hasselblad. Det innebär inga större revolutionerande funktioner men vi måste ge dem att ljudet i kamerappen är rätt mysigt. Hasselblad-engagemanget finns ej med i OnePlus 10T utan bara Pro-modellerna.

OnePlus 9 Pro och OnePlus 9

OnePlus 9 Pro bredvid OnePlus 9. Av de båda telefonerna är det bara OnePlus 9 Pro som fortfarande säljs direkt från OnePlus.

Vidare har OnePlus 9 Pro liksom OnePlus 10 Pro telefoto-kamera som tredje alternativ där OnePlus 10T i stället har en makrokamera. I inget av fallen är resultaten särskilt imponerande. Båda telefonerna har lika stora skärmar i form av 6,7 tum.

OnePlus 9 Pro är garanterade tre stora Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Notera nu att OnePlus 9 Pro kom med Android 11 och har alltså redan använt en av de garanterade uppdateringarna för Android 12. OnePlus 10T kommer med Android 12 från början.

OnePlus 10T eller OnePlus 10 Pro

Det är inte mycket som skiljer i hastighet mellan OnePlus 10T och OnePlus 10 Pro även om den nyare telefonen vinner loppet med mycket liten marginal. Det märks också på namnet på processorerna som är tämligen likt – Snapdragon 8+ Gen 1 kontra Snapdragon 8 Gen 1.

Snabbare är då laddningen via USB-C som går på 150 watt via den egna medföljande laddaren. OnePlus 10 Pro laddar med 80 watt. I fulladdning på 20 minuter respektive 30 minuter. Betydligt mer meningsfullt är dock att OnePlus åter igen skickar med en USB-C-laddare som extraknäcker som en 45 watts PD-laddare till andra enheter. Detta var något vi saknade i OnePlus 10 Pro där laddaren är USB-A av egen standard. Med OnePlus 10 Pro får vi dock vår älskade trådlösa induktionsladdning.

Oneplus 10T Bredvid Två OnePlus 10 Pro

Kan du peka ut OnePlus 10T bland de två OnePlus 10 Pro-modellerna?

Vidare har OnePlus 10 Pro högre upplösning på skärmen med sina 1440 pixlar på höjden jämfört med OnePlus 10T med 1080 pixlar. OnePlus 1o Pro har rundade hörn på sidorna av skärmen medan 10T har raka kanter. Då vi aldrig förstått trenden där runda skärmkanter var lika med premium ser vi detta som en fördel för OnePlus 10T.

OnePlus 10T och 10 Pro

Ser du vilken skärm som är rundad och som inte är rundad?

OnePlus 10 Pro har en märkbart bättre huvudkamera och dess telefoto-kamera är mer användbar än makrokameran som vi i stället får i OnePlus 10T.

Vidare har OnePlus 10 Pro trevligare färgalternativ där den gröna är mer matt materialet och trevligt att hålla i. OnePlus 10T kommer med en glansig mintgrön variant som drar till sig fingeravtryck från allt och alla. Båda finns i en svart variant.

OnePlus 10 Pro kostar emellertid runt 10 500 kronor och det är mycket pengar för en telefon.

I slutändan kanske OnePlus 10T ändå är den bästa kompromissen bland OnePlus-telefonerna. Det som fattas för att ge den full pott är trådlös laddning. Om du tillhör de som inte kan leva utan en fysisk hårdvarubrytare för att byta mellan ljud, vibration eller ljud på bör ta en extra funderare då denna saknas på OnePlus 10T. I stället har vi fått både bättre batteritid och mottagning enligt OnePlus.

1 gillning

Inte är det väl höst redan? :weary:

Hocus Pocus Movie GIF

Prepare Season 7 GIF by Game of Thrones

Nord 2T lockar lite som en efterträdare till min Mate 20 Pro. Uppdateringarna talar emot. A53 känns då som ett bättre alternativ, fler uppdateringar. Båda saknar trådlös laddning, så besvärligt att ladda och ansluta kablat ljud samtidigt. Då är A52s ett bättre alternativ, den har 3,5 mm, men då förlorar en ett år uppdateringar.

Motorola går efter den här prisklassen också med en ny Edge 2022:
Motorola Edge (2022) is here to conquer the mid-range American market - PhoneArena

Tuff konkurrens.

OnePlus verkar ha gått över till ColorOS helt nu, även om de av PR skäl fortfarande hänvisar till OxygenOS:

Tänker att det inte spelar så stor roll vad det heter, bara det är nice.

Samsung A52s ligger ju väldigt bra i pris nu. 3000 kr på tex Netonnet.se. Är ju värt att ta ett år mindre uppdateringar kan jag tycka :slightly_smiling_face:

1 gillning