Nyheterna i macOS Catalina - Nu kan du uppgradera

Från sajten:
Nyheterna i macOS Catalina - Nu kan du uppgradera | Teknikveckan


image

Idag släppte Apple sitt senaste operativsystem macOS Catalina och nedan går vi igenom nyheterna du inte får missa.

iTunes går i graven

Apple har nu tagit fram skalpellen och styckat upp iTunes till tre nya appar, Apple Music, Apple Podcast och Apple TV. Apple Podcast och Apple TV-appen till macOS Catalina känner vi igen oss i då det är uppbyggda på liknande sätt som i våra iPhone och iPads. Från och med den första november kommer vi kunna titta på Apple TV+ via Apple TV-appen i macOS. Fram tills dess går det utmärkt att hyra filmer eller titta på filmer som vi redan har köpt. När det kommer till säkerhetskopior av våra iOS-enheter så gjordes dessa tidigare i iTunes men nu när vi kopplar in vår iPhone eller iPad till datorn så dyker dem upp som en enhet i Finder och vi sköter numera allt därifrån.

Använd din iPad som extra skärm till datorn

Med SideCar kan du nu koppla ihop din Mac med din iPad helt trådlöst och använda den som en extra skärm till datorn. Det går att båda utöka skärmen så du kan ha olika innehåll på din Mac och iPad eller så går det även att spegla skärmen så samma innehåll visas på båda skärmarna. Har du en iPad med stöd för Apple Pencil (och en penna) så kommer du kunna göra anteckningar i dokument eller rita direkt via iPad i appar som illustrator med flera. Detta är ett riktigt trevligt tillskott som gör att vi snabbt och enkelt kan signera avtal eller snygga till våra presentationer med hjälp av Apple Pencil.

Vi kan förvänta oss fler appar i Mac App Store

Jämför vi App Store till iOS med Mac App Store så är skillnaden med innehåll påtaglig. Detta kommer det förmodligen bli ändring på nu då Apple har gjort det relativt enkelt för utvecklare att porta sina iOS-appar till macOS med hjälp av Mac Catalyst. Några appar och spel som vi kan förvänta oss att se är bland annat Asphalt 9, Twitter och PostIt.

Apples egna appar får sig en uppdatering

Bilder får samma behandling som i iOS 13 där vi bjuds på en trevligare översikt där bilder och videos blandas i olika stora fönster och videos börjar även automatiskt spelas vilket gör hela biblioteket lite mer levande. Apple har även förbättrat maskininlärningen vilket gör att större händelser som bröllop och födelsedagar automatiskt skapas som ett minne. Har du som undertecknad ca 15 000 bilder så är det inte helt kul att sitta och titta på flertalet likadana bilder och numera döljs alla dubbletter automatiskt.

Även Anteckningar har fått sig en ordentlig uppdatering där vi nu kan göra mer avancerade sökningar och samtliga anteckningar presenteras på ett betydligt mer överskådligt sätt än tidigare. Nytt är att det även går att dela mappar med anteckningar med en eller flera personer.

Påminnelser har gjorts om från grunden och vi kan numera tagga personer i en påminnelse och nästa gång vi pratar via iMessage så får vi en avisering om påminnelsen vi tidigare skapade. Det går även att bifoga bilagor till påminnelser och slå ihop olika listor som har skapats.

Safari får sig en ny startskärm där vi har nya ikoner och Siri ger nu förslag på sidor vi ofta besöker eller borde gilla. Om vi går in på hemsida via vår iPad eller iPhone så dyker den även upp där i realtid så vi kan fortsätta läsa på vår Mac istället. Har du fått en länk skickad via iMessage till en hemsida av någon du känner så ser du även den där och kan direkt bara klicka för att ta dig till sidan. Tittar vi på en video i en av tabbarna i Safari så kan vi nu klicka på den lilla ljudikonen och välja att få upp videon i picture-in-picture-läge. Safari kommer numera även varna användaren om ett svagt lösenord används och det går då i samma veva att få ett förslag på lösenord som man kan byta till.

I mail-appen kan du nu blockera avsändare så deras mail direkt flyttas till papperskorgen och det går även att avsluta prenumerationer direkt i appen och det går även att tysta mailkonversationer.

Håll koll på hur länge du sitter vid datorn

Den populära funktionen Screen Time har hittat in i datorn och nu kan vi se exakt hur mycket tid vi spenderar framför skärmen och även lägga in begränsningar för specifika appar eller webbplatser. Har du familjedelning aktiverat så kan du även styra hur mycket tid barnen ska få sitta vid datorn och vilka appar och sidor de ska få vara inne på och hur länge.

