Ökad skärmtid kan leda till att barn behöver glasögon

Från sajten:
image

Att barn idag tillbringar mycket tid framför skärmar är inget nytt. Detta leder dock till att fler och fler barn också kommer att behöva glasögon i större omfattning.

Det är svenska Optikerförbundet som nu går ut med nyheten att flera av deras medlemmar upplever att fler barn söker sig till optikern idag. Detta är relaterat till att barnen i allt större utsträckning använder och sitter framför skärmar av olika slag. Ofta också i utrymmen med mindre dagsljus vilket innebär att ögonen får anstränga sig mer.

När skärmtiden ökar innebär detta att ögonen inte används på ett mer naturligt sätt utan att fokus ligger på samma avstånd större delen av tiden. Precis som vid kontorsarbete är det viktigt att man tittar upp och låter ögonen fokusera på föremål längre bort eller att titta ut genom ett fönster en stund. På så vis får musklerna i ögonen arbeta vilket kan förhindra trötthet och i bästa fall även senarelägga behovet av glasögon.

Enligt Optikerförbundets ordförande Rune Brautaset kommer cirka 25-30 procent av barn mellan 8 och 15 år att behöva uppsöka hjälp för sin syn.

Uppmuntrar du dina barn att minska skärmtiden eller att ta en paus då och då?

Källa: Expressen

Det var inte vad som sades i radion om detta i morse. Där var det det ökande kravet på bra syn, som var orsaken till att allt fler behöver glasögon. Inte att det var kopplat till skärmarna per se.

1 gillning