På begäran av @xms67.
Här tänkte jag lägga upp bilder och steg från hur man brygger öl hemma.
Jag kör med ett fyraliterskit så det ska bli ca 12 flaskor när det är klart. Funderar på att köpa ett jäskärl till så att man kan ha två ölar igång samtidigt. Det tar 4-5 veckor innan man kan dricka ölen man brygger.
Idag så brygger jag en ale som heter Yuzu. Den ska få en del av sin smak från Yuzusaft.
Börjat med att värma 1,7 liter vatten till 70 grader.
När det har kommit upp i temperatur så häller jag i den krossade malten.
Sen så ska den stå och mäska i minst 15 minuter. Jag tänkte köra en timme för att få mer kropp och smak på ölen. Den blir också klarare ju längre den står.
För att den inte ska tappa för mycket i temperatur så ställer jag in den ugnen som jag har förvärmt lite.
Väldigt roligt att följa. Jag var på Sundbybergs bryggeri(?) på en ölprovninng för ett tag sedan och jag som tycker jag kan lite(observera lite, men mer än den som köper Mariestad och tycker det är toppen. Sedan är det inte fel att tycka att Mariestad är toppen och strunta i tillverkning, historia och alla varianter som finns) lärde mig otroligt mycket.
Så nu ska den bara stå i två veckor och sedan har du egenproducerad öl…?
Ska stå stå i jäskärlet i två veckor och sedan ska det över på flaska tillsammans med lite socker(ger kolsyra). På flaska ska det stå minst två veckor innan det är klart.
Det är enkelt att brygga öl själv så länge man håller sig till Ale. Lager är jobbigare då man måste hålla den rätt kall när man jäser den. Ale står i vanlig rumstemperatur.
Det här är faktiskt bara andra gången vi gör det. Vi = sambo och jag. Hon gillar samma typ av öl som mig och tycker det är en kul grej.
Jag köpte ett fyraliterskit från koksbryggeriet.se. Det kostar ca 800:-
I övrigt så köpte jag en 8-liters kastrull och en tratt.
Den här gången beställde jag bara en receptsats och den gick på 269:- för en fyraliters.
En sak som jag inte har visat eller sagt något om i tråden är det som jag tycker är den jobbigaste delen av bryggningen och det är desinfektionen av allt.
Allt man använder från jäskärl, kastruller till vispar måste desinfektioneras. Får man in bakterier i ölen är den förstörd.
Har en 10 litershink med medel som allt desinfektionernas i. Medlet jag använder är rätt jobbigt så man måste skölja väl så jag kommer nog att köpa ett annat medel som är mer lättanvänt.