Hitta hittar in i macOS Catalina

Ni som har uppdaterat till iOS 13 har redan märkt att Hitta min iPhone har gjorts om helt och heter nu istället Hitta. Här kan vi leta efter våra borttappade enheter, låsa dem och även se var våra vänner och familj befinner sig. Samma funktionalitet har nu kommit till macOS Catalina och något som är helt nytt är att vi nu kan hitta vår borttappade Mac även om den är offline och i viloläge. Det hela fungerar genom att datorn skickar ut en Bluetooth-signal som snappas upp av andra Apple-enheter som är i närheten och positionen skickas sedan till iCloud helt krypterat och det går då att se vart datorn befinner sig.

Apple Watch blir mer integrerad med macOS Catalina

Vi har sedan tidigare kunnat låsa upp vår Mac med hjälp av klockan genom att helt sonika bara väcka datorn ur sitt viloläge. Nu kommer klockan kunna hjälpa oss ännu mer då vi numera kan dubbelklicka på den avlånga sidoknappen på Apple Watch för att autentisera på Mac. Det betyder att vi nu med hjälp av klockan kan se alla lösenord som är sparade i Safari, godkänna installationer av nya appar och låsa upp låsta anteckningar med klockan.

Summering:

Apple visar ännu en gång vilket starkt ekosystem de har genom att integrera allt fler av sina andra produkter i macOS. Att vi nu utan extern mjukvara kan koppla ihop vår iPad med en Mac och ha som extraskärm eller använda för att illustrera eller göra anteckningar i dokument är riktigt trevligt. Likaså att vi kan autentisera allt fler saker med hjälp av Apple Watch. Den röda tråden 2019 från Apples sida är helt klart tjänster där vi har satsningen med Apple Arcade där vi kan spela spel på Apple TV, iOS-enheter och Mac-datorer, Apple TV+ där vi kan titta på Apples egna produktioner och Apple Music där vi kan strömma musik. Att stycka upp iTunes var det rätta att göra då programmet kändes både tungt, rörigt och föråldrat.

Systemkrav:

  • MacBook – tidigt 2015 eller senare
  • MacBook Air – mitten av 2012 eller senare
  • MacBook Pro – mitten 2012 eller senare
  • iMac – sent 2012 eller senare
  • iMac Pro – fungerar på samtliga modeller
  • Mac Pro – senare 2013
  • Mac Mini – sent 2012 eller senare

https://www.youtube.com/embed/vBmFJqHVmhg

 

Vet inte till hundra% men är det inte nu allt stöd för 32 bitars appar försvinner samt dashboard?

Orkar inte uppdatera så ni kan väl berätta om alla buggar nu när jag ändå väntar :blush:

1 gillning

Har du som undertecknad ca 15 000 bilder så är det inte helt kul att sitta och titta på flertalet likadana bilder och numera döljs alla dubbletter automatiskt.

Där håller jag inte med, nån av alla dupletter kanske är den jag gillar mest pga en min eller en hands länge typ… Och, ingen har väl 15k dupletter???

Föresten, har nog 200k+ bilder jag fotat själv, men inte med iPhone… som nog ligger närmare ca 15k.

Uppdaterar :smiley:

2 gillningar

Ja alltså det finns ju ett visningsläge där de göms och ett läge där du ser alla, så du kan välja helt själv.

1 gillning

alltså…

Vad var egentligen nytt förutom lite uppdaterade program och inbyggd duet?

Fattar inte denna avoghet mot iTunes, finns ju en dropdown att välja vad man vill ha framme och ett program att starta istället för tre eller är det fyra?

1 gillning

https://www.apple.com/macos/catalina/features/

1 gillning

Sidecar är riktigt smutt för hemmakontoret

1 gillning

Tycker det står överallt att ingen iMac 21,5” klarar sidecar, och ändå så prövade jag just detta igår kväll med min iMac och iPad Pro båda 2017.
Hitta jag en glitch eller vad hände?
Får väl pröva igen för att se så jag inte dagdrömmer…

Hur stabil är Catalina? Funderar på om man törs uppgradera jobbdatorn eller om man ska vänta till .1

Har kört i 2 dagar nu, ruskigt stabilt… En del appar har jag fått lägga in under Full tillgång för att dom ska funka… men annars e de kanon!

2 gillningar

Nån som kör Virtualbox i Catalina?

Kört Catalina på jobbdatorn sen det kom ut. Allt fungerar fint för mig :). Betydligt mer buggfritt än ios13

2 gillningar

Låter bra. Får bli en uppgradering innan man tar helg. :slight_smile:

2 gillningar

Värt att göra en uppgradering på en gammal MacBook? Slöar Catalina upp?

Jag upplever Catalina som liiiiite slöare på min 2014 MBP, men är nog marginellt faktiskt.

1 gillning

Kör på min Air 2014, märker ingenting på den… men använder bara safari på den för surf…

Slöare på min 2012 Mac mini men lika rappt på min 2015 MBP. Sugen på en Mac Mini 2018 nu men man kanske ska hålla sig till en uppdatering…